Marketing Week
Ιδεοδρόμιο 2023 – 2024 στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus
Ημερίδα και Τελετή Βράβευσης του Προγράμματος Δημιουργικότητας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικής Ιδέας
Ιδεοδρόμιο 2023 – 2024 στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου (Π.Ι.) σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και το Κέντρο Επιχειρηματικότητας CEDAR, με τη στήριξη του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, της KPMG Κύπρου, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, της ActionAid Ελλάς, τoυ οργανισμού SYNTHESIS, και της εταιρείας GRAVITY, διοργάνωσαν για έκτη χρονιά την τελική Ημερίδα και Τελετή Βράβευσης του ομώνυμου Διαγωνισμού, στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημιουργικότητας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικής Ιδέας «ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ», που απευθύνεται σε μαθητές/τριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών) της Κύπρου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus στη Λάρνακα.

Στο καλωσόρισμά του, ο Δρ. Φάνος Τεκέλας, Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικότητας CEDAR και Λέκτορας Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, δήλωσε πως «ως ένας από τους ιδρυτές της ημερίδας, χαίρομαι ιδιαιτέρως διότι η πρωτοβουλία αυτή μεγαλώνει, αγκαλιάζοντας χρόνο με τον χρόνο περισσότερα σχολεία και νέους εταίρους».

Ακολούθησε ο χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου από την προϊστάμενη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, κ. Χριστίνα Παπασολομώντος και του Κοσμήτορα της Σχολής Διοίκησης και Επιχειρήσεων του πανεπιστημίου UCLan CYPRUS, Καθηγητή Λούκα Γλύπτη. Επίσης, ακολούθησε χαιρετισμός από τον κ. Παγκράτιο Βανέζη, Διοικητικό Σύμβουλο και επικεφαλής της Ομάδας Επιχειρηματικότητας και Νεοφυών Επιχειρήσεων της KPMG Κύπρου. 

Στη συνέχεια, έγινε μία σύντομη ανασκόπηση των δράσεων του Προγράμματος Δημιουργικότητας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικής Ιδέας «ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ» από την κ. Καλυψώ Απέργη, Λειτουργό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου (Π.Ι.). και Συντονίστρια Επιμόρφωσης για την Επιχειρηματικότητα στην Εκπαίδευση για το Π.Ι.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι 250 και πλέον συμμετέχοντες μαθητές παρουσίασαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες και είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες με άλλες μαθητικές ομάδες, μέσα σε μία γιορτή δημιουργίας και έμπνευσης, αφιερωμένη τόσο στην καινοτόμο όσο και στην κοινωνική καιπράσινη επιχειρηματικότητα.

Επίσης άκουσαν, γνώρισαν και συμμετείχαν σε συζήτηση με ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, που βραβεύθηκαν για τις επιχειρηματικές τους ιδέες, και την ιδρύτρια της startup εταιρείας, The Mighty Kitchen, Λουΐζα Σοφοκλέους, 

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή του Διαγωνισμού Δημιουργικότητας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικής Ιδέας «ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ» με βραβεία στις κατηγορίες Καινοτόμου  Επιχειρηματικής Ιδέας, Κοινωνικής και Πράσινης Ιδέας και Οικονομικά Βιώσιμης Επιχειρηματικής Ιδέας, κατόπιν αξιολόγησης από Κριτική Επιτροπή. Οι επιλεχθείσες ομάδες παρουσίασαν και υποστήριξαν τις ιδέες τους ζωντανά στο κοινό. Νικήτριες ομάδες στην Κατηγορία Καινοτόμου Επιχειρηματικής Ιδέας αναδείχθηκαν: η «Firing Cone» του Λυκείου Λευκάρων, και η «Virtutis Solaris» του Γυμνασίου Κιτίου. Νικήτριες ομάδες στην Κατηγορία Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Επιχειρηματικής Ιδέας αναδείχθηκαν οι: «Hot Water Circulation» της Τεχνικής Σχολής Πάφου και η «Anti Plastic Fighters» του Γυμνασίου Κοκκινοχωρίων Πάνου Ιωάννου. Νικήτριες ομάδες στην Κατηγορία Οικονομικά Βιώσιμης Επιχειρηματικής Ιδέας αναδείχθηκαν οι: «Book Exchange» του Λυκείου Αγίου Νικολάου και η «Delulima Chips» του Γυμνασίου Κοκκινοχωρίων Πάνου Ιωάννου.

Η Χρυσή Ομάδα με τη μεγαλύτερη βαθμολογία αναδείχθηκε η «Firing Cone» του Λυκείου Λευκάρων, του οποίου οι μαθητές, μαζί με τον/την υπεύθυνο καθηγητή/τριά τους, θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για μια εκπαιδευτική εκδρομή. 

Θερμές ευχαριστίες στους συνεργάτες του ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟΥ.