Economy
Στο κυνήγι 14 δισεκατομμυρίων ευρώ ο ισπανικός όμιλος προϊόντων ομορφιάς Puig
Η οικογενειακή επιχείρηση σκοπεύει να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση μετοχών στις 3 Μαΐου, τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά στην Ευρώπη φέτος
Στο κυνήγι 14 δισεκατομμυρίων ευρώ ο ισπανικός όμιλος προϊόντων ομορφιάς Puig
Η Puig, η οποία κατέχει μάρκες όπως η Charlotte Tilbury, στοχεύει να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση μετοχών. O ισπανικός όμιλος προϊόντων ομορφιάς στοχεύει σε IPO ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφέρουν οι FT.

Ο ισπανικός όμιλος ομορφιάς Puig, ο οποίος κατέχει μάρκες όπως το Paco Rabanne και το Charlotte Tilbury, πρόκειται να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά στην Ευρώπη μέχρι στιγμής φέτος, με στόχο αποτίμησης έως και 14 δισ. ευρώ.

Η οικογενειακή επιχείρηση δήλωσε ότι σκοπεύει να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση μετοχών στις 3 Μαΐου και έδωσε ένα αναμενόμενο εύρος για την κεφαλαιοποίησή της ύψους 12,7-13,9 δισ. ευρώ.

Στόχος της είναι να πουλήσει μετοχές ύψους έως και 3 δισ. ευρώ, τοποθετώντας το 21% έως 24% των μετοχών της στα χέρια εξωτερικών επενδυτών. Η ιδρυτική οικογένεια Puig θα διατηρήσει το πλειοψηφικό μερίδιο.

Ιστορία ενός αιώνα
Η 110χρονη επιχείρηση με έδρα τη Βαρκελώνη θα εισαχθεί στη Μαδρίτη και σε άλλα ισπανικά χρηματιστήρια με τραπεζίτες της Goldman Sachs και της JPMorgan να ηγούνται της διαδικασίας.

Η Puig δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα “για γενικούς εταιρικούς σκοπούς, όπως η αναχρηματοδότηση των εξαγορών πρόσθετων ιδιοκτησιακών συμφερόντων στην Byredo και τη Charlotte Tilbury και η υποστήριξη της στρατηγικής ανάπτυξης των εμπορικών σημάτων και του χαρτοφυλακίου της εταιρείας”.

Τόσο η Byredo, ένας σουηδικός όμιλος αρωμάτων, όσο και η Charlotte Tilbury, μια βρετανική μάρκα μακιγιάζ που συνδέεται με τον ομώνυμο ιδρυτή της, αποκτήθηκαν από την Puig κατά τη διάρκεια μιας συμφωνίας που περιελάμβανε 11 εταιρείες σε 12 χρόνια.

Οι εξαγορές έχουν επιβλεφθεί από τον Marc Puig, πρόεδρο, διευθύνοντα σύμβουλο και εγγονό του ιδρυτή της εταιρείας, ο οποίος άνοιξε την επιχείρηση το 1914 όταν ένα γερμανικό υποβρύχιο βύθισε ένα πλοίο που μετέφερε τα εμπορεύματα της προηγούμενης επιχείρησής του.

Η βάση της προσφοράς είναι περίπου 2,6 δισ. ευρώ μετοχών, αλλά ο Puig προσφέρει στην Goldman μια επιλογή «επιπρόσθετης κατανομής» για την αγορά επιπλέον 390 εκατ. ευρώ.

To άνοιγμα βιβλίων ξεκινά την Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί στις 30 Απριλίου. Η τελική τιμή των μετοχών θα καθοριστεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας βιβλίου προσφορών, ανέφερε η εταιρεία.

Ο Marc Puig ηγείται της εταιρείας από το 2004 και δήλωσε ότι θα είναι η τελευταία γενιά της οικογένειας που θα ηγηθεί της επιχείρησης, αν και δεν έχει τρέχοντα σχέδια να παραιτηθεί.

Εξηγώντας το σκεπτικό της IPO αυτό το μήνα, είπε: «Πιστεύουμε ότι η ισορροπία του να είσαι μια οικογενειακή επιχείρηση που υπόκειται επίσης σε λογοδοσία της αγοράς θα μας επιτρέψει να ανταγωνιστούμε καλύτερα στη διεθνή αγορά ομορφιάς κατά την επόμενη φάση ανάπτυξης της εταιρείας».

Πηγή: OT.gr