Business Tech
Ποια κράτη θα βρεθούν στο επίκεντρο σκληρού ανταγωνισμού για την AI
Τί αναφέρει η Άνια Μανουέλ, εκτελεστική διευθύντρια του Aspen Security Forum και πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ
Ποια κράτη θα βρεθούν στο επίκεντρο σκληρού ανταγωνισμού για την AI
Συχνό θέμα στα πρωτοσέλιδα είναι η αναγγελία εντυπωσιακών ανακαλύψεων των κορυφαίων μοντέλων μεγάλης γλώσσας, δηλαδή των επιτευγμάτων των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Πολύ λιγότερο συζητείται το ότι κάτω από αυτά τα τεχνολογικά επιτεύγματα βρίσκονται όλο και μεγαλύτερες «εκπαιδευτικές διαδρομές».

Αυτές εκπαιδεύουν αλγορίθμους σε τεράστια σύνολα δεδομένων. Για να γίνει αυτό απαιτούνται χιλιάδες ακριβά προηγμένα τσιπ ημιαγωγών και μια εξαιρετικά μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ανάπτυξη των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα περιοριστεί τελικά από την έλλειψη επαρκούς υπολογιστικής και ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία, αν δεν διορθωθεί επειγόντως, μπορεί να τις αναγκάσει να εγκαταστήσουν σημαντικές εγκαταστάσεις και δυνατότητες σε άλλες χώρες, ξεκαθαρίζει σε άρθρο της στους Financial Times η Άνια Μανουέλ, εκτελεστική διευθύντρια του Aspen Security Forum και πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Αυτό πρόκειται να εξαπολύσει μια ξέφρενη παγκόσμια πάλη για προγράμματα οικονομικών επιδοτήσεων, τόσο για τα πιο προηγμένα τσιπ όσο και, κυρίως, για ηλεκτρική ενέργεια χαμηλού κόστους.

Ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός θα γίνει έντονος μεταξύ ενός οικοσυστήματος τεχνητής νοημοσύνης με επίκεντρο τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και ενός οικοσυστήματος με επίκεντρο την Κίνα. Πλούσιες μεσαίες δυνάμεις χωρίς σαφή υποταγή σε καμία από τις δύο, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, θα έχουν σημαντική επιρροή. Στη συνέχεια του άρθρου η Μανουέλ εξηγεί το πώς θα γίνει αυτό.

Σε αναζήτηση ταλέντων και… πόρων
Οι τρέχουσες εκπαιδευτικές διαδρομές για την Claude, το μοντέλο AI της Anthropic, το ChatGPT από την OpenAI και το Gemini από την DeepMind/Google κοστίζουν περίπου 100 εκατ. δολάρια. Αυτό θα αυξηθεί εκθετικά, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Anthropic να εκτιμά ότι τα μελλοντικά μοντέλα θα μπορούσαν να κοστίσουν το εκπληκτικό ποσό των 1 δισ. έως 10 δισ. δολαρίων. Απαιτούν επίσης τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.

Πού θα αναζητήσουν αυτούς τους πόρους οι επιχειρηματίες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ; Το άρθρο φέρνει το παράδειγμα του Σαμ Άλτμαν, ο διευθύνων σύμβουλος της Open AI, δήλωσε ότι αναζητά έως και 7 τρισ. δολάρια για μια συνεργασία με επενδυτές, κατασκευαστές τσιπ και παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας για την κατασκευή χυτηρίων τσιπ ημιαγωγών. Το σχέδιο περιλαμβάνει την άντληση χρημάτων από επενδυτές της Μέσης Ανατολής.

Για να προσελκύσουν εταιρείες και ταλέντα τεχνητής νοημοσύνης, τα ΗΑΕ επισημαίνουν τα μεγάλα ταμειακά τους αποθέματα, τα οποία μπορούν να πληρώσουν για υψηλής ποιότητας τσιπ υπολογιστών και φθηνή, άφθονη ηλεκτρική ενέργεια. Τα ΗΑΕ έχουν προβάλει τον εαυτό τους ως καταφύγιο για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να προσελκύσει τις καλύτερες εταιρείες AI με παρόμοιες υποσχέσεις.

Οι εμπειρογνώμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι εάν οι «εκπαιδευτικές διαδρομές» πραγματοποιηθούν στα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία, όπου υπάρχουν λιγότερο αυστηρές πολιτικές προστασίας της ιδιωτικής ζωής, ανώνυμα δεδομένα Αμερικανών, Βρετανών και άλλων πολιτών θα μεταφερθούν εκεί. Θα μετακινηθούν επίσης ορισμένα ταλέντα κορυφαίου επιπέδου της AI και η πειρατεία θα μπορούσε να αποτελέσει ανησυχία. Ένα σενάριο υποδηλώνει ότι τόσο τα δεδομένα όσο και η προηγμένη τεχνογνωσία θα μπορούσαν στη συνέχεια να μεταφερθούν εύκολα στην Κίνα και τη Ρωσία, λόγω της στενής ευθυγράμμισης της περιοχής με τις εν λόγω δυνάμεις.

Η προσοχή της Δύσης στη Μέση Ανατολή μπορεί να είναι επικεντρωμένη επί του παρόντος στην έναταση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν. Όμως, συνολικά, αυτές οι εξελίξεις σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη σημαίνουν ότι είναι καιρός οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί τους να αρχίσουν να σκέφτονται στρατηγικά και σε αυτό το θέμα. Έχουν δύο επιλογές, σημειώνει το άρθρο των Financial Times.

Οι επιλογές
Πρώτον, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη θα μπορούσαν να προχωρήσουν μόνες τους και να προσπαθήσουν να διατηρήσουν το προβάδισμα στην ανάπτυξη και την εκπαίδευση των πιο προηγμένων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης στο εσωτερικό τους. Αυτό θα απαιτούσε μια τεράστια προσπάθεια για την επέκταση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Επί του παρόντος, ούτε το εκτελεστικό διάταγμα της κυβέρνησης Μπάιντεν για την τεχνητή νοημοσύνη ούτε ο πρόσφατος νόμος της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη αναφέρουν ρητά τη διαφαινόμενη έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά μια τέτοια μαζική αύξηση της ζήτησης θα απαιτούσε, για παράδειγμα, την ταχεία προώθηση της ρύθμισης για τους σύγχρονους πυρηνικούς αντιδραστήρες, τον διπλασιασμό της καθαρής ενέργειας και τη συνέχιση της λειτουργίας ορισμένων φθηνών καυσίμων βασικού φορτίου «μετάβασης», όπως το φυσικό αέριο.

Μια δεύτερη επιλογή είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος βασισμένου σε αξίες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει παραδοσιακούς συμμάχους στην Ευρώπη και την Ασία, αλλά και ανερχόμενες δυνάμεις όπως τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία.

Η επίτευξη αυτού του στόχου θα ήταν μια πρόκληση, αλλά είναι πιθανό να είναι η καλύτερη μακροπρόθεσμη προσέγγιση. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη θα δημιουργούσαν σαφείς, κοινές αξίες γύρω από την AI – μεταξύ άλλων για την προστασία των δεδομένων, την προστασία της ιδιωτικής ζωής, τον τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύονται τα προηγμένα μοντέλα και για ποιο λόγο μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προχωρήσει περισσότερο σε αυτή την προσπάθεια, αναφέρει η Άνια Μανουέλ, με το πλαίσιο της συνόδου κορυφής για την ασφάλεια της ΤΝ – η ΕΕ έχει νομοθετήσει αλλά δεν φιλοξενεί τις πιο προηγμένες τεχνικά εταιρείες – και οι ΗΠΑ έχουν σημειώσει περιορισμένη πρόοδο μέσω εκτελεστικών διαταγμάτων, αλλά δεν έχουν ψηφίσει καμία νομοθεσία.

Μόλις καθοριστούν αυτές οι αξίες, οι κυβερνήσεις αυτές θα δημιουργήσουν ένα αυστηρά ελεγχόμενο δίκτυο χωρών που θα υπογράψουν αυτές τις αξίες και θα συμφωνήσουν να μην συνεργαστούν με την Κίνα ή τη Ρωσία. Μόνο αυτοί οι υπογράφοντες θα έχουν πρόσβαση στα πιο προηγμένα υπολογιστικά τσιπ και θα αλληλοβοηθούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι καιρός οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ να επιλέξουν μια στρατηγική που θα διασφαλίζει ότι δεν θα χάσουν τον έλεγχο των δεδομένων τους, του ταλέντου τους και της εκπαίδευσης των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, καταλήγει η Μανουέλ στο άρθρο της στους Financial Times.

Πηγή: OT.gr