Build
Σε υψηλό 5μήνου εκτοξεύτηκε το στεγαστικό επιτόκιο στις ΗΠΑ
Δύσκολη αγορά με σφιχτές συνθήκες προσφοράς
Σε υψηλό 5μήνου εκτοξεύτηκε το στεγαστικό επιτόκιο στις ΗΠΑ

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών αυξήθηκαν τα επιτόκια στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ,  πιέζοντας προς τα κάτω τις αιτήσεις αγοράς κατοικίας για πέμπτη φορά τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Το επιτόκιο συμβολαίου για ένα σταθερό στεγαστικό δάνειο διάρκειας 30 ετών αυξήθηκε κατά 11 μονάδες βάσης την εβδομάδα που έληξε στις 19 Απριλίου στο 7,24%, το υψηλότερο από τις 24 Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Mortgage Bankers Association που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Ο δείκτης των αιτήσεων στεγαστικών δανείων για αγορές κατοικίας υποχώρησε 1%.

Ο συνολικός δείκτης των αιτήσεων, ο οποίος περιλαμβάνει αυτές για αγορές κατοικίας και αναχρηματοδότηση, υποχώρησε 2,7% την περασμένη εβδομάδα. Η αναχρηματοδότηση μειώθηκε κατά 5,6%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση από τον Φεβρουάριο.

Το χάσμα στην αγορά

Το κόστος δανεισμού το οποίο ανέρχεται πλέον πάνω από το 7%, άνοιξε ένα χάσμα μεταξύ της αγοράς μεταπώλησης και της αγοράς νέων κατοικιών. Οι πωλήσεις παλαιοτέρων κατοικιών αγωνίζονται να αποκτήσουν δυναμική καθώς οι πιθανοί αγοραστές περιμένουν να μειωθούν τα επιτόκια. Αυτό έχει περιορισμένες καταχωρίσεις και ανέβασε τις τιμές.

Οι κατασκευαστές κατοικιών με τη σειρά τους επωφελήθηκαν από το λιτό απόθεμα μεταπώλησης, με ορισμένες εταιρείες να οδηγούν τις πωλήσεις προσφέροντας φθηνότερη χρηματοδότηση και κίνητρα. Οι πωλήσεις νέων κατοικιών ανέκαμψαν ισχυρά τον περασμένο μήνα στον ταχύτερο ρυθμό τους από τον Σεπτέμβριο.

Η έρευνα MBA, η οποία διεξάγεται εβδομαδιαία από το 1990, χρησιμοποιεί απαντήσεις από τραπεζίτες στεγαστικών δανείων, εμπορικές τράπεζες και οικονομίες. Τα δεδομένα καλύπτουν περισσότερο από το 75% όλων των αιτήσεων στεγαστικών δανείων λιανικής κατοικίας στις ΗΠΑ.

Πηγή: ot.gr