Marketing Week
Στη Λευκωσία η 1η Περιφερειακή Παναραβική Σύνοδος Κορυφής για τη Θαλασσαιμία και τις Αιμοσφαιρινοπάθειες
Στη Λευκωσία η 1η Περιφερειακή Παναραβική Σύνοδος Κορυφής για τη Θαλασσαιμία και τις Αιμοσφαιρινοπάθειες

Πρωτοστατώντας για ακόμη μία φορά στη συλλογική προσπάθεια για την αποτελεσματική πρόληψη και διαχείριση των αιμοσφαιρινοπαθειών ανά το παγκόσμιο, η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) και το Φόρουμ Παναραβικών Συλλόγων Θαλασσαιμίας της Ομοσπονδίας (TATAF) διοργανώνουν την «1η Περιφερειακή Παναραβική Σύνοδο Κορυφής για τη Θαλασσαιμία και άλλες Αιμοσφαιρινοπάθειες» τη Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024, στο ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία.

Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Μιχάλη Δαμιανού, και θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο για πρώτη φορά.

Στόχος της Συνόδου Κορυφής είναι να στηρίξει την περαιτέρω ενίσχυση του έργου που επιτελούν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές κάθε αραβικής χώρας που επηρεάζεται από αυτές τις γενετικές διαταραχές και να συνδράμει στη διεξαγωγή ενός γόνιμου διαλόγου μεταξύ ιατρικών εμπειρογνωμόνων και υπεύθυνων χάραξης πολιτικής για την κατανόηση των ανεκπλήρωτων αναγκών των πασχόντων και την προώθηση στοχευμένων πολιτικών προς αντιμετώπισή τους σε εθνικό επίπεδο.

Στη Σύνοδο θα απευθύνουν χαιρετισμό η Περιφερειακή Διευθύντρια του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ανατολική Μεσόγειο, Δρ. Hanan Balkhy, ενώ θα δώσουν το παρών oι διεθνούς φήμης Καθηγητές Αιματολογίας, Ali Taher και John Porter, o Kαθηγητής Καρδιολογίας, Δρ. Δημήτρης Φαρμάκης, καθώς και υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι των κρατικών υπηρεσιών υγείας, και εμπειρογνώμονες από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το Κουβέιτ, την Ιορδανία, το Ιράκ, την Τυνησία, το Μαρόκο, και άλλες χώρες της περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (ΜΕΝΑ region).

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν στο πλαίσιο της Συνόδου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η κατανόηση των επιπτώσεων της Θαλασσαιμίας και της Δρεπανοκυτταρικής Νόσου (ΔΝ) στη δημόσια υγεία και τη βιωσιμότητα των εθνικών υγειονομικών συστημάτων, η αναβάθμιση των εθνικών προγραμμάτων και πολιτικών υγείας στις αραβικές χώρες, οι βέλτιστες πρακτικές πρόληψης και διαχείρισης των αιμοσφαιρινοπαθειών και η περαιτέρω ενίσχυση των επιμέρους διακρατικών συνεργασιών στον τομέα της υγείας.

Οι αιμοσφαιρινοπάθειες είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στον αραβικό κόσμο, με περίπου 2-7%, και σε κάποιες περιοχές έως και 15%, του πληθυσμού να είναι φορείς β-θαλασσαιμίας και ένα μεγαλύτερο ακόμη ποσοστό φορείς δρεπανοκυτταρικής αναιμίας.

Έχοντας διαγράψει μια επιτυχημένη πορεία δράσης και συνηγορίας υπέρ των ασθενών σε πάνω από 60 χώρες του κόσμου για περίπου τέσσερις δεκαετίες, η ΔΟΘ διατηρεί επίσημες συνεργασίες μέσω Μνημονίων Συναντίληψης με τα Υπουργεία Υγείας των περισσότερων αραβικών χωρών και έχει στηρίξει ποικιλοτρόπως τους πάσχοντες, τους ιατρούς και τις εθνικές υγειονομικές αρχές προς βελτίωση του ελέγχου και των πολιτικών υγείας γύρω από τις αιμοσφαιρινοπάθειες.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία προβάλλει και αναδεικνύει το επιτυχές παράδειγμα της Κύπρου ως δρομοδείκτη για τη βελτίωση της περίθαλψης εκατομμυρίων άλλων ασθενών που υποφέρουν από τις εν λόγω νόσους κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες, όσο και ως επίκεντρο στον χάρτη των σπουδαίων ιατροφαρμακευτικών εξελίξεων που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια για την ολιστική αποθεραπεία της Θαλασσαιμίας και της ΔΝ.