Marketing Week
Ευρωπαϊκό Έργο InterGenic, Πανεπιστήμιο Λεμεσού: Προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης μέσω της διαγενεακής μάθησης
Ενδυνάμωση σχέσεων νεολαίας και ατόμων τρίτης ηλικίας
Ευρωπαϊκό Έργο InterGenic, Πανεπιστήμιο Λεμεσού: Προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης μέσω της διαγενεακής μάθησης

Η διαγενεακή καθοδήγηση λειτουργεί ως εργαλείο για τη διαγενεακή μάθηση η οποία αφορά την ανταλλαγή και απόκτηση δεξιοτήτων, αξιών και γνώσεων μεταξύ ατόμων διαφορετικών ηλικιών και γενεών. Μέσω της διαγενεακής καθοδήγησης σημαντικό αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ή και η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των ατόμων αυτών.

Το Έργο με τίτλο InterGenic- Υποστήριξη της διπλής μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της διαγενεακής μάθησης, της ανταλλαγής γνώσεων και των κοινών δράσεων, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το πρόγραμμα ERASMUS+ στον τομέα της εκπαίδευσης ενηλίκων, αναλαμβάνει να ενισχύσει την προσπάθεια αυτή μέσα από την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για τη διαγενεακή καθοδήγηση ούτως ώστε να υποστηριχθεί πρακτικά η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της, στόχος που προκύπτει από την αναπτυξιακή στρατηγική της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Οι στόχοι του Έργου αφορούν:
•    την ενίσχυση και τη μεταφορά των ψηφιακών δεξιοτήτων από τους/ τις νέους/ νέες προς άτομα άνω των 55 ετών
•    την επαναφορά βιώσιμων πρακτικών που διδάσκονται από άτομα άνω των 55 ετών προς νέους/ νέες
•    την εισήγηση τοπικών λύσεων για τη διττή μετάβαση (πράσινη και ψηφιακή) 
•    την ευαισθητοποίηση, γεφυρώνοντας παράλληλα το κοινωνικοεπιστημονικό γενεολογικό χάσμα

Η κοινοπραξία του Έργου InterGenic αποτελείται από 8 εταίρους οι οποίοι είναι το Πανεπιστήμιο Jaume I στην Ισπανία, ο οργανισμός InterAktion στην Αυστρία, ο οργανισμός ODISEE στο Βέλγιο, το Δίκτυο Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας και Κοινωνικής Οικονομίας- ΔΥΕΚΟ στην Ελλάδα, ο επαγγελματικός οργανισμός EuroSpeak Limited στην Ιρλανδία και ο οργανισμός Innovation Education Lab στη Ρουμανία. Στην Κύπρο, το Έργο υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Λεμεσού (UoL)  και τον Όμιλο Ματέρια στη Λευκωσία. 

Το Έργο έχει διάρκεια 2 χρόνια (Δεκέμβριο 2023 - Νοέμβριο 2025). Τον Ιανουάριο 2024, η ομάδα του Έργου InterGenic φιλοξενήθηκε από το Πανεπίστημιο Λεμεσού (UoL) στην Κύπρο πραγματοποιώντας την πρώτη δια ζώσης συνάντηση όπου άρχισαν επίσημα οι εργασίες και τέθηκαν οι στόχοι για τα πρώτα παραδοτέα του Έργου.  

Οι επόμενες ενέργειες του Έργου αφορούν την υλοποίηση εργαστηρίων με τις ομάδες στόχου οι οποίες είναι νέοι 18- 25 ετών και άτομα άνω των 55 ετών. Αρχικά, μέσα από τα εργαστήρια με τη νεολαία και τα άτομα άνω των 55 ετών θα διερευνηθούν και θα καταγραφούν γνώσεις και πρακτικές που χρησιμοποιούσε ή χρησιμοποιεί η κάθε γενιά όσον αφορά τεχνολογικά εργαλεία και παραδοσιακές οικολογικές πρακτικές αντίστοιχα. Μετέπειτα, με βάση το υλικό που θα συγκεντρωθεί, θα δημιουργηθεί το εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο θα είναι διαθέσιμο ψηφιακά. Ακολούθως, οι ομάδες στόχου θα εκπαιδευτούν ώστε να γίνουν οι ίδιοι καθοδηγητές για την ανταλλαγή και μετάδοση γνώσης και πρακτικών στις υπό αναφορά θεματικές ενώ παράλληλα οι ομάδες στόχου θα συνεργαστούν για να δημιουργήσουν μια κοινή διαγενεακή δράση, με σκοπό την επίλυση ενός προβλήματος στην κοινότητα τους. 

Στην Κύπρο, τα πιο πάνω θα υλοποιηθούν από το Πανεπιστήμιο Λεμεσού (UoL)  και τον  Όμιλο Ματέρια σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Λυμπιών και την Ενωμένη Νεολαία Λυμπιών

Από τον Μάρτιο 2024, άρχισε η υλοποίηση των εργαστηρίων μέσα από τα οποία έχουν ήδη συγκεντρωθεί οι οικολογικές πρακτικές και τα τεχνολογικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία του εκπαιδευτικού υλικού. Μέσω της διαγενεακής συνεργασίας, οι κάτοικοι της κοινότητας Λυμπιών θα εργαστούν για την ομαλή προώθηση και υιοθέτηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της κοινότητας, καθώς επίσης και για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των διαφορετικών γενεών της κοινότητας. 

Για να παραμένετε ενημερωμένοι για τις δράσεις του Έργου μπορείτε να ακολουθήσετε τη σελίδα του Ερευνητικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Λεμεσού στo Facebook, Instagram και LinkedIn καθώς επίσης και την επίσημη ιστοσελίδα του Έργου InterGenic.