Build
Η Κομισιόν πώλησε 23 κτίριά της στο Βέλγιο έναντι 900 εκατομμυρίων ευρώ
Ποια εξήγηση δόθηκε για τη συγκεκριμένη κίνηση και ποιο το μετέπειτα πλάνο
Η Κομισιόν πώλησε 23 κτίριά της στο Βέλγιο έναντι 900 εκατομμυρίων ευρώ
Στην πώληση 23 κτιρίων της στο Βέλγιο προχώρησε η Κομισιόν, «για τη μετατροπή της συνοικίας όπου στεγάζονται τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα σε έναν χώρο σύγχρονο, ελκυστικό και πιο πράσινο, όπου τα κτίρια γραφείων θα συνυπάρχουν αρμονικά με κατοικίες, καταστήματα και χώρους αναψυχής», όπως ανακοίνωσε.

Τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Βέλγιο συνήψαν συμφωνία βάσει της οποίας το κρατικό επενδυτικό ταμείο SFPIM θα αγοράζει τα 23 κτίρια έναντι 900 εκατομμυρίων ευρώ.

Η πώληση θα συμβάλει σημαντικά στις προσπάθειες της Επιτροπής να μειώσει τους χώρους γραφείων της κατά 25% έως το 2030, να εκσυγχρονίσει τα ακίνητά της καθιστώντας τα πιο οικολογικά και παράλληλα να περιορίσει το αποτύπωμα άνθρακά της.

Έτσι θα καταστούν δυνατές και οικονομίες κλίμακας, καθώς το προσωπικό θα εργάζεται σε λιγότερα, μεγαλύτερα και ενεργειακά αποδοτικότερα κτίρια. Επιπλέον, η αντικατάσταση των παλαιών κτιρίων με σύγχρονα και ευέλικτα γραφεία θα καταστήσει την Επιτροπή πιο ελκυστικό εργοδότη, ενώ προσαρμόζει τις ανάγκες της σε γραφεία στον νέο υβριδικό τρόπο εργασίας.

Αναβάθμιση της συνοικίας
Ταυτόχρονα, το SFPIM και η Περιφέρεια Βρυξελλών αναβαθμίζουν τα κύρια ακίνητα της ευρωπαϊκής συνοικίας. Το SFPIM θα συμπεριλάβει τα κτίρια αυτά στο χαρτοφυλάκιό του. Τα κτίρια θα ανακαινιστούν ώστε να καταστούν πιο βιώσιμα και να επιστρέψουν στην αγορά για μεικτή χρήση (επιχειρήσεις, στέγαση, υπηρεσίες).

Τέλος, η πώληση ανταποκρίνεται στη φιλοδοξία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Βελγίου να συνεχίσει να φιλοξενεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, εδραιώνοντας την παρουσία τους στις Βρυξέλλες και να καταστήσει τις Βρυξέλλες μια πόλη ακόμη πιο διεθνή, σύγχρονη και πράσινη.

Κατόπιν της απόφασης της Επιτροπής να πωλήσει 23 από τα κτίριά της από το 2023 και μετά, προκηρύχθηκε διαγωνισμός το 2023. Η σύμβαση ανατέθηκε στο SFPIM.

Πηγή: OT.gr