Health & Pharma
Εκστρατεία «Safe2Eat» 2024 για την ασφάλεια των τροφίμων
Από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων
Εκστρατεία «Safe2Eat» 2024 για την ασφάλεια των τροφίμων

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και οι εταίροι της στα κράτη μέλη της ΕΕ επιστρέφουν με ανανεωμένη δέσμευση και πιο διευρυμένη συμμετοχή σε όλη την Ευρώπη, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν επιλογές τροφίμων με αίσθημα σιγουριάς και εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, μετά την επιτυχία των τελευταίων τριών ετών, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και οι εταίροι της στα κράτη μέλη της ΕΕ επανέρχονται, αυτή τη χρονιά με την εκστρατεία #Safe2EatEU.

Η εκστρατεία, που ήταν παλαιότερα γνωστή ως #EUChooseSafeFood, επιστρέφει με νέο όνομα και με ανανεωμένη δέσμευση προκειμένου να ενισχύσει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων.

Φέτος, η εκστρατεία διευρύνει την εμβέλειά της, με 18 χώρες να ενώνουν δυνάμεις με στόχο να βοηθήσουν τους καταναλωτές έτσι ώστε να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις κατά την επιλογή των τροφίμων τους. Οι συμμετέχουσες χώρες για το 2024 είναι η Ρουμανία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Κροατία, η Ιταλία, η Λετονία, η Κύπρος, η Σλοβενία, η Ισπανία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβακία, η Αυστρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Βόρεια Μακεδονία.

Εξάλλου, έρευνα που διεξήγαγε η EFSA σε συνεργασία με την IPSOS το 2023 έδειξε ότι σχεδόν το 70% των Ευρωπαίων εκφράζει ενδιαφέρον για την ασφάλεια των τροφίμων.

Ωστόσο, περίπου το 60% θεωρεί ότι οι πληροφορίες που δίνονται για την ασφάλεια των τροφίμων είναι πολύ τεχνικές και δυσνόητες.

Ως απάντηση, αυτή η νέα εκστρατεία έχει ως στόχο να επικοινωνήσει την επιστήμη στην οποία βασίζεται η ασφάλεια των τροφίμων, με σαφή, ακριβή, αλλά και καθησυχαστικό και κατανοητό τρόπο. Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την κατανάλωση των τροφίμων τους, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την υγεία τους στις καθημερινές τους επιλογές.

Με το σύνθημα #Safe2Eat.EU η εκστρατεία συνεχίζει να επικεντρώνεται στην ενημέρωση και εκπαίδευση  των πολιτών σχετικά με διάφορες πτυχές της ασφάλειας των τροφίμων. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι τροφιμογενείς ασθένειες, οι κατάλληλες τεχνικές διαχείρισης τροφίμων, η σημασία της ανάγνωσης των ετικετών των τροφίμων (για παράδειγμα η ημερομηνία ανάλωσης τους), και η προώθηση των πρακτικών μείωσης των αποβλήτων των τροφίμων.

Η εκστρατεία τονίζει, επίσης, τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής, την ασφάλεια των συμπληρωμάτων διατροφής και την ανάγκη να αποδεικνύονται επιστημονικά οι ισχυρισμοί που αφορούν την υγεία, οι οποίοι αναγράφονται στα προϊόντα διατροφής.

Επιπλέον, επιδιώκει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ασφάλεια, των υλικών και αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα, των πρόσθετων τροφίμων και των νέων τροφίμων, καθώς και την παρουσία τροφικών αλλεργιογόνων.

Πηγή: ΚΥΠΕ