Marketing Week
Ινστιτούτο Κύπρου: 4ο Διεθνές Συνέδριο για τις Αρχαιολογικές Επιστήμες
Ινστιτούτο Κύπρου: 4ο Διεθνές Συνέδριο για τις Αρχαιολογικές Επιστήμες
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024, στο Ινστιτούτο Κύπρου, η Τελετή Έναρξης του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου για τις Αρχαιολογικές Επιστήμες στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώνεται από το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό (STARC) του Ινστιτούτου Κύπρου, και σε αυτό συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες και αρχαιολόγοι από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Στόχος του Συνεδρίου, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 18 Μαΐου 2024,  είναι η ανάδειξη των τελευταίων εξελίξεων  στις εφαρμογές των φυσικών, υλικών και υπολογιστικών επιστημών στην αρχαιολογία και την πολιτιστική κληρονομιά στην περιοχή μας, καθώς και η παρουσίαση σημαντικών ερευνών γύρω από τα θέματα αυτά.

Τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθηγητής Σταύρος Μαλάς, ο οποίος υπέδειξε ότι οι ερευνητές στον τομέα της Αρχαιολογίας έχουν την ευθύνη να προστατεύσουν και να διατηρήσουν ζωντανή την πολιτιστική κληρονομία για τις επόμενες γενεές. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο ρόλος της Αρχαιολογίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την καλλιέργεια της διαπολιτισμικής κατανόησης, της αποδοχής της διαφορετικότητας, της συνεργασίας για την οικοδόμηση ενός πιο περιεκτικού και βιώσιμου μέλλοντος, ειδικότερα λόγω της κλιματικής κρίσης που ταλανίζει τον πλανήτη. 

Σε χαιρετισμό εκ μέρους της Προέδρου της Βουλής, η Βουλεύτρια του ΔΗΚΟ κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου επισήμανε την σημαντικότητα του Συνεδρίου μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της προσπάθειας για προστασία της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομίας της Κύπρου. Η κα Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε στον σημαίνοντα ρόλο που διαδραματίζει το Ινστιτούτο Κύπρου στην εξέλιξη της Αρχαιολογικής επιστήμης, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Μάλιστα, τόνισε ότι το έργο του Ινστιτούτου Κύπρου εδραιώνει και ενισχύει την παρουσία της χώρας μας στην πρώτη γραμμή της Αρχαιολογικής καινοτομίας. 

Ο κ. Στάθης Ράπτου, εκπρόσωπος του Τμήματος Αρχαιοτήτων, σημείωσε ότι το Συνέδριο αυτό αποτελεί πλατφόρμα ανταλλαγής εμπειριών και πρακτικών, επιστημόνων από όλο τον κόσμο, με στόχο να έρθουν στο φως σημαντικά επιστημονικά ευρήματα και καινοτομίες, υπενθυμίζοντας παράλληλα σε όλους, πόσο καίριες είναι οι Αρχαιολογικές επιστήμες.

Τέλος, η Δρ. Μερσίλεια Αναστασιάδου, από το Τμήμα Οικονομικών, Κλίματος και Πολιτιστικής Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, αφού εκθείασε το ρόλο του Ινστιτούτου Κύπρου, τόνισε ότι το Συνέδριο, αποτελεί σημείο αναφοράς για τις Αρχαιολογικές εξελίξεις. Το ICAS-EMME 4, ανέφερε χαρακτηριστικά, έχει πλέον καταστεί θεσμός, φέρνοντας κοντά επιστήμονες ανά το παγκόσμιο. Το Συνέδριο, είπε η κα Αναστασιάδου, αποτελεί φάρο γνώσης και έμπνευσης για τους φορείς χάραξης πολιτικής, αλλά και πολύτιμο βοήθημα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.