Economy
Κλέβει από τη λάμψη των μετάλλων ο χαλκός
Έχει ήδη εκτιναχθεί περισσότερο από 21% το 2024
Κλέβει από τη λάμψη των μετάλλων ο χαλκός

Εξαιρετικά θετικές διαγράφονται οι προοπτικές του χαλκού στις παγκόσμιες αγορές μετάλλων, με τα προβλήματα προμήθειας του να είναι ο βασικός καταλύτης των συνεχών ανοδικών αναθεωρήσεων. Αυτό επισημαίνει στο business insider ο βετεράνος των εμπορευμάτων Jeff Currie, ο οποίος επαναλαμβάνει τη θετική του στάση για το μέταλλο.

«Είναι το πιο συναρπαστικό εμπόριο που έχω δει ποτέ στα 30 και πλέον χρόνια που ασχολούμαι με την αγορά μεταλλευμάτων», δήλωσε ο Currie, επίσης επικεφαλής στρατηγικής της Carlyle στο podcast του Bloomberg Odd Lots.

Το μέταλλο έχει ήδη εκτιναχθεί περισσότερο από 21% το 2024 και ο Currie – ο οποίος ήταν προηγουμένως επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων στην Goldman Sachs – αναμένει ότι θα φτάσει τα 15.000 δολάρια τον τόνο τα επόμενα δύο χρόνια. Από τα τρέχοντα επίπεδα, αυτό είναι ένα κέρδος περίπου 46%.

«Στη δίνη μιας άνευ προηγουμένου ανισορροπίας προσφοράς - ζήτησης»

Η κύρια βάση γι’ αυτήν την εκτίμηση είναι ότι ο χαλκός βρίσκεται στη δίνη μιας άνευ προηγουμένου ανισορροπίας προσφοράς-ζήτησης και υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους αυτό δεν θα είναι παροδικό, λέει ο Currie. Η ζήτηση για το εμπόρευμα φαίνεται να ενισχύεται, αλλά οι επενδύσεις και η παραγωγή εξακολουθούν να λείπουν.

Για να εξηγήσει γιατί ποντάρει σε τέτοιο ανοδικό ρίσκο, ο Currie δημοσίευσε το αρκτικόλεξο “RED:” αναδιανομή, περιβαλλοντικές πολιτικές και αποπαγκοσμιοποίηση.

Πρώτον, σημείωσε ότι οι ομάδες με χαμηλότερο εισόδημα ήταν από καιρό οι μεγαλύτεροι καταναλωτές εμπορευμάτων. Ως εκ τούτου, μια πολιτική που αναδιανέμει τον πλούτο είναι ένας θετικός άνεμος για υλικά όπως ο χαλκός.

Δεύτερον, η αυξανόμενη περιβαλλοντική πολιτική έχει πυροδοτήσει έναν αγώνα δρόμου για τον χαλκό σε ολόκληρη τη βιομηχανία. Το μέταλλο, το οποίο χρησιμοποιείται σε οτιδήποτε, κυρίως σε μπαταρίες όλων των ειδών, παίζει κεντρικό ρόλο στην πράσινη ανάπτυξη του κόσμου.

Τρίτον, η αποπαγκοσμιοποίηση έχει μετατραπεί σε έναν μείζον καταλύτη, περισσότερο από ό,τι φαντάζονται οι αναλυτές, είπε ο Currie. Αυτό μεταφράζεται σε αυξανόμενες στρατιωτικές δαπάνες, με τις ΗΠΑ να διοχετεύουν 95 δισ. δολάρια για πυρομαχικά.

Ωστόσο, αυτό δεν έχει ακόμη επισπεύσει σε μια έκρηξη από την πλευρά της προσφοράς. Η μείωση των αποθεμάτων δεν είχε καμία βοήθεια από την παραγωγή εξόρυξης, η οποία έχει καθυστερήσει εν μέσω πολιτικών και οικονομικών προκλήσεων. Σε ένα παράδειγμα, ένα ορυχείο του Παναμά που ευθύνεται για το 1,5% της παγκόσμιας παραγωγής παρέμεινε αδρανές από τον Νοέμβριο.

Κατά την άποψη του Currie, μερικά από αυτά οφείλονται στο ότι οι μεγάλοι παίκτες του κλάδου εξακολουθούν να απρόθυμοι να κλίνουν σε νέες επενδύσεις, σε αντίθεση με την ανάληψη προϋπαρχόντων ορυχείων μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Πηγή: ot.gr