Health & Pharma
Tο καλύτερο φάρμακο για την υγεία σας και του γιατρού σας
Για να φτάσουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 600 βοηθούς ιατρού σε κάθε μέρος της Γερμανίας
Tο καλύτερο φάρμακο για την υγεία σας και του γιατρού σας
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ορισμένοι επαγγελματίες υγείας φαίνεται να διαχειρίζονται το άγχος της δουλειάς καλύτερα από άλλους; Ερευνητές από τη Γερμανία υποστηρίζουν ότι το μυστικό μπορεί να βρίσκεται στην αίσθηση του χιούμορ.

Το γέλιο και η αισιοδοξία αποτελούν διαχρονικά την ασπίδα μας ενάντια στο στρες, τις δυσκολίες και τα εμπόδια της ζωής. Κι όπως αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη, το χιούμορ φαίνεται ότι μπορεί να ενισχύσει την υγεία. Όχι μόνο τη δική σας αλλά και του γιατρού σας.

Η ομάδα των ερευνητών από το Martin Luther University Halle-Wittenberg και το Institute for Vocational Education and Training διαπίστωσε ότι οι γιατροί με την πιο “ήπια” αίσθηση του χιούμορ – που έκαναν δηλαδή ελαφριά αστεία για τις ατέλειες της ζωής ή απολάμβαναν μερικά αστεία – τείνουν να είναι πιο χαρούμενοι και σίγουροι για την δουλειά τους.

Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που ήταν πιο σαρκαστικοί, έκαναν πιο κακεντρεχή σχόλια ή απολάμβαναν τις ατυχίες των άλλων συχνά αισθάνονται λιγότερο ικανοποιημένοι και ικανοί.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMC Primary Care αποκάλυψε επίσης ότι διαφορετικοί τύποι χιούμορ λειτουργούν καλύτερα σε διαφορετικές περιστάσεις.

Για παράδειγμα, οι πνευματώδεις βοηθοί ιατρού συχνά αισθάνονται πιο σίγουροι για τον εαυτό τους και είναι πιο πιθανό να βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το γρήγορο, έξυπνο χιούμορ τους βοηθά να προσαρμοστούν σε διάφορα σενάρια στο χώρο εργασίας, από το να ηρεμήσουν ταραγμένους ασθενείς έως την δημιουργική επίλυση προβλημάτων.

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν να μην καταφεύγετε συχνά στον σαρκασμό. Αν και μπορεί να είναι ικανοποιητικός, μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική απόσταση από την εργασία και μακροπρόθεσμα σε μειωμένα κίνητρα.

Πιο αστείοι; Πιο αποτελεσματικοί
Επιπλέον, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ορισμένα στυλ χιούμορ μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε συγκεκριμένους τομείς.

Για παράδειγμα, στην γενική ιατρική, όπου οι γιατροί βλέπουν συχνά τους ίδιους ασθενείς για πολλά χρόνια, το ήπιο, σατιρικό χιούμορ που ευγενικά επισημαίνει ανθυγιεινές συμπεριφορές φαίνεται να λειτουργεί καλά.

Αυτό το στυλ συμβάλει στην δημιουργία ισχυρότερων σχέσεων μεταξύ γιατρού και τακτικών ασθενών, καθιστώντας τους πιο δεκτικούς σε συμβουλές υγείας.

Πώς έφτασαν στα συμπεράσματα;
Για να φτάσουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 600 βοηθούς ιατρού σε όλη τη Γερμανία. Επέλεξαν να επικεντρωθούν σε αυτήν την ομάδα επειδή οι βοηθοί ιατρού διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην υγειονομική περίθαλψη, συχνά αποτελώντας το πρώτο σημείο επαφής για τους ασθενείς.

Αντιμετωπίζουν μεγάλο φόρτο, ωστόσο έχουν μειωμένο έλεγχο εργασίας και σχετικά χαμηλούς μισθούς. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε στρες και εξάντληση, καθιστώντας απαραίτητη την εύρεση τρόπων αντιμετώπισης, υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση οκτώ διαφορετικών «στυλ χιούμορ», που κυμαίνονταν από το καλοπροαίρετο χιούμορ και τη διασκέδαση έως την ειρωνεία, τον σαρκασμό και τον κυνισμό.

Οι βοηθοί ιατρού απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με την εργασιακή τους ικανοποίηση, την εργασιακή δέσμευση, την αυτό-αποτελεσματικότητα και είχαν αναλάβει ηγετικούς ρόλους.

Χρησιμοποιώντας στατιστικά εργαλεία όπως αναλύσεις συσχέτισης και μοντέλα παλινδρόμησης, οι ερευνητές εξέτασαν πώς κάθε στυλ σχετίζεται με διαφορετικές πτυχές της ευημερίας και της ικανότητας των βοηθών ιατρού στην εργασία.

Πηγή: In.gr