Hospitality & Tourism
Διεθνές φαινόμενο η έλλειψη εργατικού δυναμικού στον ξενοδοχειακό τομέα
Το 76% των ξενοδόχων στις ΗΠΑ που συμμετείχαν σε έρευνα, ανέφεραν μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό, με τους μισούς να ψάχνουν κυρίως υπαλλήλους στον τομέα της καθαριότητας
Διεθνές φαινόμενο η έλλειψη εργατικού δυναμικού στον ξενοδοχειακό τομέα
Η έλλειψη εργατικού δυναμικού στον ξενοδοχειακό τομέα αποτελεί διεθνές φαινόμενο. Η οργάνωση φιλοξενίας American Hotel and Lodging Association ανέφερε ότι το 76% των ξενοδόχων που συμμετείχαν σε έρευνα (16-24 Μαΐου) είχε έλλειψη προσωπικού. Με τους μισούς να ψάχνουν κυρίως υπαλλήλους καθαριότητας.

Η τελευταία έρευνα διαπίστωσε ότι το 86% των ξενοδόχων στις ΗΠΑ είχε αυξήσει τους μισθούς, το 52% πρόσφερε πιο ευέλικτο ωράριο εργασίας και το 33% διεύρυνε τα οφέλη τους τελευταίους έξι μήνες για να καλύψουν τις θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την AHLA, τα ξενοδοχεία παραμένουν με 190.000 θέσεις εργασίας λιγότερες από τα προ πανδημίας επίπεδα. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας δείχνουν ότι οι μέσοι μισθοί στα ξενοδοχεία έφτασαν τα $23,69 την ώρα τον Απρίλιο, ελαφρώς χαμηλότερα από το υψηλό όλων των εποχών των $23,91 τον Δεκέμβριο.

Για να καλυφθούν τα κενά, ο πρόεδρος του AHLA Κέβιν Κάρεϊ έκανε έκκληση στο Κογκρέσο να εγκρίνει νομοθεσία που θα προσθέτει 65.000 εργαζόμενους από τη δεξαμενή των νόμιμων μεταναστών και των αιτούντων άσυλο που είναι επιλέξιμοι για εποχιακές θέσεις εργασίας.

Η έρευνα έρχεται καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει κινηθεί για να περιορίσει τους αιτούντες άσυλο από τη διέλευση των νότιων συνόρων. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το θέμα έχει γίνει κύριο μέλημα των ψηφοφόρων στις γενικές εκλογές.

Εν τω μεταξύ, η ξενοδοχειακή βιομηχανία δυσκολεύεται να αντικαταστήσει τους εργαζόμενους στην πφιλοξενία και στην εστίαση που δεν επέστρεψαν από τις υποχρεωτικές άδειες κατά τη διάρκεια της καραντίνας πανδημίας.

Ορισμένα ξενοδοχεία έχουν «προσλάβει» ρομπότ και έχουν εγκαταστήσει αυτοματοποιημένα περίπτερα για να αντικαταστήσουν καθαριστές, εργαζόμενους στη ρεσεψιόν και σερβιτόρους που μεταπήδησαν σε δουλειές εξ αποστάσεως εργασίας. 

Δεν γύρισαν μετά τα lockdown
Το 2020, οι καραντίνες για την πανδημία οδήγησαν τα έσοδα των ξενοδοχείων σε ιστορικά χαμηλά 85,5 δισεκατομμύρια δολάρια, μείωση 50% από το 2019. Αν και τα έσοδα έχουν ανακάμψει, ο κορυφαίος ερευνητής της αγοράς ξενοδοχείων STR ανέφερε ότι τα ποσοστά πληρότητας τον Απρίλιο παρέμειναν χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία, με 79.191 λιγότερες ενοικιάσεις δωματίων από τα 109,96 εκατομμύρια που καταγράφηκαν τον Απρίλιο του 2019.

Η προκαταρκτική εκτίμηση της STR δείχνει ότι το μέσο κόστος του δωματίου του ξενοδοχείου ήταν 160,25 δολάρια τη νύχτα τον Μάιο, αυξημένο κατά 2,7% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενώ τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο αυξήθηκαν κατά 4,2% στα 105,78 δολάρια την ίδια περίοδο.

Ο Τζαν Φράιταγκ, ο εθνικός διευθυντής αναλύσεων φιλοξενίας για τη μητρική εταιρεία της STR, CoStar Group, είπε στη Washington Times ότι οι σταθερές αυξήσεις στις εταιρικές κρατήσεις σε ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών συνέβαλαν στην αντιστάθμιση της μείωσης στα οικονομικά ταξίδια αναψυχής τον περασμένο χρόνο.

Παρά την αύξηση των εταιρικών συνεδρίων στα ξενοδοχεία, σημείωσε ότι οι απότομες μειώσεις στα οικονομικά ταξίδια αναψυχής μείωσαν τη ζήτηση σε όλα τα ξενοδοχεία σε 10 από τους 12 μήνες του έτους που έληξε τον Απρίλιο. 

Τέλος στα ταξίδια σαββατοκύριακου
«Ο Αμερικανός ταξιδιώτης αναψυχής είναι αυτός που επιλέγει μεταξύ της εξόφλησης των λογαριασμών ασφάλισης αυτοκινήτου και του χρέους της πιστωτικής κάρτας ή του ταξιδιού του Σαββατοκύριακου», πρόσθεσε ο Φράιταγκ. «Το ταξίδι του Σαββατοκύριακου είναι χαμένο, γιατί όλα γίνονται πιο ακριβά».

Παρόλο που οι μέσοι μισθοί στα ξενοδοχεία έχουν αυξηθεί ταχύτερα από άλλες βιομηχανίες μετά την πανδημία, η AHLA σημείωσε τη Δευτέρα ότι υπάρχουν σχεδόν 2 εκατομμύρια περισσότερες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ από ό,τι άνεργοι ενήλικες για να τις καλύψουν.

Το πρόβλημα είναι ότι οι μετανάστες έχουν καλύτερες επιλογές εργασίας σε μια «ιστορικά σφιχτή» αγορά εργασίας, δήλωσε ο Σον Χίγκινς, αναλυτής στο Competitive Enterprise Institute. Είπε ότι αυτές οι επιλογές περιλαμβάνουν εργασίες διακομιστή και bartending που τους επιτρέπουν να παίρνουν φιλοδωρήματα.

«Το ότι έρχονται από άλλες χώρες δεν σημαίνει ότι έρχονται για αυτές τις δουλειές», είπε ο Χίγκινς. «Παραδοσιακά, η ξενοδοχειακή βιομηχανία χρησιμοποιούσε πολύ εργατικό δυναμικό μεταναστών για πιο βαριές εργασίες επειδή ήταν πιο πρόθυμοι να αντέξουν περισσότερες ώρες και πιο δυσάρεστες συνθήκες εργασίας, αλλά έχουν περισσότερες επιλογές τώρα». 

Σνομπάρουν οι απόφοιτοι πανεπιστημίων
Ο Άντριου Κραπουσέτ, Διευθύνων Σύμβουλος της RedBalloon με έδρα το Αϊντάχο, είπε στην Washington Times ότι μια άλλη πρόκληση για τους ξενοδόχους είναι ότι οι πρόσφατοι απόφοιτοι πανεπιστημίου σνομπάρουν τις θέσεις εργασίας στον κλάδο των υπηρεσιών ως «κάπως κατώτερες».

Σε μια έρευνα που δημοσίευσαν οι RedBalloon και Public Square τον περασμένο μήνα, το 91% των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων συμφώνησε ότι τα πανεπιστήμια «δημιουργούν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το πώς θα είναι η δουλειά και η επαγγελματική ζωή μετά την αποφοίτηση».

«Οι απόφοιτοι πανεπιστημίου Gen Z που αναζητούν εργασία απαιτούν τέλειες θέσεις εργασίας με υψηλούς μισθούς, αμέσως μετά την αποφοίτηση», είπε ο Κραπουσέτ. «Έχουμε λοιπόν μια ακραία έλλειψη ατόμων που αναζητούν εργασία, πρόθυμων να εργάζονται σε ξενοδοχεία, να υπηρετούν ως μηχανικοί αυτοκινήτων ή να εργάζονται σε οποιεσδήποτε εργασίες που σχετίζονται με υπηρεσίες».

Πηγή: OT.gr