Build
Έχει εκδοθεί η πρώτη πολεοδομική άδεια στο νέο περιβάλλον
Έχουν παραληφθεί μέσω του Συστήματος «Ιππόδαμος» οι πρώτες άδειες
Έχει εκδοθεί η πρώτη πολεοδομική άδεια στο νέο περιβάλλον

Έχουν παραληφθεί μέσω του Συστήματος «Ιππόδαμος» οι πρώτες άδειες, ενώ έχει εκδοθεί και η πρώτη πολεοδομική άδεια στο νέο περιβάλλον δήλωσε χθες, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σημειώνοντας ότι η πρώτη μέρα λειτουργίας των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) κυλά ομαλά και αναμένεται τις επόμενες μέρες να υπάρξει ακόμα καλύτερος συντονισμός.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στη διάρκεια της επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις του ΕΟΑ Λευκωσίας, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΕΟΑ Λευκωσίας, Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, ο Υπουργός Εσωτερικών, ευχαρίστησε τον κ. Γιωρκάτζη και τον Γενικό Διευθυντή του ΕΟΑ Λευκωσίας, Κωνσταντίνο Παρμακλή καθώς και το προσωπικό για την ετοιμότητά τους την πρώτη μέρα λειτουργίας του Οργανισμού.

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι μέχρι στιγμής φαίνεται ότι όλα λειτουργούν ομαλά λέγοντας ότι ο τομέας της αδειοδότησης λειτουργεί κανονικά και έχουν παραληφθεί μέσω του Συστήματος «Ιππόδαμος» οι πρώτες άδειες, ενώ έχει εκδοθεί και η πρώτη πολεοδομική άδεια στο νέο περιβάλλον.

Ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι θα υπάρξουν κάποιες δυσκολίες τις επόμενες μέρες, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό είναι αναμενόμενο, δεδομένου ότι πλέον συστεγάζεται υπό έναν Οργανισμό και στον ίδιο χώρο το προσωπικό που προέρχεται από δέκα πολεοδομικές και 36 οικοδομικές Αρχές που υπήρχαν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024.

«Άρα είναι λογικό τις πρώτες μέρες να υπάρξουν κάποιες δυσκολίες μέχρι να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Αλλά φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει στελεχωθεί έγκαιρα (ο ΕΟΑ Λευκωσίας), έχουν ετοιμάσει τα γραφεία τους. Εκφράζω τα συγχαρητήριά μου σε όλους τους εμπλεκόμενους», είπε ο κ. Υπουργός.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι μέσα σε μερικές ώρες έχουν υποβληθεί αιτήσεις μέσω του Συστήματος «Ιππόδαμος» και έχει προχωρήσει και η πρώτη έκδοση πολεοδομικής άδειας, ο κ. Ιωάννου εξήγησε πως «στόχος της μεταρρύθμισης και της δημιουργίας του νέου Οργανισμού ήταν ακριβώς η συστέγαση, για να υπάρχουν οικονομίες κλίμακας. Επιπλέον, είχαμε έγκαιρα, από το περασμένο καλοκαίρι, εντοπίσει τα προβλήματα υποστελέχωσης, προχωρήσαμε σε περαιτέρω στελέχωση. Τώρα θα αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα και σαν οικονομικά και διοικητικά αυτόνομοι θα προχωρήσουν και με τις δικές τους προσλήψεις».

Πρόσθεσε ότι παράλληλα με την επαρκή στελέχωση, «με επιτυχία προχωρήσαμε σε μια μεταρρύθμιση στην ίδια την Πολεοδομία με την υιοθέτηση 22 μέτρων για απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης που ήδη εφαρμόζονται, με κορωνίδα το ενιαίο εγχειρίδιο τόσο για πολεοδομία όσο και για οικοδομικές άδειες. Άρα πλέον όλοι λειτουργούν ομοιόμορφα. Με όλα αυτά αναμένουμε και είναι κοινός στόχος να υπάρξει αύξηση στον αριθμό των αιτήσεων που θα εξετάζονται».

Μιλώντας για τις εκκρεμούσες αιτήσεις, ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως αυτές θα συνεχίσουν να εξετάζονται με την ίδια προτεραιότητα που είχε τεθεί προηγουμένως, με στόχο να διεκπεραιώνονται σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ερωτηθείς, εάν με τον ίδιο τρόπο ξεκίνησε και η μεταρρύθμιση στις υπόλοιπες Επαρχίες, απάντησε πως σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε όλα άρχισαν κανονικά και στις υπόλοιπες Επαρχίες. Όπως είπε, τις επόμενες λίγες μέρες θα λειτουργήσουν τα νέα γραφεία και στην Πάφο, μετά από μια μικρή καθυστέρηση που αναμένετο να υπάρξει.

«Γενικά βαίνουν όλα καλώς σε όλες τις Επαρχίες. Το μήνυμα είναι ότι θα κερδίσουμε το στοίχημα της μεταρρύθμισης Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτός είναι στόχος μας. Επαναλαμβάνω θα υπάρξουν κάποιες δυσκολίες. Δεν θριαμβολογούμε από την πρώτη μέρα. Θα υπάρξουν, όπως είδαμε, και στο ΓεΣΥ, όπως και με όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, πιθανόν κάποιες δυσκολίες. Εδώ είμαστε, υπάρχει θέληση από όλους να τα επιλύσουν. Ξεκινήσαμε με το δεξί. Έχει γίνει μια καλή αρχή. Ο νόμος λειτουργεί, το προσωπικό έχει αποσπαστεί, τα γραφεία όπως βλέπετε λειτουργούν. Άρα από εκεί και πέρα θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να ανεβάσουμε στροφές», κατέληξε ο κ. Ιωάννου. 

Πηγή: ΚΥΠΕ