Marketing Week
Γεφυρώνοντας την Κυπριακή Βιομηχανία και την Πρωτοποριακή Έρευνα
Γεφυρώνοντας την Κυπριακή Βιομηχανία και την Πρωτοποριακή Έρευνα

Το ερευνητικό πανευρωπαϊκό πρόγραμμα EuroCC2 μέσω του Ερευνητικού Κέντρου Υπολογιστικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (CaSToRC) του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ), που αποτελεί το Εθνικό Κέντρο Υψηλών Υπολογιστικών Επιδόσεων (HPC), διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία τη δεύτερη εκδήλωση, της σειράς δράσεων «Industry Day».

Η εκδήλωση «Industry Day», η οποία αποτελεί συνέχεια της εκδήλωσης του περασμένου Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2024, και ανέδειξε τις δυνατότητες της τεχνολογικής συνεργασίας ανάμεσα σε κυπριακές εταιρείες και ερευνητές.

Η πρωτοβουλία «Industry Day» στοχεύει στην ενίσχυση της σύνδεσης μεταξύ κυπριακών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται και εξειδικεύονται σε τομείς τεχνολογικών καινοτομιών, και ερευνητών του CaSToRC, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του Κέντρου για προώθηση προηγμένων τεχνολογιών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), η Μηχανική Μάθηση (Machine Learning), οι Υψηλές Υπολογιστικές Επιδόσεις (HPC), η Υπολογιστική Μοντελοποίηση και η Ανάλυση Δεδομένων στις επιχειρησιακές ροές εργασίας των κυπριακών επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος του ΙΚυ, Καθηγητής Σταύρος Μαλάς, υπέδειξε ότι μέρος της αποστολής του Ινστιτούτου δεν είναι μόνο η διεξαγωγή έρευνας και η εκπαίδευση ερευνητών, αλλά και η παροχή βοήθειας στο οικοσύστημα και τον ιδιωτικό τομέα για να τους δώσουν ώθηση να καινοτομήσουν.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η καινοτομία είναι μια αμφίδρομη διαδικασία που αφορά στην ανάπτυξη ιδεών και την ένταξη τους στην αγορά, καθώς και στην παροχή εργαλείων και τεχνογνωσίας στη βιομηχανία για να τη βοηθήσουν να βελτιωθεί. Παράλληλα, σημείωσε ότι αν και οι εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου είναι εθνικά περιουσιακά στοιχεία, εντούτοις στην Κύπρο δεν έχει αναπτυχθεί μια εθνική στρατηγική για την Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων, πέραν της δουλειάς που επιτελεί το Ινστιτούτο και τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας και Διευθυντής του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), Δρ. Δημήτρης Σκουρίδης, τόνισε ότι αυτή η εκδήλωση γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ των ερευνητικών οργανισμών και της βιομηχανίας και έρχεται την κατάλληλη στιγμή, αναδεικνύοντας την εργασία που έχει γίνει και τις αναδυόμενες τεχνολογίες μεταξύ των επιχειρήσεων.

Τα εργαλεία, οι δεξιότητες, οι δυνατότητες και η υποδομή που παρέχονται, είπε ο Δρ. Σκουρίδης, βρίσκονται στο Ινστιτούτο Κύπρου. Αυτή είναι μια πολύτιμη ευκαιρία για την κυπριακή βιομηχανία να εμπλακεί με τους ερευνητές του CaSToRC, να επεκτείνει τις δυνατότητες των εταιριών πέρα από την έρευνα και να τις φέρει σε πρακτικές εφαρμογές, σημείωσε.

Επιπλέον ο Δρ. Σκουρίδης επισήμανε ότι το EuroCC2 είναι μια στρατηγική πρωτοβουλία που συμβάλλει σημαντικά σε αυτήν την κουλτούρα, παρέχοντας πρόσβαση σε εκπαιδευτικούς και υποστηρικτικούς πόρους, γνώση της βιομηχανίας και αξιοποίηση της τεχνολογίας. Μάλιστα, υπέδειξε ότι Ινστιτούτο Κύπρου είναι ένας παράγοντας αλλαγής και βασικός εταίρος, που αποδεικνύει πώς οι

τεχνολογίες και οι δυνατότητες υπερυπολογιστών τεχνητής νοημοσύνης δημιουργούν λύσεις.

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση, εκπρόσωποι της Γερμανικής Ογκολογικής Κλινικής παρουσίασαν ένα «success story», περιγράφοντας την αξιοποίηση της συνεργασίας τους με ερευνητές του CaSToRC σε θέματα μηχανικής μάθησης και ανάλυσης δεδομένων για έργα στον τομέα της υγείας.

Εξατομικευμένες παρουσιάσεις για τις προηγμένες υπολογιστικές τεχνολογίες και τις βιομηχανικές τους δυνατότητες παρουσιάστηκαν, επίσης, από ερευνητικό προσωπικό του CaSToRC με επικεφαλής τον Διευθυντή του Κέντρου, Καθηγητή Κωνσταντίνο Δόβρολη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρουσιάσεις από εκπροσώπους των εταιριών.

Οι συμμετέχουσες εταιρίες ήταν: Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, RetailZoom, Suite5, Hello Radius, Moving Doors, Electi, Malloc, Efevre Tech, Vet ex machina, Novatex Solutions Ltd, ECECT, Intellar και Vettaky.

Το Ινστιτούτο Κύπρου παραμένει αφοσιωμένο στην υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου, μέσω καινοτόμου έρευνας και συνεργασίας. Τέτοιες εκδηλώσεις αποτελούν συνέχεια παρόμοιων δράσεων, στρατηγικά σχεδιασμένων να σφυρηλατήσουν στενότερους δεσμούς μεταξύ εταιρειών, ενισχύοντας τη θέση του ΙΚυ ως ηγέτη στη ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.