Στη Βουλή κατατέθηκαν την Πέμπτη οι κανονισμοί που εγκρίθηκαν τον περασμένο Ιούλιο από το Υπουργικό Συμβούλιο και οι οποίοι τροποποιούν των περί Ακινήτου Ιδιοκτησίας της Δημοκρατίας (Διάθεση) Κανονισμών 1989-2017, με σκοπό την διάθεση κρατικής γης για εκπαιδευτικούς σκοπούς και ειδικότερα, για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που κατέθεσε στην Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών, οι κανονισμοί θα τιτλοφορούνται ως οι περί Ακινήτου Ιδιοκτησίας της Δημοκρατίας (Διάθεση) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2024 και επιδιώκουν την επικαιροποίηση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων κανονισμών, μετά την σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ειδικότερα, στοχεύεται η συμπερίληψη του νέου κανονισμού 9Γ, ο οποίος επιτρέπει τη διάθεση κρατικής γης για εκπαιδευτικούς σκοπούς και συγκεκριμένα την εκμίσθωση ή χορήγηση άδειας χρήσεως κρατικής γης για την ίδρυση και λειτουργία πανεπιστημίου.
Η απόφαση λήφθηκε με βάση την ανάπτυξη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο στον τομέα της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα, το ενδιαφέρον ξένων πανεπιστημίων να επεκταθούν με παραρτήματα σε διάφορες πόλεις της χώρας, όπως αναφέρεται.
Τι προνοεί ο νέος κανονισμός
Σε ότι αφορά τις πρόνοιες των νέων κανονισμών που προωθεί η κυβέρνηση στη Βουλή, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, προβλέπουν τη δυνατότητα στο Υπουργικό Συμβούλιο, να εκμισθώνει ή να χορηγεί άδεια χρήσεως για την ίδρυση και λειτουργία πανεπιστημίου, όπως ορίζεται στον περί Ιδιωτικών Πανεπιστημίων (Ίδρυση, Λειτουργία και Έλεγχος) Νόμο του 2005.
Για την εκμίσθωση ή χορήγηση άδειας, οι κανονισμοί προβλέπουν την σωρευτική εξέταση έξι παραγόντων που αφορούν στα εξής:
-το μέγεθος της προτεινόμενης ανάπτυξης
-κατά πόσο η ακίνητη ιδιοκτησία είναι κατάλληλη για το σκοπό αυτό
-τη συνεισφορά της προτεινόμενης ανάπτυξης στην οικονομία της χώρας
-τη βιωσιμότητα της προτεινόμενης ανάπτυξης
-την οικονομική δυνατότητα υλοποίησης της προτεινόμενης ανάπτυξης για την οποία ζητείται η εκμίσθωση ή άδεια χρήσεως ακίνητης ιδιοκτησίας της Δημοκρατίας και,
-τις απόψεις των καθ’ ύλην αρμόδιων τμημάτων και υπηρεσιών της Δημοκρατίας.
Σημειώνεται, ότι με βάση τους κανονισμούς, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα ανακαλείται σε περίπτωση που ο αιτητής δεν εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια ή άδειες λειτουργίας πανεπιστημίου, δυνάμει της ισχύουσας νομοθεσίας και σε περίπτωση που δεν προσκομίσει αντίγραφο της άδειας ή αδειών στο ΥΠΕΣ, εντός δύο ετών από την ημερομηνία της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα ακόμη με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, το κόστος μίσθωσης θα ανέρχεται στο 3% πάνω στην αξία της ιδιοκτησίας της γης, ενώ στο ίδιο ποσοστό θα κυμαίνεται και το τέλος που θα καταβάλλεται για την χρήση της γης για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της κυβέρνησης για παραχώρηση κρατικής γης για σκοπούς ίδρυσης και λειτουργίας ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, το περασμένο καλοκαίρι, είχε προκαλέσει αντιδράσεις εκ μέρους εγχώριων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Εξάλλου, το προηγούμενο διάστημα, εμπλεκόμενα μέρη ήγειραν επίσης θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού, υποστηρίζοντας ότι ο αντίκτυπος της συγκεκριμένης απόφασης μπορεί να είναι θετικός μόνο εάν επιλυθούν υφιστάμενα προβλήματα στον τομέα εκπαίδευσης, όπως το θέμα της στέγασης φοιτητών.
Υπενθυμίζεται ότι αντιδράσεις είχε προκαλέσει πρόσφατα και η προώθηση νομοσχεδίου για τη δημιουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο.
Πηγή:stockwatch/ Μαρία Κυριακίδου