Health & Pharma
Πότε αρχίζουμε να γερνάμε;
Οι επιπτώσεις της ηλικίας στην καθημερινότητα ή πώς θα μεγαλώνουμε χωρίς να γερνάμε.
Πότε αρχίζουμε να γερνάμε;

Μπορεί οι 25άρηδες να πιστεύουν ότι μετά τα 32 δεν είμαστε πια νέοι και ότι η 3η ηλικία αρχίζει από τα 54 – όπως έδειξε βρετανική δημοσκόπηση, όμως οι διαφορετικές εκτιμήσεις για το πότε αρχίζει η γήρανση οδήγησαν τον ΟΗΕ το 1982 να υιοθετήσει την ηλικία των 60 ετών. Διεθνώς όμως, η τρίτη ηλικία έχει θεσμοθετηθεί ότι ξεκινά από τα 65 έτη, ηλικία η οποία ταυτίζεται με την μέση ηλικία συνταξιοδότησης.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα γήρανσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας καθ. Ιωάννης Καραϊτιανός, μίλησε στο in.gr για τη διαδικασία της γήρανσης, τις επιπτώσεις της, ενώ έδωσε και τη συμβουλή του για το τι πρέπει να κάνουμε ώστε να ελαχιστοποιήσουμε αυτές τις επιπτώσεις κατά το δυνατόν.

Ενεργός γήρανση δεν σημαίνει μόνο να περιορίσουμε τις ασθένειες και τις δυσλειτουργίες του γήρατος. Σημαίνει να μπορούν οι άνθρωποι να ζουν με ευημερία, να είναι ενεργοί στην κοινωνία και να καλύπτονται οι ανάγκες και επιθυμίες τους.

«Η φυσιολογική εξέλιξη του γήρατος συνδέεται άμεσα με τη νοσηρότητα», είπε ο κ. Καραϊτιανός και εξήγησε: «Όσο μεγαλώνουμε, έχουμε σταδιακή απώλεια μυϊκής μάζας σε χέρια και πόδια, με αποτέλεσμα να αδυνατίζουν οι τένοντες και οι σύνδεσμοι και να έχουμε συχνές πτώσεις.

Η οστική μάζα επίσης ελαττώνεται, καθιστώντας τα οστά λιγότερο πυκνά και περισσότερο εύθραυστα με αποτέλεσμα την εμφάνιση οστεοπόρωσης και συχνών καταγμάτων.

Το καρδιαγγειακό σύστημα γίνεται λιγότερο αποδοτικό, καθώς ο καρδιακός μυς χάνει προοδευτικά τη δύναμη να ωθεί γρήγορα μεγάλες ποσότητες αίματος σε όλο το σώμα.

Το μέγεθος, δηλαδή ο όγκος του εγκεφάλου και ο αριθμός των νευρικών κυττάρων σε αυτόν, μειώνονται, εξ’ ου και η σταδιακή απώλεια μνήμης, ενώ υπάρχουν και πολλά άλλα προβλήματα όπως όρασης, όσφρησης, γεύσης, κατάποσης και πέψης που κάνουν την εμφάνισή τους με το γήρας και μπορούν να αποτελέσουν αιτίες νοσηρότητας».

«Όσο δεν προσέχουμε την υγεία μας και τον εαυτό μας τα προβλήματα αυτά επιδεινώνονται και τότε είναι που αρχίζουν οι «εκπτώσεις» στην ποιότητα ζωής μας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «στην περίπτωση ύπαρξης χρονίου νοσήματος, π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, νεφρική ανεπάρκεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρδιαγγειακά νοσήματα, κλπ., η κατάσταση δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο».

Πηγή: in.gr