Στην καθοριστική σημασία του τουρισμού για την κυπριακή οικονομία, την πορεία του τουριστικού τομέα, τις προκλήσεις που απορρέουν από τις γεωπολιτικές αναταράξεις στη Μέση Ανατολή και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ, καθώς και στη σημασία των αεροπορικών συνδέσεων για την τουριστική ανάπτυξη της Κύπρου, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο.
Τουρισμός - «ισχυρότερος πυλώνας της κυπριακής οικονομίας»
Ο κ. Κουμής υπογράμμισε ότι ο τουρισμός είναι ο ισχυρότερος πυλώνας της κυπριακής οικονομίας . Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την ανάγκη διαφύλαξης και προστασίας του κλάδου, εδραζόμενης στην υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και στο αξιόλογο τουριστικό προϊόν που η χώρα μας διαθέτει. Η προσωπική του εκτίμηση είναι ότι το επίπεδο των υπηρεσιών και στις τρεις υπάρχον κατηγορίες του τουρισμού – δημόσιες και ιδιωτικές δομές φιλοξενίας, καθώς και άλλες υποδομές – είναι πολύ υψηλό, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
Εστιαση στα θετικά και όχι αρνητικά στοιχεία του κλάδου
Ο Υφυπουργός επισήμανε το λάθος πο γίνεται εστιάζοντας σε μεμονωμένα περιστατικά αρνητικής κριτικής που μπορεί να γίνονται και καλοπροαίρετα, υπογραμμίζοντας ο τουριστικός κλάδος είναι τεράστιος σε μέγεθος, στον οποίο δραστηριοποιούνται χιλιάδες επιχειρήσεις, με την αναπόφευκτη πιθανότητα κάποιων εξ αυτών να υστερήσουν. Κατά συνέπεια, έκρινε πολύ σημαντικό την εστίαση στα θετικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον κυπριακό τουρισμό.
Αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι, τον Οκτώβριο του 2024, η Κύπρος κατέκτησε για πρώτη φορά το βραβείο του «Προορισμού της Χρονιάς» στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αερομεταφορέων, ένα γεγονός που, όπως σημείωσε, παρολίγο να παραμείνει απαρατήρητο. Τόνισε ότι «είναι σε καλή πορεία ο τουρισμός και πρέπει να προστατεύεται διότι προσφέρει πολλά στην οικονομία και στις τοπικές κοινωνίες».
Τα μειονεκτήματα για τον τουρισμό μας
Σε σχέση με το ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, ο Υφυπουργός αναγνώρισε ως κύρια μειονεκτήματα τη γεωγραφική θέση της Κύπρου σε μια περιοχή με συνεχιζόμενες εντάσεις και το ζήτημα των κατεχομένων. Ωστόσο, τόνισε ότι η σημαντικότερη αλλαγή βρίσκεται στη διεύρυνση του πεδίου του διεθνούς ανταγωνισμού. Ενώ παλαιότερα οι συγκρίσεις περιορίζονταν στις γειτονικές χώρες, πλέον η Κύπρος καλείται να ανταγωνιστεί πολλές άλλες ισχυρές χώρες και οικονομίες.
Αναφορικά με την επικρατούσα διεθνή αβεβαιότητα και την πρόσφατη πρόθεση του Τραμπ για νέα δασμολογική πολιτική, ο κ. Κουμής εξέφρασε την άποψη ότι η συγκεκριμένη πολιτική δημιουργεί ένα κλίμα αβεβαιότητας κυρίως στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, δηλαδή σε χώρες με σημαντικές εμπορικές συναλλαγές με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σημείωσε ότι οι τουριστικές ροές από τις ΗΠΑ προς την Κύπρο είναι περιορισμένες και, όπως φαίνεται, παρουσιάζουν πτωτική τάση προς την Ευρώπη γενικότερα, επομένως η χώρα μας δεν θα επηρεαστεί άμεσα και σημαντικό. Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του για μια πιθανή οικονομική κρίση στην Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη ότι η οικονομία της Ευρώπης είναι συστημική και η Κύπρος τότε θα επηρεαστεί αφού η κύρια αγορά τουρισμού είναι η ευρωπαϊκή.
Θετική τροχιά παρά τις προκλήσεις
Παρά τις προκλήσεις, ο κ. Κουμής είπε ότι δεν ανησυχούμε και τόνισε ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα υποδεικνύουν μια θετική πορεία για τον κυπριακό τουρισμό. Υπενθύμισε την αύξηση της τάξεως του 7,5% που καταγράφηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους και την εξαιρετική πορεία των αφίξεων τον Απρίλιο, για τον οποίο εκκρεμούν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τον οποίο, αν και δεν έχουν βγει επίσημα στοιχεία από την Στατιστική Υπηρεσία. Υπενθύμισε επίσης πως αύξηση παρουσιάζεται μέχρι στιγμής και όσον αφορά τα έσοδα από τον τουρισμό, της τάξεως του 35% για το πρώτο δίμηνο. Βάσει αυτών των δεδομένων, εξέφρασε την αισιοδοξία του για μια ακόμη επιτυχημένη τουριστική χρονιά.
Αναφερόμενος στην ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, ο Υφυπουργός τόνισε τη θετική της συμβολή στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και στην παροχή μιας επιπλέον επιλογής μετακίνησης για τους Κύπριους προς την Ελλάδα και αντίστροφα. Παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός στην Κύπρο, ως νησιωτική χώρα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αεροπορική σύνδεση και λιγότερο από την ακτοπλοΐα, η ύπαρξη της τελευταίας θεωρείται σημαντική.
Το κλειδί της επιτυχίας
Επιπλέον, ο κ. Κουμής αναφέρθηκε στη σημαντική βελτίωση της αεροπορικής συνδεσιμότητας τα τελευταία χρόνια. Αποκάλυψε ότι το κλειδί της επιτυχίας των δύο τελευταίων ετών ήταν η αύξηση των συχνοτήτων των υφιστάμενων δρομολογίων, ένα μέτρο που αποδείχθηκε καθοριστικής σημασίας. Παράλληλα, προστέθηκαν και νέα δρομολόγια από διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.
Τέλος, όσον αφορά τα νέα δρομολόγια, ανακοίνωσε την επανέναρξη της αγοράς της Σαουδικής Αραβίας μετά από ένα έτος παύσης, την έναρξη νέων πτήσεων από τη Ρώμη και τη Ρουμανία (με δύο νέες αεροπορικές εταιρείες), νέες πτήσεις από την Ολλανδία και τη σημαντική βελτίωση της αεροπορικής σύνδεσης με τη γερμανική αγορά, με πτήσεις από 10 διαφορετικές γερμανικές πόλεις προς την Κύπρο.
Υποσχόμενος ο αθλητικός τουρισμός;
Σύμφωνα με τα δεδομένα του Υφυπουργείου Τουρισμού, η Κύπρος προσέλκυσε 25.000 επισκέπτες με σκοπό τον αθλητικό τουρισμό κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών. Οι επισκέπτες αυτοί είτε συμμετείχαν σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις είτε επισκέφθηκαν τη χώρα για προετοιμασία. Ο Υφυπουργός εξέφρασε προβληματισμό σχετικά με την πιθανότητα αύξησης των επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα του τουρισμού.