Economy
Πιο κοντά η ένταξη της Κύπρου στον χώρο Σένγκεν – Τι αποφάσισε το Υπουργικό
Πιο κοντά η ένταξη της Κύπρου στον χώρο Σένγκεν – Τι αποφάσισε το Υπουργικό

Άλλο ένα βήμα για ικανοποίηση των τεχνικών και διαδικαστικών απαιτήσεων για ένταξη της Κύπρου στο χώρο Σένγκεν πήρε χθες η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για τον «Περί της Λειτουργίας και Χρήσης του Συστήματος Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS) Νόμο του 2025» το οποίο αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Βουλής τις αμέσως επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στον χώρο Σένγκεν και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της ελεύθερης κυκλοφορίας.

Η νέα νομοθεσία προβλέπει την ίδρυση του Εθνικού VIS στην Κυπριακή Δημοκρατία, το οποίο θα διασυνδεθεί τεχνικά και λειτουργικά με το Κεντρικό VIS της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σύστημα αυτό επιτρέπει στα κράτη μέλη να ανταλλάσσουν πληροφορίες για θεωρήσεις εισόδου, ενισχύοντας τον έλεγχο συνόρων και την αποτροπή καταχρηστικών πρακτικών.

Όπως αναφέρεται ως εθνική κεντρική αρχή για τη λειτουργία του VIS ορίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ αρμόδιο για την τεχνική υποστήριξη, ανάπτυξη και συντήρηση του συστήματος είναι το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Μέσω του νομοσχεδίου καθορίζονται οι αρμόδιες εθνικές αρχές με δικαίωμα πρόσβασης στο VIS, για σκοπούς εισαγωγής, αναζήτησης, τροποποίησης ή διαγραφής δεδομένων. Στις αρχές περιλαμβάνονται οι αρχές θεώρησης, η Αστυνομία Κύπρου, η Υπηρεσία Ασύλου, η εθνική Μονάδα ETIAS και το Τμήμα Τελωνείων. Πρόσβαση παραχωρείται αποκλειστικά σε δεόντως εξουσιοδοτημένο προσωπικό για σκοπούς άσκησης των καθηκόντων του. Βάσει του νομοσχέδιου ως Εθνική Εποπτική Αρχή, ορίζεται η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με εξουσία να εποπτεύει τη νομιμότητα της επεξεργασίας δεδομένων. Εξασφαλίζεται επίσης το δικαίωμα πληροφόρησης και προστασίας των υποκειμένων των δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων δικαιωμάτων πρόσβασης, διόρθωσης, διαγραφής και περιορισμού της επεξεργασίας.

Περαιτέρω, μέσω του νομοσχεδίου:

μεταφέρονται διατάξεις του Κανονισμού (ΕΚ) 810/2009 («Κώδικας Θεωρήσεων»),

παραχωρείται πρόσβαση των αρχών θεώρησης στο Αρχείο Αφιξοαναχωρήσεων, στο Σύστημα Εισόδου/Εξόδου, στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) και στον Κατάλογο Απαγορευμένων Προσώπων (STOP LIST),

καθορίζονται οι κυρώσεις για παραβιάσεις του VIS,

προβλέπεται δικαίωμα διοικητικής προσφυγής στον Υπουργό Εξωτερικών κατά αποφάσεων για θεώρηση.

Με το νέο νομοσχέδιο, η Κύπρος εναρμονίζεται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας και κινητικότητας, ενισχύοντας τη θέση της στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Η Κυβέρνηση, καταλήγει η ανακοίνωση, εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της για την πλήρη εφαρμογή του κεκτημένου Σένγκεν, ενισχύοντας τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ασφάλειας και κινητικότητας.

Με την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας φέτος τον Γενάρη στη ζώνη του Σένγκεν οι μόνες χώρες μέλη της ΕΕ που δεν ανήκουν στη ζώνη είναι η Ιρλανδία και η Κύπρος. Με τη χώρα μας να έχει στόχο την ένταξή της, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα ενισχύσει θετικά το τομέα του τουρισμού και γενικότερα τις επενδύσεις.