Η μοναξιά δεν είναι μόνο συναισθηματική κατάσταση – είναι παράγοντας κινδύνου για τη ζωή. Σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το U.S. Surgeon General Report (2024), η κοινωνική απομόνωση αυξάνει κατά 29% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, κατά 32% τον κίνδυνο εγκεφαλικού, και κατά 50% τον κίνδυνο άνοιας.
Ακόμα πιο συγκλονιστικό είναι το συμπέρασμα ότι οι επιπτώσεις της χρόνιας μοναξιάς στον οργανισμό ισοδυναμούν με το να καπνίζει κανείς 15 τσιγάρα την ημέρα, και είναι πιο επιβλαβείς από την παχυσαρκία ή τη φυσική αδράνεια.
Η μοναξιά επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει τους δείκτες φλεγμονής, διαταράσσει τον ύπνο και πυροδοτεί ή εντείνει ψυχιατρικές διαταραχές όπως άγχος και κατάθλιψη. Παράλληλα, αποτελεί μείζονα παράγοντα επιβάρυνσης για τους ηλικιωμένους αλλά και για νεαρούς ενήλικες, ειδικά μετά την πανδημία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και κράτη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία έχουν ήδη συστήσει ειδικές στρατηγικές κατά της μοναξιάς, εντάσσοντάς την στα εθνικά σχέδια δημόσιας υγείας. Στο ΗΒ λειτουργεί ακόμη και Υπουργείο Μοναξιάς, με στόχο την ενίσχυση της κοινότητας, την κοινωνική επανένταξη και την ψυχική υγεία.
Η πρόληψη της μοναξιάς δεν είναι πολυτέλεια. Είναι κρίσιμος δείκτης υγείας και μακροζωίας, που απαιτεί δημόσιες πολιτικές, εκπαίδευση και νέα κουλτούρα για τη σημασία της ανθρώπινης σύνδεσης.
Πηγές:
– U.S. Surgeon General Advisory on the Healing Effects of Social Connection (May 2024)
– WHO: Social Isolation and Loneliness – Global Report 2025
– Harvard Study of Adult Development (longest-running study on health and happiness)
– BBC Health: Why Loneliness Kills