Marketing Week
Μιλώντας Ανοιχτά για τις Διατροφικές Διαταραχές – Μια κατάμεστη αίθουσα, δυνατές φωνές, ανθρώπινες ιστορίες και ξεκάθαρα μηνύματα
Μιλώντας Ανοιχτά για τις Διατροφικές Διαταραχές – Μια κατάμεστη αίθουσα, δυνατές φωνές, ανθρώπινες ιστορίες και ξεκάθαρα μηνύματα
Συγκλονιστικές ήταν οι προσωπικές μαρτυρίες νεαρών γυναικών αλλά και μητέρων που βίωσαν τον εφιάλτη των διατροφικών διαταραχών στο πλαίσιο ημερίδας επί τη ευκαιρία της Παγκύπριας Ημέρας Διατροφής.

Η κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του 10ου ορόφου του 360 Building στο κέντρο της Λευκωσίας πλημμύρισε με συναισθήματα, καθώς οι 6 κυρίες – η Άννη Μαρκιτάνη, η Ευγενία Κυριακίδου, η Μαίριλην Ζανέττου, η Νίτσα Ζανέττου, η Παυλίνα Θεοδώρου και η Κυπρούλλα Κυριακίδου – σπάζοντας τον κύκλο της σιωπής άνοιξαν ένα μεγαλύτερο κύκλο αποδοχής, στήριξης κι ελπίδας για όσους πιθανόν ν’αντιμετωπίζουν ανάλογες προκλήσεις.

   

Η εκδήλωση αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό και συμμετοχή από θεσμικούς φορείς, επαγγελματίες ψυχικής υγείας και διατροφής, εκπαιδευτικούς, αλλά και απλούς πολίτες, με την αίθουσα να είναι κατάμεστη. Η προσέλευση του κοινού ήταν απρόσμενη και ενθαρρυντική, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σημασία της δημόσιας συζήτησης γύρω από αυτό το κρίσιμο ζήτημα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, εκ μέρους της διοργανώτριας εταιρείας BOUSSIAS Cyprus, η CEO Μαρία Κυριάκου χαιρέτισε την πρωτοβουλία και αναφέρθηκε στη διαχρονική στήριξη προς το Υπουργείο Υγείας, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση για συνέχιση δράσεων κοινωνικού αντικτύπου.

    

Στο χαιρετισμό εκ μέρους του Υπουργού Υγείας, η Δρ Νίκη Ιεροδιακόνου, Ψυχίατρος και Διευθύντρια Παιδοψυχιατρικής στο Μακάριο Νοσοκομείο, μετέφερε τη δέσμευση της Πολιτείας να ενισχύσει τις προσπάθειες πρόληψης και αντιμετώπισης των Διατροφικών Διαταραχών. Επεσήμανε ότι η διατροφική διαταραχή είναι ασθένεια και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια – με σοβαρότητα, επιστημονική υποστήριξη και ενσυναίσθηση.

Η Δρ Ελίζα Μαρκίδου, Ανώτερη Κλινική Διαιτολόγος και Συντονίστρια Διατροφής του Υπουργείου Υγείας, υπογράμμισε ότι το Υπουργείο έχει ήδη κάνει σημαντικά και στέρεα βήματα προς την κατεύθυνση της πρόληψης και αντιμετώπισης των Διατροφικών Διαταραχών, επισημαίνοντας την ανάγκη αυτά τα βήματα να συνεχιστούν με συνέπεια και συνέχεια.

Συγκινητική ήταν η αναφορά της σε μια προσωπική εμπειρία, καθώς μίλησε για περίπτωση ατόμου από το φιλικό της περιβάλλον, που βίωσε τη μάχη με τη διατροφική διαταραχή, κάτι που τη συγκλόνισε βαθιά και την αφύπνισε επαγγελματικά και ανθρώπινα. Η εμπειρία αυτή αποτέλεσε, όπως είπε, κίνητρο για πιο συστηματική δράση και ενίσχυση της φωνής των ανθρώπων που παλεύουν στη σιωπή.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν οι ομιλίες της κα Πόλυς Μιχαηλίδου, Κλινικής Διαιτολόγου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, και της κα Πέρσας Κορφιάτη, Ψυχολόγου και μέλους του Ιδρύματος «ΜΑΖΙ», αναδεικνύοντας τον ρόλο της οικογένειας και των εκπαιδευτικών, που πρέπει να είναι κατάλληλα επιμορφωμένοι, ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν έγκαιρα τις ενδείξεις και να υποστηρίζουν τα παιδιά και τους εφήβους.

Εκφράστηκε έντονα η ανάγκη η Πολιτεία να σταθεί δίπλα στις οικογένειες, προσφέροντας οικονομική και ψυχολογική στήριξη, σε ένα περιβάλλον που επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από την πίεση και την παραπληροφόρηση που κυριαρχεί στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία λειτουργούν πλέον ως παράγοντες ενίσχυσης του προβλήματος.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη διατομεακής προσέγγισης στη φροντίδα των ατόμων με Διατροφικές Διαταραχές, με στόχο τη δημιουργία ενός Κέντρου Υποστήριξης που θα στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα — ψυχίατρο, ψυχολόγο και κλινικό διαιτολόγο — και θα λειτουργεί με τη στήριξη του δημοσίου. Παρόμοια κέντρα ετοιμάζονται και από ιδιωτικές πρωτοβουλίες . Τονίστηκε από όλους η ανάγκη συνεργασίας των διεπιστομινικών  ομάδων για την ουσιαστική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Το αίτημα αυτό αναδείχθηκε μέσα από τις παρεμβάσεις και των ομιλητών, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η οργανωμένη, προσβάσιμη και συνεργατική υποστήριξη αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ουσιαστική πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των ΔΠΤ στην Κύπρο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με έναν ανοιχτό διάλογο μεταξύ επιστημόνων, ομιλητών και κοινού, με στόχο την πρακτική καθοδήγηση και την ενίσχυση της πρόληψης σε σχολεία, οικογένειες και αθλητικούς χώρους. Το τελικό μήνυμα ήταν ξεκάθαρο:

Η διατροφική διαταραχή είναι ασθένεια. Δεν είναι επιλογή. Αντιμετωπίζεται. Υπάρχει ελπίδα.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις Φωτογραφίες της Εκδήλωσης.