Η έναρξη κάθε νέας σχολικής χρονιάς πέρα από το ότι αποτελεί πρόκληση για την ομαλή μετάβαση από την περίοδο του καλοκαιριού στη σχολική ζωή και σε μια καινούργια αρχή με όραμα και στόχους για όλους τους/τις μαθητές/τριες, αποτελεί και πρόκληση για μια σειρά από παράγοντες που έχουν να κάνουν με την υγεία των μαθητών μας.
Η ασφάλεια των τροφίμων διαδραματίζει καίριο ρόλο στον περιορισμό των τροφιμογενών ασθενειών και κυριολεκτικά σώζει ζωές. Γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι τα αίτια που προκαλούν τις τροφιμογενείς λοιμώξεις και πώς θα προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας.
Οι τροφιμογενείς λοιμώξεις είναι οι λοιμώξεις που προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού. Οι συχνότερες λοιμώξεις προκαλούνται από τα βακτήρια Campylobacter spp., Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Shigella spp. και εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο (EHEC), καθώς και από μια ομάδα ιών που είναι γνωστοί με την ονομασία Noroviruses.
Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας για την ασφάλεια τροφίμων #Safe2Eat-2025, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και το Γενικό Χημείο του Κράτους, προτείνουν παρακάτω κάποιες καθημερινές πρακτικές που είναι σημαντικό να ακολουθούν οι γονείς για να αποφεύγονται οι τροφιμογενείς λοιμώξεις.
Καθαριότητα & Υγιεινή:
Ασφαλής προετοιμασία φαγητού στο σπίτι:
Σωστή επιλογή κολατσιού:
Ενημέρωση & Πρόληψη:
Σχολικά κυλικεία & εξωτερικοί προμηθευτές:
Οι Αρμόδιες Υπηρεσίες ασφάλειας τροφίμων τόσο του Υπουργείου Υγείας (Υγειονομικές Υπηρεσίες και Γενικό Χημείο του Κράτους), όσο και του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (Κτηνιατρικές Υπηρεσίες) της Κυπριακής Δημοκρατίας, βρίσκονται σε στενή συνεργασία μεταξύ τους, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και τα άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), συμμετέχοντας ενεργά στη διαμόρφωση και εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου ασφάλειας τροφίμων της ΕΕ, καθώς και στην εφαρμογή των σχετικών διεθνών προτύπων με στόχο την εξασφάλιση της πρόσβασης των καταναλωτών, Κυπρίων και Ευρωπαίων, σε ασφαλή τρόφιμα.
Στο πλαίσιο αυτό έρχεται να συμβάλει η Ευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών #Safe2Eat 2025. Η εκστρατεία, η οποία στην Κύπρο, συμπληρώνει φέτος τέσσερα χρόνια, έχει ως στόχο να παρέχει στους καταναλωτές σαφή, επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία και συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων, ώστε να τους βοηθήσει να κάνουν συνειδητές επιλογές όσον αφορά τα τρόφιμα.
«Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά, με υγεία και πολλά χαμόγελα!»
Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για την ασφάλεια των τροφίμων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της εκστρατείας #safe2eat: https://www.efsa.europa.eu/grEL/safe2eat