Με τους γρήγορους και έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, είναι σημαντικό το φαγητό μας να είναι ασφαλές και θρεπτικό. Από τις πρώτες ύλες για το μαγείρεμα μέχρι την αποθήκευση στο ψυγείο και το ξεπάγωμα των τροφίμων, κάθε βήμα πρέπει να είναι προσεγμένο για τη διασφάλιση της υγείας του καθενός από εμάς.
Μαγειρική με ασφάλεια: Τα 6 βασικά κριτήρια για τα υλικά σου
Σωστή συντήρηση τροφίμων στο ψυγείο: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Πως μαγειρεύουμε σωστά: Οδηγός για το ιδανικό ψήσιμο
Το σωστό μαγείρεμα χρειάζεται και την κατάλληλη προετοιμασία. Βασική αρχή είναι το πλύσιμο των χεριών μας το οποίο πρέπει να είναι σχολαστικό για την αποφυγή μετάδοσης μικροβίων. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ποτέ δεν πιάνουμε με τα χέρια μας νωπά τρόφιμα και αμέσως μετά φαγητά έτοιμα προς κατανάλωση χωρίς να έχει προηγηθεί καλό πλύσιμο των χεριών μας. Κρέας, πουλερικά, αυγά και ψάρια, μαγειρεύονται και ψήνονται καλά σε θερμοκρασία 75 βαθμών Κελσίου στο κέντρο μάζας τους.
Κατά το μαγείρεμα και την αναθέρμανση των τροφίμων, είναι σημαντικό να επιτυγχάνονται οι κατάλληλες εσωτερικές θερμοκρασίες ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγιεινή τους. Για τα πουλερικά, η εσωτερική θερμοκρασία κατά το μαγείρεμα πρέπει να φτάνει τους 82 έως 85°C, ενώ κατά την αναθέρμανση αρκεί να φτάσει τους 74°C.
Το χοιρινό απαιτεί μαγείρεμα στους 71 έως 73°C και αναθέρμανση στους 74°C.
Το μοσχάρι μαγειρεύεται σε θερμοκρασίες μεταξύ 63 και 77°C, ενώ για την αναθέρμανση ισχύει και πάλι το όριο των 74°C.
Οι κιμάδες και τα παρασκευάσματα κρέατος πρέπει να φτάνουν τους 71°C τόσο στο μαγείρεμα όσο και στην αναθέρμανση.
Τα ψάρια χρειάζονται μαγείρεμα και αναθέρμανση στους 70°C, ενώ τα αυγά πρέπει να φτάνουν τους 74°C και στις δύο περιπτώσεις (μαγειρέματος και αναθέρμανσης).
Tips διατήρησης τροφίμων σε ψυγείο και κατάψυξη
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, καλό θα είναι να μη διατηρούμε τρόφιμα στην κατάψυξη περισσότερο από 6 μήνες. Σε ένα οικιακό ψυγείο που λειτουργεί σωστά και διατηρεί τις ενδεδειγμένες θερμοκρασίες, οι ασφαλείς περίοδοι συντήρησης και κατάψυξης των τροφίμων διαφέρουν ανάλογα με το είδος και τη θερμοκρασία αποθήκευσης.
Στη συντήρηση, δηλαδή στο ψυγείο με θερμοκρασία μεταξύ +1 °C και +4 °C, το νωπό κρέας παραμένει ασφαλές για 3 έως 5 ημέρες. Ο κιμάς όπως και το κοτόπουλο πρέπει να καταναλωθούν εντός 1 έως 2 ημερών. Το ψάρι καλό είναι να καταναλώνεται την ίδια ημέρα, ενώ οι σάλτσες μπορούν να διατηρηθούν για περίπου 2 ημέρες.
Στην κατάψυξη, στους -18 °C, τα λαχανικά μπορούν να διατηρηθούν έως και 8 μήνες. Ο κιμάς παραμένει ασφαλής για 3 έως 4 μήνες, ενώ το βοδινό κρέας μπορεί να καταψυχθεί για διάστημα από 6 έως 10 μήνες. Το χοιρινό διατηρείται για 4 έως 6 μήνες και το κοτόπουλο έως και 9 μήνες.
Ξεπάγωμα τροφίμων
Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι να τα τοποθετήσουμε στη συντήρηση του ψυγείου για να αποτρέψουμε την αλλοίωση τους από μικροοργανισμούς. Αυτό απαιτεί έναν προγραμματισμό για το φαγητό που πρόκειται να μαγειρέψουμε. Μπορούμε να ξεπαγώσουμε τα τρόφιμα και στο φούρνο μικροκυμάτων, σε μικρές ποσότητες, και μόνο όταν σκοπεύουμε να μαγειρέψουμε το φαγητό αμέσως μετά το ξεπάγωμα.
Είναι σημαντικό να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν χειριζόμαστε τρόφιμα που πρόκειται να μαγειρευτούν, ειδικά όταν έχουν προηγουμένως καταψυχθεί. Πρώτον, δεν πρέπει να αφήνουμε το φαγητό να ξεπαγώνει σε θερμοκρασία δωματίου, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να το ξεχάσουμε εκτός ψυγείου και να επιμολυνθεί. Δεύτερον, πριν ξεκινήσει το μαγείρεμα, πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι τα τρόφιμα, έχουν ξεπαγώσει πλήρως στο εσωτερικό τους και ότι δεν υπάρχουν υπολείμματα πάγου ή κρύσταλλοι.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε φαγητά που περιέχουν ανάμεικτες ύλες με διαφορετική υγρασία, όπως ο μουσακάς, το παστίτσιο, τα ζυμαρικά και τα λαδερά, καθώς αυτά μπορεί να ξεπαγώσουν άνισα και να μην μαγειρευτούν σωστά.
Απόψυξη τροφίμων
Το καλύτερο είναι να μαγειρεύουμε τα τρόφιμα αμέσως μόλις αυτά ξεπαγώσουν πλήρως. Αφού μαγειρευτούν, μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο ξανά για 2-3 μέρες. Κατ’ εξαίρεση, μπορούν να μαγειρευτούν τρόφιμα απευθείας από την κατάψυξη όταν το μέγεθός τους είναι ιδιαίτερα μικρό, π.χ. επίπεδα μπιφτέκια ή προϊόντα (‘μπουκιές’) σφολιάτας και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της ετικέτας στο εξωτερικό της συσκευασίας τους.
Απόψυξη και επανακατάψυξη
Η επανακατάψυξη τροφίμων που έχουν ήδη αποψυχθεί δεν επιτρέπεται, εκτός εάν προηγουμένως έχουν μαγειρευτεί σε εσωτερική θερμοκρασία άνω των 75°C στο κέντρο του τροφίμου. Ακόμη και μετά από αυτό το μαγείρεμα, το φαγητό δεν πρέπει να καταψυχθεί ξανά περισσότερο από μία φορά, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ποιότητα του.
Εκστρατεία #Safe2Eat
Η Κύπρος συμμετέχει για τέταρτη συνεχή χρονιά στην Ευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης #Safe2Eat – πρόκειται για μια εκστρατεία που έχει ως κύριο σκοπό να δώσει στους καταναλωτές αξιόπιστες και επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες για την ασφάλεια των τροφίμων. Μέσα από πρακτικές συμβουλές, βοηθά τους καταναλωτές να λαμβάνουν συνειδητές και υπεύθυνες αποφάσεις σχετικά με τα τρόφιμα που επιλέγουν στην καθημερινή τους διατροφή. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.efsa.europa.eu/cyEL/safe2eat