Economy
Ρευστή η επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
Ρευστή η επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ
Παρά την τραπεζική αναταραχή και την επικρατούσα παγκόσμια ανησυχία για την ελβετική Credit Suisse, μετά και την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναθεώρησε χθες στο 3,5% το βασικό επιτόκιο και στο 3% το επιτόκιο καταθέσεων.

Αν και οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι μετά τη σοβαρή αστάθεια που δημιουργήθηκε στις διεθνείς αγορές ίσως παρατηρηθεί γρηγορότερη μείωση των επιτοκίων, η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα αύξηση 50 μονάδων, ως επακόλουθο των προσπαθειών απόκρουσης του πληθωρισμού. Εντούτοις παρακολουθεί την κατάσταση και βρίσκεται σε επιφυλακή εκφράζοντας αβεβαιότητα για την επιτοκιακή πολιτική που θα ακολουθήσει εφεξής. Ενδεικτικό και κρίσιμα σημαντικό της επιφυλακής, είναι το γεγονός ότι από τη χθεσινή ανακοίνωση έχει αφαιρεθεί η φράση ότι «η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει σημαντικά τα επιτόκια με σταθερό ρυθμό», με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διαμηνύει ότι «είναι αδύνατον να καθορίσουμε αυτή τη στιγμή τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων».

Διαβεβαιώσεις Λαγκάρντ

Την ίδια στιγμή ενώ αρκετοί αναλυτές εκφράζουν τον φόβο για μια επανάληψη των γεγονότων του 2007 – 2009, προσμοιάζοντας την Credit Suisse με τη Lehman Brother’s, με ενδεχόμενη κατάρρευσή της και συστημικές επιπτώσεις, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, διαβεβαίωσε ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικός διαθέτοντας ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. 

Εξήγησε δε ότι «αποφασίσαμε την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες, βάσει του στόχου μας για επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο 2%. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στις αγορές όπως διαμορφώνεται σήμερα και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε όπου είναι απαραίτητο για να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών και τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη».

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως ναι μεν ο πληθωρισμός παρουσιάζει αποκλιμάκωση, όμως οι τιμές των τροφίμων παραμένουν υψηλές. Προειδοποίησε πάντως πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Να σταματήσουν τα μέτρα στήριξης

Εξάλλου η κα Λαγκάρντ έστειλε μήνυμα προς τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ότι τα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πρέπει να σταματήσουν έγκαιρα και με συντονισμένο τρόπο. 

Σύμφωνα με την ίδια, σε διαφορετική περίπτωση υφίσταται κίνδυνος να αυξηθούν οι μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις, γεγονός που θα απαιτούσε μια ισχυρότερη απάντηση στη νομισματική πολιτική εκ μέρους της ΕΚΤ.

Αναστάτωση στις αγορές

Η χθεσινή απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας επέρχεται σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη, μετά την ανάφλεξη των ανησυχιών για τη βιωσιμότητα της Credit Suisse. Η ελβετική τράπεζα αναγκάστηκε να ζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση έως 50 δισ. φράγκων από την SNB (Ελβετική Κεντρική Τράπεζα), προκειμένου να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της.

Πρόκειται για την πρώτη τόσο μεγάλη ένεση ρευστότητας προς μια ισχυρή τράπεζα, σε παγκόσμιο επίπεδο, από τη χρηματοπιστωτική κρίση της περιόδου 2007 – 2009.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι «το πρόβλημα δεν έχει ξεπεραστεί και ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να επιβραδύνει ή και να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων.

Σενάρια για την επόμενη ημέρα

 Η JP Morgan, εκτιμά ότι το επικρατέστερο σενάριο για το τέλος της τρέχουσα αναταραχής περιλαμβάνει την εξαγορά της Credit Suisse –πιθανώς από την επίσης ελβετική UBS, η οποία αυτήν τη στιγμή αξίζει, σε όρους κεφαλαιοποίησης, έως και επτά φορές περισσότερο.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι το deal με την UBS θα οδηγήσει σε διάσπαση μεταξύ των διεθνών των ελβετικών δραστηριοτήτων της Credit Suisse, με τις δεύτερες να εκτιμώνται σε 10 δισ. δολάρια.

Από την πλευρά της, η Bank of America, η οποία εξακολουθεί να δίνει σύσταση «buy» στη μετοχή της ελβετικής τράπεζας, εξηγεί ότι η στήριξη της SNB αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη διατήρηση της υπάρχουσας δομής της Credit Suisse.

Η KBW, τέλος, εκτιμά ότι η διάσπαση είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση, με στόχο την «απλοποίηση» της τράπεζας και την περαιτέρω πώληση περιουσιακών στοιχείων.

  • Κριστίν Λαγκάρντ
  • Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
  • επιτόκια