Economy
Η τραπεζική κρίση και η πίεση των δανειοληπτών
ΚΑΘΥΣΥΧΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΟΦΟΡΟ
Η τραπεζική κρίση και η πίεση των δανειοληπτών
Κανένας οικονομικός αναλυτής δεν προέβλεψε μια νέα διεθνή τραπεζική κρίση μετά την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι εκτιμήσεις περιορίζονταν σε νέα οικονομική και πληθωριστική κρίση.

Φαίνεται, όμως, ότι ο λόγος που οδηγήθηκε ο πλανήτης στην απρόβλεπτη χρηματοπιστωτική κρίση ήταν η πολιτική της ακραίας και γρήγορης αύξησης των επιτοκίων -τουλάχιστον στην περίπτωση της αμερικανικής Silicon Valley Bank- στοχεύοντας στην αναχαίτιση του πληθωρισμού. Είναι πρόδηλο ότι η εν λόγω επιτοκιακή πολιτική λειτούργησε τελικά ως μπούμερανγκ στον τραπεζικό τομέα. Είναι, ίσως και ο λόγος του κλυδωνισμού της εμπιστοσύνης για την επόμενη μέρα, όχι μόνο των επενδυτών ανά το παγκόσμιο, αλλά και των πολιτών με τους οικονομικούς αναλυτές να προβλέπουν, πλέον, ακραία σενάρια για το οικονομικό μέλλον καθότι προειδοποιούν για πιθανούς κινδύνους από τον αντίκτυπο που θα επιτελέσει η ψυχολογία των αγορών.

Από την άλλη πλευρά, των αισιόδοξων οικονομικών αναλυτών υπάρχει η άποψη ότι ο κίνδυνος έχει πλέον ξεπεραστεί με τις κινήσεις διάσωσης τόσο των αμερικανικών τραπεζών όσο και της ελβετικής Credit Suisse, οι οποίες καθησύχασαν τις αγορές παρά τις πιέσεις, για τον κίνδυνο μιας νέας τραπεζικής κατάρρευσης την περασμένη Παρασκευή. Παράλληλα τονίζουν ότι η επιτοκιακή πολιτική που εφαρμόζεται αποτελεί το μοναδικό μέτρο για περιορισμό του πληθωρισμού και προειδοποιούν για τον κίνδυνο εφαρμογής άλλων μέτρων ελέγχου της αγοράς.

«Δεν επηρεάζονται
οι Κυπριακές τράπεζες»

Σε κάθε περίπτωση οι κυπριακές τράπεζες διαμηνύουν ότι δεν επηρεάζονται από τη διεθνή τραπεζική κρίση και έχουν προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο κίνηση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο 4% μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου με αποκλιμάκωση του στις αρχές του επόμενου έτους.

Το κόστος των δανειοληπτών

Παρά ταύτα πίεση δέχονται οι δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, καθότι  η δόση τους αυξάνεται, ενώ την ίδια στιγμή οι αιτήσεις για νέα στεγαστικά ως αναμένεται έχουν περιοριστεί αφόρητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιτόκιο των  δανειοληπτών και ειδικότερα όσοι εξασφάλισαν στεγαστικό δάνειο τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα φτάσει στο 6%-6,5%, από 2,5% που ήταν τον Ιούλιο του 2022 όταν ξεκίνησε η αύξηση των επιτοκίων.

Παράδειγμα, ένα δάνειο 100.000 ευρώ διάρκειας 20 ετών η δόση τον Ιούλιο του 2022 ήταν 536 ευρώ, καθώς το euribor ήταν μηδενικό και το επιτόκιο στο 2,50%. Με το euribor στο 2,75% το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 5,25% και η μηνιαία δόση στα 681 ευρώ. Δηλαδή σε λιγότερο από έναν χρόνο έχει αυξηθεί κατά 145 ευρώ. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για επιτόκια από 6%, π.χ. στο 6,25%, η μηνιαία δόση θα διαμορφωθεί στα 738 ευρώ, δηλαδή 202 ευρώ ψηλότερα από τον Ιούλιο του 2022.