Economy
Το νέο κάλεσμα στους ολιγάρχες και η αλλαγή τακτικής της Δύσης
Ρώσοι μεγιστάνες συνεχίζουν να παρακάμπτουν τις κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Το νέο κάλεσμα στους ολιγάρχες και η αλλαγή τακτικής της Δύσης
Νέο σαφές μήνυμα προς τους ολιγάρχες της χώρας του απηύθυνε το βράδυ της Πέμπτης ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ένας υπεύθυνος επιχειρηματίας είναι ένας πραγματικός πολίτης της Ρωσίας, που αντιλαμβάνεται και ενεργεί προς τα συμφέροντα της χώρας του», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην εγχώρια οικονομική ελίτ, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που έγινε στο Κρεμλίνο.

«Δεν κρύβει περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό», τόνισε, «αλλά καταχωρεί επιχειρήσεις εδώ και δεν γίνεται εξαρτώμενος από ξένες αρχές».

Οι ολιγάρχες πρέπει να βάλουν «πλάτη», μεταφέροντας τα χρήματά τους στη Ρωσία, στηρίζοντας την οικονομία της και την δοκιμαζόμενη κοινωνία της απέναντι στις δυτικές κυρώσεις.

Πολλοί από αυτούς έχουν άλλωστε τεθεί και οι ίδιοι ή/και οι επιχειρήσεις τους σε καθεστώς κυρώσεων από τη Δύση.

Κυρώσεις άνω των 58 δισ δολαρίων

Ένα χρόνο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Δύση έχει μπλοκάρει ή κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν ή ελέγχονται από Ρώσους, συνολικού ύψους άνω των 58 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το ποσό αυτό αναφέρει στην τελευταία ανακοίνωσή της η πολυεθνική ομάδα εργασίας «Ρωσικές ελίτ, πληρεξούσιοι και ολιγάρχες».

Γνωστή με το ακρωνύμιο REPO, ολοκλήρωσε την Πέμπτη την έκτη συνάντηση αξιολόγησης και συνέχισης του έργου της, με τη συμμετοχή αξιωματούχων των ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αυστραλίας και Ιαπωνίας.

Με το πέρας της, η ομάδα εξέδωσε κατευθυντήριες προς τον ιδιωτικό τομέα για τον εντοπισμό και την αποτροπή κοινών μεθόδων παράκαμψης των κυρώσεων.

Αλλάζουν τακτική

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, περισσότερες από 30 χώρες που αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομίας έχουν επιβάλει σειρά κυρώσεων στη Ρωσία -τις περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

Σε αυτές συγκαταλέγονται περίπου 2.500 ρωσικές εταιρείες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ολιγάρχες και μέλη των οικογενειών τους.

Όπως όμως καταδεικνύει και η μέχρι σήμερα εμπειρία, αυτές οι προσπάθειες παραμένουν σε σημαντικό βαθμό αναποτελεσματικές, όπως καταγράφει νέα μελέτη ομάδας ερευνητών στο Κολλέγιο Ντάρτμουθ - ένα ιδιωτικό ερευνητικό πανεπιστήμιο στο Νιού Χάμσαϊρ, από τα καλύτερα στις ΗΠΑ.

Εκεί που θα πρέπει πλέον να επικεντρωθούν οι δυτικές κυβερνήσεις, αναφέρουν, είναι στους ειδικούς -δικηγόρους, λογιστές και τραπεζίτες- που δημιουργούν και διαχειρίζονται τις υπεράκτιες οικονομικές αυτοκρατορίες των ολιγαρχών.

Ειδικά οι Ρώσοι, αναφέρει η μελέτη, «συγκεντρώνουν τις υπεράκτιες δραστηριότητές τους σε μια χούφτα μπουτίκ εταιρειών διαχείρισης πλούτου».

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές προτείνουν μια νέα προσέγγιση στις κυρώσεις, επικεντρωμένη σε επαγγελματίες διαχείρισης περιουσίας, που συνδέονται με πολλαπλούς ολιγάρχες.

Αυτή η τακτική, υπογραμμίζουν, μπορεί «να διαταράξει τα οικονομικά και τις συμμαχίες των πλούσιων πελατών τους» και να είναι «πιο αποτελεσματική και αποδοτική στη διακοπή των σκοτεινών ροών χρηματοδότησης». Γιατί χωρίς αυτούς, εν τέλει, «το σύστημα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει».

Πηγή: In.gr

  • ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ
  • πόλεμος
  • Ουκρανία
  • κυρώσεις
  • ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ
  • ΔΗΣΥ