Economy
Μερική ή ολική κρατικοποίηση της Credit Suisse εξετάζει η ελβετική κυβέρνηση
Το σχέδιο της ελβετικής κυβέρνησης εάν «ναυαγήσουν» οι συνομιλίες με την UBS
Μερική ή ολική κρατικοποίηση της Credit Suisse εξετάζει η ελβετική κυβέρνηση
Σε «θρίλερ» εξελίσσεται η προσπάθεια διάσωσης της Credit Suisse. Oι ελβετικές αρχές εξετάζουν ολική ή μερική κρατικοποίηση της ελβετικής τράπεζας.

Η ελβετική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια σωτηρία της τράπεζας εξετάζει το ενδεχόμενο είτε να την αναλάβει εξ ολοκλήρου, είτε να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο μετοχών, εφόσον καταρρεύσει το σχέδιο εξαγοράς από την UBS Group AG λόγω της πολυπλοκότητας στη διευθέτηση της συμφωνίας μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονοδιάγραμμα.

Απορρίφθηκε η εξαγορά 1ος δις

Το σενάριο της  πώλησης της ελβετικής τράπεζας στην UBS δεν προχωρά όπως θα ήθελαν οι αρμόδιοι ελβετοί αξιωματούχοι.

Το Bloomberg επικαλούμενο πρόσωπα που γνωρίζουν την υπόθεση, έγραψε ότι η Credit Suisse ανθίσταται στην πρόταση γιατί θεωρεί ότι το ποσό είναι πολύ χαμηλό και ότι αυτό θα έπληττε τους μετόχους και τους εργαζόμενους στην τράπεζα που έχουν μετοχές στην εταιρεία οι οποίες θα πληρωθούν τελευταίες κατά σειρά μετά από μια πιθανή χρεοκοπία (deferred stock).

Οι Financial Times ανέφεραν ότι η UBS προσφέρει τιμή 0,25 ελβετικών φράγκων ανά μετοχή, που θα καταβληθεί σε μετοχές της UBS. Οι μετοχές της Credit Suisse έκλεισαν την Παρασκευή στο 1,86 ελβετικό φράγκο. Η πρόταση, επομένως, αποτιμά την Credit Suisse περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα από την χρηματιστηριακή αξία της την Παρασκευή.

Αλλάζει τους κανόνες

Την ίδια ώρα η ελβετική κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης προκειμένου να παρακάμψει την ψηφοφορία των μετόχων για τη συναλλαγή, έγραψε η εφημερίδα. Η UBS πιέζεται να οριστικοποιήσει με την ελπίδα να αποφευχθεί μια κατάρρευση και ένα μεταδοτικό κύμα πανικού στις αγορές σήμερα. Μέλη της κυβέρνησης συνεδρίασαν χθες το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών στη Βέρνη για να συζητήσουν το θέμα που έχει κεφαλαιώδη σημασία για την ελβετική οικονομία.

Φτάνουν τις 9.000 απολύσεις

Την ώρα που δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το μέλλον της Credit Suisse, με τις συζητήσεις για την εξαγορά από την UBS να συνεχίζονται σε συνεννόηση με την κυβέρνηση της Ελβετίας, η επόμενη μέρα της τράπεζας θα οδηγήσει σε χιλιάδες ή ακόμα και δεκάδες χιλιάδες απολύσεις προσωπικού.

Σύμφωνα με το Bloomberg, προτού ξεκινήσουν οι συζητήσεις Credit Suisse, UBS και ελβετικής κυβέρνησης μέσα στο Σαββατοκύριακο, η CS ήταν σε διαδικασία περικοπής 9.000 θέσεων εργασίας στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ομίλου και εξοικονόμησης κόστους.

Οι διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου έρχονται έπειτα από μια βίαιη εβδομάδα για τις τραπεζικές μετοχές και τις προσπάθειες σε Ευρώπη και ΗΠΑ να στηρίξουν τον κλάδο. Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προχώρησε σε στήριξη των καταθέσεων των καταναλωτών, ενώ η ελβετική κεντρική τράπεζα έριξε σωσίβιο 50 δισ. δολ. στην Credit Suisse για να στηρίξει τον ισολογισμό της.

Πηγή: ΑΠΕ, Bloomber, Financial Times

  • Credit Suisse
  • Ελβετία