Economy
Αυξήθηκαν οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ζήτησε συνεχή επαγρύπνηση
Αυξήθηκαν οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα
Έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τόνισε, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, καλώντας σε συνεχή επαγρύπνηση παρότι οι ενέργειες των ανεπτυγμένων οικονομιών κατευνάζουν τις ανησυχίες των αγορών.

Όπως μεταδίδει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ επανέλαβε την άποψή της ότι το 2023 θα είναι μια ακόμη δύσκολη χρονιά, με την παγκόσμια ανάπτυξη να επιβραδύνεται κάτω από το 3% λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Κάτω από το 3,8%
Ακόμη και με καλύτερες προοπτικές για το 2024, η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει πολύ κάτω από τον ιστορικό της μέσο όρο του 3,8%, ενώ οι προοπτικές, συνολικά, παραμένουν αδύναμες, ανέφερε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στη διάρκεια του φόρουμ για την ανάπτυξη που πραγματοποιείται στην Κίνα.

Νέες προβλέψεις
Το ΔΝΤ, το οποίο έχει προβλέψει παγκόσμια ανάπτυξη 2,9% φέτος, πρόκειται να δημοσιεύσει τις νέες προβλέψεις του τον επόμενο μήνα. Η επικεφαλής του είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ανεπτυγμένες οικονομίες ανταποκρίθηκαν αποφασιστικά στους κινδύνους της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, στον απόηχο της κατάρρευσης των τραπεζών, αλλά ακόμη κι έτσι χρειάζεται επαγρύπνηση.

Οι ευάλωτες χώρες
«Επομένως, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και αξιολογούμε τις πιθανές επιπτώσεις για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις πιο ευάλωτες χώρες, ιδιαίτερα στις χώρες χαμηλού εισοδήματος με υψηλά επίπεδα χρέους. Ανέφερε ακόμα ότι ο γεωοικονομικός κατακερματισμός θα μπορούσε να χωρίσει τον κόσμο σε ανταγωνιστικά οικονομικά μπλοκ, με αρνητικό αποτέλεσμα «έναν επικίνδυνο διχασμό που θα άφηνε όλους φτωχότερους και λιγότερο ασφαλείς».

Ανάκαμψη της Κίνας
Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ακόμη ότι η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της Κίνας, με προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ 5,2% το 2023, πρόσφερε κάποια ελπίδα στην παγκόσμια οικονομία, με τον ασιατικό γίγαντα να αναμένεται να αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2023. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι κάθε 1 ποσοστιαία μονάδα αύξησης του ΑΕΠ στην Κίνα οδηγεί σε αύξηση της ανάπτυξης κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε άλλες ασιατικές οικονομίες, σημείωσε.

Τί τους προέτρεψε
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είπε πως προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Κίνα να εργαστούν για να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να εξισορροπήσουν την οικονομία, μακριά από επενδύσεις. Προς μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη με γνώμονα την κατανάλωση, μέσω, μεταξύ άλλων, μεταρρυθμίσεων προσανατολισμένων στην αγορά ώστε να εξισορροπηθούν οι όροι ανταγωνισμού μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και των κρατικών επιχειρήσεων, όπως είπε. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν το πραγματικό ΑΕΠ έως και 2,5% μέχρι το 2027 και κατά περίπου 18% έως το 2037, εκτίμησε.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

  • ΔΝΤ
  • Γκεοργκίεβα
  • Κίνα
  • χρηματοπιστωτικά
  • ανεπτυγμένες οικονομίες
  • νέα παγκόσμια οικονομική κρίση