Economy
Πτώχευση τράπεζας SVB: "Χαρακτηριστική περίπτωση κακοδιαχείρισης"
Όσα δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Fed, Μάικλ Μπαρ
Πτώχευση τράπεζας SVB:
Η πτώχευση της αμερικανικής τράπεζας SVB, η οποία προκάλεσε κρίση στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα, είναι "χαρακτηριστική περίπτωση κακοδιαχείρισης", σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Fed αρμόδιο για την εποπτεία των τραπεζών, Μάικλ Μπαρ.

Επιπλέον, "η αποτυχία της SVB δείχνει την ανάγκη να προχωρήσουμε στο έργο μας για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος", αναμένεται να αναφέρει ο αξιωματούχος της ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) σήμερα, Τρίτη, ενώπιον του Κογκρέσου, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που δημοσιεύθηκαν χθες.

Ο Μάικλ Μπαρ ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες του νόμου Dodd-Frank, ο οποίος ψηφίστηκε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 για να ρυθμίσει καλύτερα τη δραστηριότητα των μεγάλων αμερικανικών τραπεζικών ιδρυμάτων. Η μεταρρύθμιση αυτή στη συνέχεια ανατράπηκε το 2018 από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

"Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να προτείνουμε και να εφαρμόσουμε τις τελικές μεταρρυθμίσεις της συμφωνίας της Βασιλείας ΙΙΙ, οι οποίες θα αντικατοπτρίζουν καλύτερα τους εμπορικούς και λειτουργικούς κινδύνους στις εκτιμήσεις μας για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών", αναμένεται να διευκρινίσει ο αντιπρόεδρος της Fed.

Η "Βασιλεία ΙΙΙ", ένα ευρύ φάσμα διεθνών μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό τομέα, ξεκίνησε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009, προκειμένου να ενισχύσει την ευρωστία των τραπεζών. Πολλά μέτρα ελήφθησαν αλλά ορισμένες μεταρρυθμίσεις μένει ακόμη να ολοκληρωθούν, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί η Τράπεζα δεν μπόρεσε να επιλύσει τα προβλήματα που είχαμε εντοπίσει εγκαίρως", αναμένεται να υπογραμμίσει ο Μάικλ Μπαρ, επισημαίνοντας ότι η επίλυση των προβλημάτων "δεν είναι δουλειά των ρυθμιστικών αρχών" αλλά "της διοίκησης και του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας".

Πηγή: ΚΥΠΕ

  • Silicon Valley Bank
  • πτώχευση