Economy
Έφοδος σε πέντε γαλλικές τράπεζες για ξέπλυμα χρήματος και φορολογικές απάτες
Ανακοίνωση από το γραφείο της εισαγγελίας για οικονομικά θέματα
Έφοδος σε πέντε γαλλικές τράπεζες για ξέπλυμα χρήματος και φορολογικές απάτες
Έφοδο σε πέντε τράπεζες πραγματοποίησαν την Τρίτη οι γαλλικές αρχές, στο πλαίσιο έρευνας για ύποπτες υποθέσεις φορολογικής απάτης και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Περίπου 150 ανακριτές, μαζί με έξι Γερμανούς εισαγγελείς, διεξήγαγαν έρευνες στο Παρίσι και στην οικονομική περιοχή La Defense, αναφέρεται σε ανακοίνωση το γραφείο της εισαγγελίας για οικονομικά θέματα.

Η επιδρομή στις τράπεζες έρχεται μετά από πέντε προκαταρκτικές έρευνες που ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2021 σε σχέση με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και σημαντική φορολογική απάτη που σχετίζεται με πληρωμές μερισμάτων, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η επιχείρηση «απαίτησε αρκετούς μήνες προετοιμασίας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Εκπρόσωπος της γαλλικής τράπεζας Societe Generale επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η τράπεζα ερευνάται από τις αρχές, αλλά σημείωσε ότι δεν γνωρίζει τον λόγο.

Η άλλη γαλλική τράπεζα BNP Paribas και η μονάδα της Exane, καθώς και ο χρηματοοικονομικός όμιλος Natixis και ο βρετανικός τραπεζικός κολοσσός HSBC είναι μεταξύ αυτών που ερευνήθηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde.

Όμιλος ευρωπαϊκών Μέσω Ενημέρωσης δημοσίευσε το 2018 έρευνα για τη φορολογική απάτη η οποία είχε τίτλο "CumEx-Files".

Τα ποσά εκτιμάται ότι ανέρχονται στα 140 δισεκατομμύρια ευρώ, σε μια περίοδο 20 ετών, όπως ανέφερε το 2021 ο όμιλος ΜΜΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ