Economy
Αυξήσεις και λαθρεμπόριο «γονατίζουν» τις επιχειρήσεις πρατηριούχων
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου στην Ασία
Αυξήσεις και λαθρεμπόριο «γονατίζουν» τις επιχειρήσεις πρατηριούχων
Το σοβαρό θέμα επιβίωσης των επιχειρήσεων των πρατηριούχων κλήθηκε να σχολιάσει στο Boussiasnews.cy ο Πρόεδρος των Πρατηριούχων κος Σάββας Προκοπίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων διεθνώς, ο ανταγωνισμός αλλά και το λαθρεμπόριο στα κατεχόμενα είναι κυρίως οι λόγοι που επηρεάζουν τη βιωσιμότητά τους.

«Υπάρχει σοβαρό θέμα επιβίωσης των επιχειρήσεων των πρατηριούχων. Υπάρχουν πρατήρια που επηρεάστηκαν πάρα πολύ. Όπως λέω επανειλλημένα κάθε φορά που αυξάνεται η τιμή των καυσίμου έστω κατά ένα σεντ, ο πρατηριούχος για να διατηρήσει τα αποθέματα του και τους μηνιαίους του πελάτες, αναγκάζεται να βγάλει από τη τσέπη περίπου 2000 για κάθε σέντ που αυξάνεται ενώ παράλληλα περιορίζεται και το κέρδος του» εξήγησε ο κος Προκοπίου.

Παράλληλα θέλησε να αναφέρει ότι τη τελευταία δεκαετία τα πρατήρια στην Κύπρο έχουν αυξηθεί κατά 40-50%, με αποτέλεσμα ο τζίρος να είναι μειωμένος. «Πιστεύω ότι είναι αχρείαστος ο αριθμός αυτός, έχει μειωθεί ο μέσος όρος του τζίρου των πρατηρίων και επίσης είναι και τα πρατήρια που είναι κοντά στα κατεχόμενα τα οποία επηρεάζουν ακόμη πιο πολύ την κατάσταση» είπε ο κος Προκοπίου.

Για το θέμα του λαθρεμπόριου στα κατεχόμενα, ο Σύνδεσμος Πρατηριούχων, έχει ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ έχουν αποταθεί και στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα όπως αναφέρει ο ίδιος, σημειώνοντας πως «ελπίζουμε σύντομα να συζητήσουμε πως θα βρούμε κάποια λύση. Μπορεί σήμερα να αφορά περισσότερο εμάς το θέμα αλλά με την πάροδο του χρόνου το θέμα θα είναι πιο σοβαρό και για το ίδιο το κράτος πιστεύω...»

Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου στην Ασία

Στο μεταξύ, σήμερα, οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν αλματώδη αύξηση κατά σχεδόν 6% στις συναλλαγές στην Ασία μετά την μάλλον απρόσμενη ανακοίνωση για μεγάλες μειώσεις της παραγωγής τον Μάιο από τις αρχές του Ιράκ, της Αλγερίας, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κουβέιτ.

Σύμφωνα με τον κ. Σάββα Προκοπίου δεν μπορούν οι ίδιοι να γνωρίζουν κατά πόσο και εάν θα επηρεάσει τη χώρα μας η αύξηση της τιμής του πετραλαίου στην Ασία αλλά μόνο οι εταιρείες εισαγωγής και το κράτος. «Δεν ξέρω  πως θα επηρεάσει γενικά την Ευρώπη και κατ’επέκταση την Κύπρο...Οι τιμές των καυσίμων αφορούν αποκλειστικά τις εταιρείες εισαγωγής των καυσίμων και του αρμόδιου Υπουργείου του κράτους μας. Εμείς απλώς κάνουμε προβλέψεις σαν έμπειροι πρατηριούχοι» είπε τέλος ο Πρόεδρος των Πρατηριούχων.

  • καύσιμα
  • αυξήσεις
  • Πρατηριούχοι