Economy
«Φρένο» στις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ευρώπη
Αναμένεται νέα πτώση στις τιμές
«Φρένο» στις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ευρώπη

Οι αγορές φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται για την αναπλήρωση των αποθηκευτικών χώρων της Ευρώπης σημειώνουν επιβράδυνση μεγαλύτερη του αναμενόμενου την τρέχουσα περίοδο, παρά την πρόσφατη πτώση τιμών, με κάποιους αγοραστές να στοιχηματίζουν σε περαιτέρω μείωση.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς έχουν μειωθεί αγγίζοντας σχεδόν τα επίπεδα του περσινού καλοκαιριού, αλλά αυτό δεν έχει σταθεί αρκετό για να τονώσει τις αγορές με την κατανάλωση να ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς από τα χαμηλά επίπεδα της κρίσης. Η βεβαιότητα ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να υποχωρούν αφήνει πολλούς αγοραστές να περιμένουν να αναπληρώσουν τα αποθέματα ενόψει του επόμενου χειμώνα.

Οι καταναλωτές εμφανίζονται βέβαιοι, παίρνοντας θάρρος από το μήνυμα των πολιτικών ηγετών ότι τα χειρότερα πέρασαν, σύμφωνα με τον Κλάους Ράινις, επικεφαλής πωλήσεων του ομίλου της ελβετικής MET Holding AG.

«Ακούνε στις ειδήσεις ότι η Ευρώπη τα πήγε εκπληκτικά καλά και ότι η κρίση έχει τελειώσει», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Άμστερνταμ.

Υπάρχουν κάποιες προσδοκίες ότι οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν έως και 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μειωμένες πάνω από 70% από τα σημερινά επίπεδα, αλλά ακόμη και αν συμβεί αυτό, οι χαμηλότερες τιμές δεν θα παραμείνουν για πολύ, ανέφερε ο Ράινις.

Η μεγάλη εξάρτηση από ένα παγκόσμιο αγαθό όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο αντικατέστησε το ρωσικό καύσιμο μέσω αγωγών, αφήνει την Ευρώπη εξαιρετικά εκτεθειμένη σε ευρύτερες κινήσεις της αγοράς και σε έντονη μεταβλητότητα των τιμών, σύμφωνα με τον Ράινις.

Η αγορά εξακολουθεί να είναι ευάλωτη. Η ταχεία αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τη βιομηχανία σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση της ζήτησης από την Ασία δημιουργεί κινδύνους. Αναλυτές από την Goldman Sachs Group έως την Boston Group Consulting βλέπουν πιθανότητα ανάκαμψης της τιμής πάνω από τα 100 ευρώ.

Οι προσδοκίες για περαιτέρω πτώση των τιμών σημαίνουν ότι οι ανεφοδιασμοί των αποθηκών φυσικού αερίου σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα μειωθούν πιθανώς, σύμφωνα με τον νορβηγικό ενεργειακό γίγαντα Equinor ASA, τον κορυφαίο προμηθευτή της Ευρώπης.

Η αναπλήρωση -αν και από πολύ υψηλά επίπεδα- ήταν ήδη πιο αργή από ό,τι συνήθως εν μέσω ενός ψυχρού Απριλίου.

Με τις τιμές του φυσικού αερίου να παραμένουν σχετικά σταθερές τους επόμενους τρεις μήνες πριν από απότομες αυξήσεις ενόψει του χειμώνα, «όσοι έχουν ευελιξία που τους επιτρέπει να περιμένουν, θα περιμένουν», δήλωσε ο Χελτζ Χόγκαν, αντιπρόεδρος της Equinor για το μάρκετινγκ φυσικού αερίου και ενέργειας.

«Επομένως, οι περισσότεροι δεν θα προχωρούσαν άμεσα σε νέες αγορές του καυσίμου» είπε. «Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα δεν θα δείτε τα επίπεδα αποθήκευσης να αυξάνονται πολύ βραχυπρόθεσμα».

Βέβαια, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να αυξάνει τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο για να επιτύχει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα αποθέματα είναι ήδη πληρέστερα από το κανονικό και δεν θα πρέπει να υπάρξουν προβλήματα για τον επερχόμενο χειμώνα, δήλωσε ο Χόγκαμ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Άμστερνταμ.

Πηγή: newmoney.gr