Economy
Κυπριακός τουρισμός: Eξήγγειλε αύξηση 5-10% o Κώστας Κουμής
Ο σημαντικός ρόλος της επαρχίας Αμμοχώστου για την προσέλκυση περισσότερων τουριστών
Κυπριακός τουρισμός: Eξήγγειλε αύξηση 5-10% o Κώστας Κουμής
Αύξηση της τάξης του 5-10% στον τουρισμό της Κύπρου βλέπει για φέτος ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής.

Στο δικό του χαιρετισμό - στο επιχειρηματικό δείπνο της ΟΕΒ - είπε πως ο τουρισμός στην Κύπρο έφτασε το 2018 στα 3,9 εκατομμύρια επισκέπτες, το 2019 ακολούθησε την πορεία του προηγούμενου χρόνου, ενώ μετά την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το 2022 οι αφίξεις τουριστών έφτασαν στα 3,2 εκατομμύρια.

Πρόσθεσε ότι «το Υφυπουργείο Τουρισμού εξήγγειλε αύξηση της τάξης του 5 – 10%. Ο τουρισμός είναι ο σημαντικότερος πυλώνας της κυπριακής οικονομίας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται» είπε και σημείωσε πως «βασικοί στόχοι του Υφυπουργείου είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η διείσδυση σε νέες γεωγραφικές αγορές, η προσέλκυση επενδύσεων και η επένδυση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, μεταξύ των οποίων, αθλητικός, συνεδριακός και ποδηλατικός».

Αναφερόμενος στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, ο κ. Κουμής είπε ότι με δύο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα του Πρωταρά και της Αγίας Νάπας, τους άλλους Δήμους αλλά και τις πέντε Κοινότητες που «όλες μαζί συγκροτούν μια πλούσια ενδοχώρα με άπειρες αυθεντικές εικόνες. Θα πρέπει να ανασυνταχθεί για να διεκδικήσει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο από τον τουρισμό που καταλήγει στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε.

Αφού ανέφερε ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού θα είναι δίπλα σε κάθε προσπάθεια της επαρχίας Αμμοχώστου, ο κ. Κουμής είπε πως «το μόνο σίγουρο, συνέχισε είναι ότι «οι όποιες αποφάσεις ή παρεμβάσεις για τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του τουρισμού πρέπει να κινούνται στον άξονα της αειφορίας, της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού καθώς έτσι βελτιώνεται τόσο η ανταγωνιστικότητα των προορισμών όσο και των τοπικών επιχειρήσεων».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Αντώνης Αντωνίου ανέφερε ότι «η επαρχία Αμμοχώστου διαδραματίζει πλέον καθοριστικό ρόλο σε τομείς όπως ο τουρισμός, η γεωργία και η ανάπτυξη γης και οικοδομών, ενώ παράλληλα έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια τόσο στη βιομηχανία όσο και σε επαγγελματικές υπηρεσίες».

Πρόσθεσε ότι «οι οικονομικές αναταράξεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια επηρεάζουν οριζόντια όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας στον τόπο μας. Παρόλα αυτά, η κυπριακή οικονομία απέδειξε ότι βρίσκει τις αντοχές και την ικανότητα να αντιδρά θετικά παρουσιάζοντας ψηλό ρυθμό ανάπτυξης, χαμηλή ανεργία, παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων και πραγματική μείωση του δημόσιου χρέους».

Η επαρχία Αμμοχώστου, συνέχισε «πληροί όλα τα κριτήρια προσέλκυσης ακόμα περισσότερων επενδύσεων. Πέρα από την ανάπτυξη τουριστικών μονάδων, εξοχικών και οικιστικών κατοικιών, η περιοχή μπορεί να φιλοξενήσει και επενδυτές» είπε, πρόσθεσε πως «για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους φορείς (τοπικούς και μη)» και σημείωσε ότι «η ΟΕΒ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των επιχειρήσεων της επαρχίας Αμμοχώστου. Στόχος μας, είναι να αγκαλιάσουμε τις επιχειρήσεις που βρίσκονται μακριά από τα αστικά κέντρα και να τους δώσουμε τη στήριξη για να αναπτυχθούν περαιτέρω και να δημιουργήσουν ένα καθόλα υγιές και ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον».

Σημειώνεται ότι στο δείπνο παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, βουλευτές, ο Επαρχος Αμμοχώστου καθώς και Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες της περιοχής.

  • τουρισμός
  • Κύπρος
  • Υφυπουργός Τουρισμού
  • Κώστας Κουμή