Economy
ΕΚΤ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο
Δύσκολα τα πράγματα για τους δανειολήπτες
ΕΚΤ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο
Όλο και πιο κοντά στο ενδεχόμενο να μην κλείσει τον Ιούλιο ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων έρχονται οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αυτό αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην ΕΚΤ, τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι η απόφαση του ΔΣ της τράπεζας να προσεγγίζει τις αποφάσεις της με βάση τα δεδομένα που έχει κάθε φορά, σημαίνει ότι και οι απόψεις που εκφράζονται κάθε φορά είναι ρευστές από μήνα σε μήνα.

Ωστόσο, ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από όλο το φάσμα του Διοικητικού Συμβουλίου εικάζουν ότι δύο περαιτέρω αναμενόμενες αυξήσεις ενδέχεται να μην επαρκούν για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.

Αυτό θα σήμαινε μια πιθανή τρίτη αύξηση όταν οι αξιωματούχοι θα επανέλθουν στις 14 Σεπτεμβρίου, ανεβάζοντας το επιτόκιο στο 4% από το τρέχον επίπεδο του 3,25%.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι βλέπουν την ΕΚΤ να φτάνει σε τερματικό επιτόκιο 3,75% τον Ιούλιο. Η Danske Bank είναι μεταξύ μιας μικρής μειοψηφίας που προβλέπει ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα φτάσει στο 4% τον Σεπτέμβριο.

Με την επόμενη συνεδρίαση να απέχει σχεδόν έναν μήνα, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι ο κύκλος σύσφιγξης είναι στα πρόθυρα ολοκλήρωσης.

Οι υπαινιγμοί

Η πιθανότητα να αποφασιστεί μια ακόμη αύξηση τον Σεπτέμβριο διαφαίνεται, άλλωστε και πίσω από τις γραμμές στις τελευταίες δηλώσεις επικεφαλής κεντρικών τραπεζών και αξιωματούχων της ΕΚΤ.

Ο πιο σαφής δημόσιος υπαινιγμός προήλθε από τον επικεφαλής της Τράπεζας της Λετονίας Μάρτινς Καζάκς, ο οποίος είπε σε συνέντευξή του τις προηγούμενες μέρες ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να υποθέσουν ότι η αυστηροποίηση της ΕΚΤ θα σταματήσει τον Ιούλιο.

«Δεν νομίζω ότι είναι τόσο ξεκάθαρο ακόμα», είπε. «Έχουμε ακόμη αρκετό έδαφος να καλύψουμε και θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό».

Τις απόψεις του συμμερίζονται συχνά οι γείτονές του στη Βαλτική, οι οποίοι κλίνουν προς μια πιο επιθετική πολιτική καθώς αντιμετωπίζουν ρυθμούς πληθωρισμού που υπερβαίνουν το διπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης.

Ο Σλοβάκος Πέτερ Καζίμιρ, επίσης από τα γεράκια της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για περισσότερο από ό,τι περίμενε.

Το Bloomberg αναφέρεται ακόμη στον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος, όπως γράφουν οι συντάκτες, αρνήθηκε να δεσμευτεί για ένα τελικό σημείο για αυξήσεις επιτοκίων, λέγοντας ότι οι αυξήσεις στο κόστος δανεισμού σχεδόν σίγουρα θα ολοκληρωθούν φέτος.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε χθεσινή της συνέντευξη στο Nikkei, κράτησε κλειστά τα χαρτιά της για το πόσες αυξήσεις θα χρειαστούν ακόμη, τόνισε όμως, ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να είναι πολύ υψηλές, προσθέτοντας πως υπάρχουν «ακόμα σημαντικοί ανοδικοί κίνδυνοι».

Η ΕΚΤ δεν προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο στόχο του 2% μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2025, ενώ ο  επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, σημείωσε ότι οι τιμές έχουν ακόμη «μεγάλη ανοδική δυναμική».

Πηγή: Ot.gr

  • αύξηση επιτοκίων
  • Σεπτέμβριος
  • Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα