Economy
Απαγορεύει την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου
Η G7 επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι εταίροι δεν θα αλλάξουν γνώμη όσο διαρκεί η σύγκρουση
Απαγορεύει την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου
Στην απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προσανατολίζονται οι ηγέτες της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις χώρες όπου έχουν ήδη διακοπεί οι προμήθειες.

Η επικείμενη απόφαση, η οποία εκτός απροόπτου θα οριστικοποιηθεί στη σύνοδο κορυφής στη Χιροσίμα, έστω και συμβολική, θα διακόψει οριστικά τις ροές μέσω αγωγών, σε χώρες όπως η Πολωνία και η Γερμανία. Όπως δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους της G7, η κίνηση αυτή έγινε προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εταίροι δεν θα αλλάξουν γνώμη στο μέλλον.

Σύμφωνα με προσχέδιο δήλωσης της G7 που είδαν οι Financial Times, η ομάδα των κορυφαίων οικονομιών σκοπεύει να μειώσει περαιτέρω τη χρήση των ρωσικών ενεργειακών πηγών «συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής της επαναλειτουργίας των οδών που είχαν προηγουμένως κλείσει, λόγω της αξιοποίησης της ενέργειας από πλευράς Ρωσίας, ως όπλο, τουλάχιστον έως ότου υπάρξει επίλυση της σύγκρουσης», όπως αναφέρεται.

Η δύσκολη οδός της ΕΕ
Αν και το μέτρο θεωρείται απίθανο να επηρεάσει αμέσως τις ροές φυσικού αερίου, υπογραμμίζεται η βαθιά αποφασιστικότητα των Βρυξελλών να καταστήσουν μόνιμη, την ταχεία και επώδυνη στροφή, μακριά από την επί δεκαετίες εξάρτηση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη ρωσική ενέργεια.

Γερμανία και Πολωνία
Επιπλέον, οι πετρελαιαγωγοί στους οποίους η Ρωσία έχει διακόψει τις προμήθειες, συμπεριλαμβανομένου του βόρειου σκέλους του Ντρούζμπα, που τροφοδοτεί διυλιστήρια στη Γερμανία και την Πολωνία, θα μπορούσαν επίσης να μπλοκαριστούν στο πλαίσιο των μέτρων της ΕΕ για να αποτραπεί η επανάληψη των ροών.

  • Ρωσία
  • G7
  • φυσικό αέριο
  • Ευρωπαϊκή Ένωση