Economy
Βυθίζει την λίρα η εκλογική διαμάχη στην Τουρκία
Βυθίζει την λίρα η εκλογική διαμάχη στην Τουρκία
Περισσότερη αστάθεια στην τουρκική λίρα βλέπουν οι επενδυτές, καθώς τα πρώτα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών δείχνουν ότι η γειτονική χώρα οδηγείται σε δεύτερο γύρο, προσθέτοντας μεγαλύτερη πίεση στο αυστηρά ελεγχόμενο νόμισμα.

Νωρίτερα, η ισοτιμία της λίρας βρέθηκε κοντά σε χαμηλό δύο μηνών, υποχωρώντας κατά 0,2% στις 19,63 λίρες ανά δολάριο, ενώ οι κρατικές τράπεζες παρενέβησαν για να διατηρήσουν τη συναλλαγματική ισοτιμία κοντά στα 19,65 ανά δολάριο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή το τουρκικό νόμισμα έκλεισε στις 19,58 λίρες ανά δολάριο, ανεβάζοντας τη συνολική πτώση από την αρχή του έτους στο 5%.

Οι ανησυχίες

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αντιμετωπίσει ξανά τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου, καθώς και οι δύο υποψήφιοι δεν κατάφεραν να επιτύχουν το 50% των συνολικών ψήφων που απαιτούνταν. Μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας και με καταμετρημένο πάνω από το 98% των κάλπες, το ποσοστό του Ερντογάν έφτανε το 49,3% των ψήφων, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου το 45%. «Εάν αυτά τα αποτελέσματα διατηρηθούν, θα ήταν ένα από τα χειρότερα αποτελέσματα για τις αγορές», δήλωσε ο Ogeday Topcular, διαχειριστής χρημάτων στη RAM Capital SA. «Θα υπάρχει αστάθεια για τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται υπό πίεση από τότε που ο Ερντογάν ενίσχυσε μια σειρά ανορθόδοξων πολιτικών από το 2018, συμπεριλαμβανομένων μειώσεων επιτοκίων για την ενίσχυση της ανάπτυξης, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε.

Οι παρεμβάσεις στην αγορά από την κεντρική τράπεζα ανήλθαν συνολικά σε σχεδόν 177 δισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους 16 μήνες, σύμφωνα με εκτίμηση του Bloomberg Economics.

«Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πιθανό να είναι οι πιο τεταμένες στην τουρκική πολιτική από τότε που το ΑΚΡ και ο Ερντογάν ανέβηκαν στην εξουσία πριν από δύο δεκαετίες», δήλωσε ο Πιότρ Μάτις, ανώτερος αναλυτής στην In Touch Capital Markets στο Λονδίνο. «Οι παρασκηνιακές παρεμβάσεις σε συνάλλαγμα είναι πιθανό να συνεχιστούν τις επόμενες δύο εβδομάδες για να διατηρηθεί η λίρα σχετικά σταθερή».

Αναλυτές της JPMorgan και της HSBC δήλωσαν ότι η λίρα αναμένεται να υποτιμηθεί περαιτέρω σε περίπου 24-25 ανά δολάριο.

Αναστροφή

Η συμμαχία του Κιλιτσντάρογλου υποσχέθηκε να αντιστρέψει πολλές από τις οικονομικές πολιτικές της τρέχουσας κυβέρνησης, να επαναφέρει μια πολιτική επιτοκίων παρόμοια με αυτή σε άλλες χώρες και να διορίσει έναν «αυτόνομο» επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας. Αντίθετα, ο Ερντογάν έχει διώξει τρεις διοικητές από το 2019 επιδιώκοντας ολοένα χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Το σύνολο των τουρκικών μετοχών και ομολόγων από ξένους επενδυτές ήταν λιγότερο από 24 δισεκατομμύρια δολάρια την Παρασκευή πριν από την ψηφοφορία, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και μια δεκαετία.

Μια αναστροφή της χάραξης πολιτικής θα είναι κρίσιμη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει τη λίρα εξάντλησαν τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας και άφησαν το νόμισμα σε «μη βιώσιμα επίπεδα», δήλωσε ο Nick Stadtmiller, επικεφαλής προϊόντων της Medley Global Advisors στη Νέα Υόρκη. «Δεν μπορούν να αντέξουν για πάντα και μια σοβαρή υποτίμηση είναι πιθανή τα επόμενα δύο τρίμηνα. Καταρχήν, θα περίμενα από την κυβέρνηση να αυστηροποιήσει τους ελέγχους, για να αποτραπεί περαιτέρω φυγή κεφαλαίων».

Πηγή: Ot.gr

  • τουρκική λίρα
  • εκλογική αναμέτρηση
  • Τουρκία