Economy
Ουγγαρία: Κυκλοφορεί γερμανικό λευκό τυρί που παραπέμπει σε «ελληνικό»
Συνεχίζονται οι παραβιάσεις ΠΟΠ Φέτας
Ουγγαρία: Κυκλοφορεί γερμανικό λευκό τυρί που παραπέμπει σε «ελληνικό»
Στην αγορά τροφίμων της Ουγγαρίας εξακολουθούν να κυκλοφορούν, με πολύ χαμηλότερες τιμές από την αυθεντική φέτα, λευκά τυριά με παρεμφερή ονομασία, σύμφωνα με ενημέρωση του Γραφείου ΟΕΥ Βουδαπέστης.

Ενδεικτικά, το Γραφείο ΟΕΥ σημειώνει ότι η λιανική τιμή 200 γραμμαρίων συσκευασμένου προϊόντος λευκού τυριού με την επωνυμία FITAKI, το οποίο παράγεται από γερμανική εταιρεία στην Γερμανία, ανέρχεται στα 999 ουγγρικά φιορίνια (περί τα 2,67 ευρώ) όταν η αυθεντική φέτα της ελληνικής εταιρείας Αρβανίτη (συσκευασία 150 γραμμαρίων) ανέρχεται στα 2.699 φιορίνια (περί τα 7,21 ευρώ).

Επιπρόσθετα, το Γραφείο ΟΕΥ αναφέρει ότι, με δεδομένη την πάγια θέση του Τμήματος Προστασίας του Καταναλωτή της αρμόδιας Κυβερνητικής Διεύθυνσης εποπτευόμενης από το Υπουργείο Τεχνολογίας και Βιομηχανίας στην Ουγγαρία: «Δεν ακολουθείται ανέντιμη εμπορική πρακτική απέναντι στους καταναλωτές», εφόσον στη συσκευασία του προϊόντος αναγράφεται ολογράφως και σε εμφανές σημείο, η χώρα παραγωγής ή ο τόπος προέλευσης του, όπως άλλωστε προβλέπουν σχετικοί κανονισμοί.  Αναφορικά με τις φωτογραφίες και τα σύμβολα στη συσκευασία προϊόντων λευκού τυριού που ουδεμία σχέση έχουν με την φέτα, αλλά παραπέμπουν στο ελληνικό στοιχείο, η ανωτέρω υπηρεσία υποστηρίζει ότι πρέπει να συνεκτιμούνται από τους καταναλωτές, με τα αναγραφόμενα στοιχεία που αφορούν στην εταιρεία παραγωγής τους.  

Ποιες φέτες ελληνικής προέλευσης κυκλοφορούν στην ουγγρική αγορά 

Τέλος, στην ουγγρική αγορά συναντάμε τυροκομικά προϊόντα ελληνικής προέλευσης με την ένδειξη φέτα των εταιρειών, Αρβανίτης Α.Ε., Κολιός Α.Ε., Λύτρας Στ., & ΥΙΟΙ Ο.Ε και Χώτος Α.Ε. και Δωδώνη, καθώς και των ελληνικών πιστοποιημένων τυροκομικών (ΠΟΠ), που διακινούνται από αλυσίδες λιανικού εμπορίου, Epidanous, Milbona (LIDL), Lyttos (ALDI), Feta Cheese (TESCO) και Feta Creca (Interspar).

*Γράφει η Φωτεινή Αποστόλου

Διαβάστε περισσότερα στο FOODReporter-τεύχος #954
 

  • "φέτα"
  • παραβάσεις
  • ΠΟΠ
  • Ουγγαρία
  • ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ