Economy
Το 2024 παραγράφεται το χρέος των κομμάτων από τη χορηγία
Όλα τα κόμματα πρέπει να επιστρέψουν χρήματα – Xρωστούν από το 2018
Το 2024 παραγράφεται το χρέος των κομμάτων από τη χορηγία
Το κράτος δεν διεκδικεί μόνο την επιστροφή των 557 χιλιάδων ευρώ από τα κόμματα: ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, Αλληλεγγύη και Συμμαχία Πολιτών. Χρέος που προκύπτει από την προκαταβολική χορηγία που έλαβαν το 2021 ολόκληρου του ποσού.

H χορηγία έπρεπε να καταβληθεί αναλογικά για την περίοδο πριν και μετά τις βουλευτικές εκλογές στη βάση των εκλογικών ποσοστών των κομμάτων.

Το κράτος διεκδικεί επιστροφή χρημάτων από όλα τα κόμματα - πλην του ΑΚΕΛ που δεν έχει οφειλή - για ποσά που έλαβαν για τις ανάγκες της προεκλογικής του 2018 και τα οποία όπως διαπιστώνεται από τον έλεγχο  της ελεγκτικής υπηρεσίας δεν αξιοποίησαν. Επομένως, όπως καταγράφεται στη σχετική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, το ποσό που αναλογεί στο κάθε κόμμα θα πρέπει να επιστραφεί στα κρατικά ταμεία.

Όπως τόνισε χθες στη Βουλή ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, η Βουλή πρέπει να βεβαιωθεί ότι ο φορολογούμενος πολίτης δεν θα πληρώσει περισσότερα, καθώς υπάρχει ο περί παραγραφών Νόμος, βάσει του οποίου η διορία τελειώνει το 2024. «Αν θα κάνετε κινήσεις πρέπει να τις κάνετε», υπέδειξε ο Γενικός Ελεγκτής.

Τα χρέη του 2018
Οι οφειλές των κομμάτων προς το κράτος από τη κρατική χορηγία του 2018 έχουν ως εξής:
- ΔΗΣΥ: 813.000 ευρώ
- ΔΗΚΟ: 384.000 ευρώ
- ΕΛΑΜ: 98.000
- Κίνημα Οικολόγων: 127.000 ευρώ  
- ΕΔΕΚ: 163.000
- Συμμαχία Πολιτών: 159.000 ευρώ
- Κίνημα Αλληλεγγύη: 139.000 ευρώ

Διελκυστίνδα μεταξύ ΥΠΟΙΚ – Βουλής
«Στη βάση γνωμάτευσης του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα υπάρχει μια διελκυστίνδα μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της Βουλής για το ποιος θα πάρει την πρωτοβουλία να πάρει στο Δικαστήριο κόμματα στη βάση της γνωμάτευσης αυτής», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, προσθέτοντας ότι ανεξάρτητα του ποιος θα κινήσει τη διαδικασία, ο ενάγων θα είναι η Δημοκρατία.

Σημειώνεται ότι βάσει γνωμάτευσης του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από τέσσερα κόμματα να επιστρέψουν το συνολικό ποσό των €557.511 που έλαβαν ως κρατική χορηγία το 2021.

Όπως εξήγησε μέχρι τώρα η χορηγία δινόταν σε δύο δόσεις ενώ στον προϋπολογισμό του 2021 η Βουλή εισήγαγε ρητή πρόνοια ότι όλη η χορηγία θα δινόταν στην αρχή του χρόνου.

«Στις εκλογές του Μάη του 2021 άλλαξαν τα ποσοστά των κομμάτων και κάποια κόμματα έπρεπε να πάρουν λεφτά και κάποια έπρεπε να δώσουν πίσω λεφτά», είπε, προσθέτοντας πως εφόσον η Βουλή αποφάσισε να δίνεται η χορηγία στην αρχή του χρόνου, η νομοθεσία αφορούσε τον χρόνο που δινόταν ενώ η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας «έσπαζε τη χορηγία στη μέση», που, όπως πρόσθεσε, ήταν μια άλλη επιλογή.
 

  • πολιτικά κόμματα
  • κρατική χορηγία