Economy
Πεσκόφ: Αποτρέψαμε τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης της Ρωσίας
Ο προϋπολογισμός για την περίοδο 2024-2026 αναπτύχθηκε ειδικά για τη χρηματοδότηση του στρατού και για τον μετριασμό των επιπτώσεων των 17.500 κυρώσεων
Πεσκόφ: Αποτρέψαμε τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης της Ρωσίας
Οι ρωσικές αρχές κατάφεραν να αποτρέψουν την οικονομική κατάρρευση που απείλησε τη χώρα μετά την επιβολή πρωτοφανών κυρώσεων το 2022, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε συνέντευξή του στη Μόσχα.

«Υπήρχε κίνδυνος κατάρρευσης, έπρεπε πραγματικά να κινητοποιήσουμε όλους τους πόρους και τις εσωτερικές δυνάμεις για να αποτρέψουμε αυτήν την κατάρρευση», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σημειώνοντας ότι η ρωσική οικονομία επλήγη στη συνέχεια από το βάρος των πρωτοφανών κυρώσεων.

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ και θεωρητικά καμία χώρα στον κόσμο δεν είναι σε θέση να αντέξει ένα τέτοιο πλήγμα», είπε ο Πεσκόφ. Μάλιστα, τόνισε ότι οι κυρώσεις συνέπεσαν μετά το πλήγμα το οποίο δέχθηκε η οικονομία από την πανδημία της COVID.

«Χάρη στις μάλλον διορατικές και σοφές αποφάσεις της ηγεσίας της χώρας, χάρη στο τιτάνιο έργο της κυβέρνησης, κατέστη δυνατό να φτάσουμε σε ένα οροπέδιο, να σταθεροποιήσουμε την οικονομική κατάσταση και στη συνέχεια, με έναν εντελώς απροσδόκητο τρόπο, να εισέλθουμε σε μια αναπτυξιακή τάση», συνέχισε ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου.

Κατά τη γνώμη του, όλα έγιναν γι’ αυτό τον σκοπό αλλά δύσκολα θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι η τρέχουσα ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας τώρα θα ήταν σχεδόν 3% και όχι 2%, όπως είχε προβλέψει  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Τώρα, το καθήκον είναι να διατηρηθούν αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης, καθώς το 3% είναι ανεπαρκής ρυθμός, πρέπει να είναι υψηλότερος, όλοι το καταλαβαίνουν αυτό, πρέπει να αντισταθμίσουμε πολλά κενά», είπε ο Πεσκόφ.

Την περασμένη Παρασκευή εγκρίθηκε από την Κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός, ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει αύξηση των δαπανών κατά περίπου 25% το 2024 και κονδύλια ρεκόρ για την άμυνα.

Ο πρόεδρος της Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός για την περίοδο 2024-2026 αναπτύχθηκε ειδικά για τη χρηματοδότηση του ρωσικού στρατού και για τον μετριασμό των επιπτώσεων των 17.500 κυρώσεων στη Ρωσία.

Σύμφωνα με το σχέδιο δαπανών, οι μεγαλύτερες ποτέ, αμυντικές δαπάνες της χώρας αναμένεται να ξεπεράσουν τις κοινωνικές δαπάνες το επόμενο έτος για πρώτη φορά στη σύγχρονη ρωσική ιστορία. Η εξέλιξη έρχεται καθώς το Κρεμλίνο επιθυμεί να υποστηρίξει τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου .

Η ιστορικά χαμηλή ανεργία, οι υψηλότεροι μισθοί και οι στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες θα βοηθήσουν το Κρεμλίνο να ξεπεράσει τον εσωτερικό αντίκτυπο της στροφής της οικονομίας σε πολεμική βάση, αλλά θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα μακροπρόθεσμα, λένε οι αναλυτές.

Ο προϋπολογισμός «αφορά τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία και την ετοιμότητα για μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Δύση στο διηνεκές», σχολιάζει στο APNews, ο Ρίτσαρντ Κόνολι, ειδικός στον στρατό και την οικονομία της Ρωσίας στο Royal United Services Institute στο Λονδίνο. «Αυτό ισοδυναμεί με την εκ νέου στρατιωτικοποίηση της ρωσικής κοινωνίας», είπε.

«Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, καταφέραμε να εγκρίνουμε έναν προϋπολογισμό που όχι μόνο θα διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για την άμυνα της χώρας μας, αλλά θα παρέχει επίσης όλα τα απαιτούμενα κονδύλια για την εγγύηση των κοινωνικών υποχρεώσεων του κράτους», δήλωσε ο α’ αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Αλεξάντερ Ζιούκοφ, σύμφωνα με το Tass.

Μέρος του ρωσικού προϋπολογισμού είναι μυστικό καθώς το Κρεμλίνο προσπαθεί να κρύψει τα στρατιωτικά του σχέδια. Οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι Φαρίντα Ρουστάμοβα και Μακσίμ Τοβκάιλο δήλωσαν στο κανάλι τους στο Telegram, Faridaily, ότι περίπου το 39% όλων των ομοσπονδιακών δαπανών θα διατεθεί για την άμυνα και την επιβολή του νόμου το 2024.

Πηγή: ΟΤ

  • Ρωσία
  • ρωσική οικονομία
  • Ντμίτρι Πεσκόφ.