Economy
Στη Βουλή οι επιπτώσεις σε νοικοκυριά και σε επιχειρήσεις από την πράσινη φορολογία
Κλήθηκε να παραστεί και ο υπουργός Οικονομικών ή εκπρόσωπός του
Στη Βουλή οι επιπτώσεις σε νοικοκυριά και σε επιχειρήσεις από την πράσινη φορολογία
Οι επιπτώσεις στα νοικοκυριά και σε επιχειρήσεις σε τομείς όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία και η γεωργία, από την πράσινη φορολογία και η ανάγκη παραχώρησης αντισταθμιστικών μέτρων, θα συζητηθούν την Τρίτη στην κοινοβουλευτική επιτροπή ενέργειας, εμπορίου, βιομηχανίας και τουρισμού.

Το θέμα, για το οποίο κλήθηκε να παραστεί ο υπουργός Οικονομικών ή εκπρόσωπός του, θα συζητηθεί αυτεπάγγελτα, έπειτα από εισήγηση των βουλευτών Κυριάκου Χατζηγιάννη, Κώστα Κώστα και Σταύρου Παπαδούρη.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον περί επιβολής φόρου άνθρακα σε ενεργειακά προϊόντα νόμο, η Κυβέρνηση θα επιβάλει φορολογία στα καύσιμα κίνησης της τάξης των 5 σεντ το 2024 και σε ρυπογόνες βιομηχανίες. Παράλληλα, με τον περί επιβολής τέλους διαμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία νόμο, η Κυβέρνηση θα επιβάλει τέλος €2,5 ανά διανυκτέρευση.

Όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, η επιβολή της πράσινης φορολογίας θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, αφού θα υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πλαίσιο και της φορολογικής μεταρρύθμισης που τροχροδρομείται από την Κυβέρνηση. Ήδη το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου έχει παρουσιάσει σενάρια για τις φορολογίες αυτές και τα προτεινόμενα αντισταθμιστικά μέτρα.

Πέραν του Υπουργείου Οικονομικών, για τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή έχουν προσκληθεί ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος καθώς και ο γενικός διευθυντής του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Προσκλήθηκαν επίσης εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ, ΚΕΒΕ και Γενική Συνομοσπονδία ΠΟΒΕΚ, του ΠΑΣΥΞΕ, του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου και του Συνασπισμού Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτουμένων.

Εξάλλου στη συνεδρία θα συζητηθεί επί της αρχής πρόταση νόμου για μείωση της ημερήσιας και της συνολικής ανώτατης χρηματικής επιβάρυνσης η οποία δύναται να επιβληθεί σε πρόσωπο το οποίο αρνείται, παραλείπει ή αμελεί να εκπληρώσει υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων για τους πραγματικούς δικαιούχους νομικών οντοτήτων ή εμπιστευμάτων, το θέμα των κατασκηνώσεων πολυτελείας τύπου «Glamping», ενώ θα επανεξεταστούν οι περί της ρύθμισης της ίδρυσης και λειτουργίας ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων (τροποποιητικοί) κανονισμοί του 2022 και ο περί της ίδρυσης και λειτουργίας επισκέψιμων αγροκτημάτων νόμος του 2022.

Τα δύο τελευταία θέματα θα τύχουν επανεξέτασης κατόπιν αναβολής του θέματος με απόφαση της Ολομέλειας του νομοθετικού σώματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

  • πράσινη φορολογία