Economy
Κατάληψη 25μελούς εμπορικού πλοίου από τους Ιρανούς
Τί ανακοίνωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης, τί ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ και ποια η θέση του Λευκού Οίκου
Κατάληψη 25μελούς εμπορικού πλοίου από τους Ιρανούς
Είκοσι πέντε μέλη πληρώματος επιβαίνουν στο πλοίο που κατέλαβαν χθες Ιρανοί κομάντος, κοντά στο στενό του Ορμούζ, στον Κόλπο, ανακοίνωσε η ιταλο-ελβετική ναυτιλιακή εταιρεία Mediterranean Shipping Company.

«Με λύπη επιβεβαιώνουμε ότι το MSC Aries, ιδιοκτησίας της Gortal Shipping Inc, η οποία είναι θυγατρική της Zodiac Maritime και ναυλώθηκε από την MSC, κατελήφθη από τις ιρανικές αρχές, με ελικόπτερο. Υπάρχουν 25 μέλη πληρώματος», ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η MSC, που έχει την έδρα της στη Γενεύη.

Η MSC είναι ο διαχειριστής και ο εμπορικός φορέας εκμετάλλευσης πλοίου που κατελήφθη χθες από τις ιρανικές αρχές, ανέφερε και η διεθνής ναυτιλιακή εταιρία Zodiac Maritime. «Η MSC είναι υπεύθυνη για όλες τις δραστηριότητες του πλοίου, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργιών φορτίου και συντήρησης», σημείωσε. Η Zodiac ανήκει εν μέρει στον Ισραηλινό επιχειρηματία Εγιάλ Οφέρ.

Νωρίτερα χθες, οι εταιρείες ναυτιλιακής ασφάλειας Maritime Trade Operations και Ambrey είχαν αναφέρει ότι πλοίο κατελήφθη και κατασχέθηκε από «περιφερειακές αρχές» στο Στενό του Ορμούζ μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ιράν. Το περιστατικό έλαβε χώρα εν μέσω αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων, από την έναρξη της εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο.

Το Ιράν έχει απειλήσει με αντίποινα για τις αεροπορικές επιδρομές που φέρεται να έκανε το Ισραήλ στο προξενείο του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου στις οποίες σκοτώθηκαν επτά αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης, ανάμεσά τους δύο ανώτεροι διοικητές.

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, μετέδωσε: «Ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που ονομάζεται MCS Aries κατασχέθηκε από τις ναυτικές ειδικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια επιχείρησης που διεξήχθη με ελικόπτερο κοντά στο Στενό του Ορμούζ. Το πλοίο φέρει σημαία Πορτογαλίας, το διαχειρίζεται η εταιρία Zodiac, η οποία ανήκει στον σιωνιστή καπιταλιστή Εγιάλ Οφέρ και κατευθυνόταν προς τα χωρικά ύδατα του Ιράν».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ, σε ανάρτησή του στο Χ σημείωσε: «Καλώ την ΕΕ και τον ελεύθερο κόσμο να κηρύξει αμέσως το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση και να επιβάλει άμεσα κυρώσεις στο ιρανικό εγκληματικό καθεστώς».

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε «το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως το πλοίο και το πλήρωμά του, που αποτελείται από Ινδούς, Φιλιππινέζους, Πακιστανούς, Ρώσους και Εσθονούς», όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Αντριέν Γουότσον.
 

  • MSC Aries
  • Ιράν
  • Ισραήλ
  • ΗΠΑ