Economy
Επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ
Εκατοντάδες οι αναχαιτίσεις, ανακοίνωσε ο Ισραηλινός στρατός, με τη βοήθεια των ΗΠΑ και των μαχητικών που απογειώθηκαν από τη βρετανική βάση στην Κύπρο
Επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ
Οι φόβοι της ανθρωπότητας για γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, επιβεβαιώθηκαν. Μια ώρα περίπου πριν από τα μεσάνυκτα του Σαββάτου (13/4), το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ισραήλ, με drones και πυραύλους, οι οποίοι γύρω στα μεσάνυχτα έγιναν αντιληπτοί να διασχίζουν τον ουρανό του Ιράκ.

Ιράκ, Ιορδανία, Συρία και Λίβανος ανακοίνωσαν ότι έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους ενώ το Ισραήλ δήλωσε έτοιμο να καταρρίψει όλους τους πυραύλους και τα drones, τα οποία εντοπίστηκε ότι μετέφεραν εκρηκτικά 20 κιλών το καθένα. Λίγο πριν από τις 02:00 της Κυριακής (14/4), άρχισαν να ηχούν οι σειρήνες στις ισραηλινές πόλεις ενώ η αντιαεροπορική ασπίδα της χώρας έπιασε δουλειά.

Σειρήνες ήχησαν γύρω στις 01:00 και στη βόρεια ισραηλινή κοινότητα Σνιρ, εν μέσω επίθεσης με ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, βραχίονα των Φρουρών της Επανάστασης. Ακόμη, η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για δεκάδες ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν προς τη βάση αεράμυνας των IDF στα Υψίπεδα του Γκολάν. Επίσης, η Ambrey, εταιρεία αξιολόγησης κινδύνου και ναυτικής ασφάλισης, ανακοίνωσε ότι και οι Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν drones κατά του Ισραήλ.

Μερικά λεπτά πριν από τις 01:00, βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από τη βάση τους στο Ακρωτήρι για να συνδράμουν στην άμυνα του Ισραήλ. Η αποστολή τους, όπως μετέδωσε αργότερα το ισραηλινό δίκτυο CH12TV, ήταν επιτυχής καθώς κατέρριψαν ιρανικά drones σε περιοχές της μεθορίου Ιράκ – Συρίας.

Γύρω στις 02:00, σειρήνες και εκρήξεις ακούγονταν σε όλο το Ισραήλ. Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού μετέδωσε ότι περισσότερα από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν έξω από το ισραηλινό έδαφος, με τη βοήθεια των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Reuters ανέφερε ότι και ο στρατός των ΗΠΑ κατέρριψε ιρανικά drones με κατεύθυνση προς το Ισραήλ.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, σε μήνυμά του μετά την έναρξη των ιρανικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ, ανέφερε ότι το «κακόβουλο, σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ θα τιμωρηθεί. Αυτό το κακόβουλο καθεστώς, προσέθεσε άλλο ένα σφάλμα, εξαπολύοντας επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Τα γραφεία του προξενείου και της πρεσβείας σε οιαδήποτε χώρα υπάρχουν, θεωρούνται ως το έδαφος της χώρας στην οποία ανήκουν. Η επίθεση στο προξενείο μας είναι σαν να επιτίθεται στα εδάφη μας. Το σιωνιστικό καθεστώς πρέπει να τιμωρηθεί και αυτό θα συμβεί».

Σε διάγγελμά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για απάντηση στην Τεχεράνη. «Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, ακόμη και γι’ αυτό της επίθεσης. Τα αμυντικά μας συστήματα είναι ευρύτατα. Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό, οι IDF είναι ισχυρές, το κοινό είναι ισχυρό. Εκτιμούμε τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες που στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ», ανέφερε.

«Καθιέρωσα μια ξεκάθαρη αρχή: όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε κι εμείς. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από κάθε απειλή και θα το κάνουμε με ηρεμία και αποφασιστικότητα. Γνωρίζω ότι και εσείς, οι πολίτες του Ισραήλ, διατηρείτε την ψυχραιμία σας. Σας προτρέπω να ακούσετε τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου. Μαζί στεκόμαστε και με τη βοήθεια του Θεού, μαζί θα νικήσουμε όλους τους εχθρούς μας», υπογράμμισε ο Νετανιάχου.

Μήνυμα στο Ισραήλ έστειλε το Ιράν υπογραμμίζοντας ότι η επίθεση με drones ήταν απάντηση στην επίθεση στο προξενείο της Τεχεράνης στη Δαμασκό που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά αξιωματούχοι των IRGC, συμπεριλαμβανομένου του ταξίαρχου, Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί.

Η μόνιμη αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ με ανακοίνωσή της στο Χ κάνει λόγο για νόμιμη άμυνα και, όπως σημειώνει, μετά από αυτήν την κίνηση το θέμα μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί. Μάλιστα προειδοποιεί το Ισραήλ να μην κάνει άλλο λάθος, καθώς η απάντηση του Ιράν θα είναι πολύ πιο αυστηρή.

Παράλληλα, προτρέπει τις ΗΠΑ να μείνουν μακριά, υπογραμμίζοντας ότι είναι μία σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του αδίστακτου ισραηλινού καθεστώτος.
 

  • Ιράν
  • Ισραήλ
  • ΗΠΑ
  • Βρετανικές Βάσεις