Economy
Πέντε αμερικανικές πόλεις δίνουν γη και σπίτια δωρεάν
Ορισμένες πόλεις θέλουν νέους κατοίκους τόσο πολύ που δίνουν πράγματα δωρεάν
Πέντε αμερικανικές πόλεις δίνουν γη και σπίτια δωρεάν

Μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί ένα καλό οικοδομήσιμο οικόπεδο. Από την άλλη, κάποια μέρη “διψούν” για νέο αίμα και δελεάζουν πιθανούς μετανάστες με διάφορες προσφορές, όπως γη ή και κατοικίες. Το είδαμε σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης και τώρα το βλέπουμε και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Business Insider.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Realtors’ Land Institute, οι πωλήσεις αμερικανικής γης αυξήθηκαν 1,2% από το 2022 έως το 2023, ενώ το κόστος της εκτινάχθηκε 1,9%. Οι τιμές των κατοικιών κυμαίνονται γύρω από υψηλά ρεκόρ στις περισσότερες από τις ΗΠΑ, ενώ τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων δεν έχουν μειωθεί αρκετά ώστε να κάνουν τους Αμερικανούς να αισθάνονται ότι μπορούν εύκολα να αντέξουν οικονομικά σπίτια.

Ταυτόχρονα, δεκάδες πόλεις στις ΗΠΑ προσφέρουν κίνητρα στους ανθρώπους να μετακινηθούν εκεί. Τα προνόμια περιλαμβάνουν μετρητά $10.000, όπως στην Tulsa, δωρεάν παιδική φροντίδα και πρόσβαση σε χώρους συνεργασίας.

Ορισμένες πόλεις, εν τω μεταξύ, προσφέρουν στους ενδιαφερόμενους γη ή ολόκληρα σπίτια με χαμηλό ή καθόλου κόστος. Μικρότερα σημεία – κυρίως πόλεις των Μεσοδυτικών πολιτειών με μικρούς πληθυσμούς – καθιερώνουν προγράμματα για τους σημερινούς και μελλοντικούς κατοίκους να αποκτήσουν ένα σπίτι ή γη για να το χτίσουν δωρεάν. Στο Κάνσας, πολλές πόλεις δίνουν γη, και μια πόλη στην Αϊόβα έχει μια ολόκληρη κοινότητα γεμάτη οικόπεδα προς διάθεση.

Τα προγράμματα αυτών των πόλεων, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη δημιουργία εσόδων από φόρους ακινήτων ή στην αναζωογόνηση περιοχών, έχουν σχεδιαστεί για όποιον θέλει να τα εκμεταλλευτεί — είτε είναι ήδη κάτοικος της περιοχής είτε μετακομίζει από κάπου αλλού.

Στο Elwood της Νεμπράσκα, το εμπορικό επιμελητήριο της πόλης διαθέτει δωρεάν οικόπεδα για απόκτηση σε αυτό που η πόλη αποκαλεί Wheatfield Addition.

Τα οικόπεδα έχουν διαστάσεις 33 x 35 μέτρα και αποτελούν μέρος ενός προγράμματος ιδιοκτησίας σπιτιού που επιτρέπει να χτιστούν κατοικίες. Τα οικόπεδα είναι δωρεάν, αλλά οι πιθανοί ιδιοκτήτες σπιτιού χρειάζονται μια κατάθεση $500, η οποία επιστρέφεται με την ολοκλήρωση του σπιτιού.

Το Elwood, το οποίο απέχει 230 μίλια από την Ομάχα της Νεμπράσκα, προσφέρει επίσης βοήθεια με προκαταβολή και πληρωμή 10% του κόστους κατασκευής έως και $25.000.

Με πληθυσμό κάτω των 1.200 κατοίκων, το Λίνκολν του Κάνσας παρέχει οικόπεδα κατοικιών στους κατοίκους, αρκεί να χτίσουν κατοικία.

Κάθε οικόπεδο — το οποίο κυμαίνεται από 1.300 έως 3250 τετραγωνικά μέτρα — έχει πρόσβαση σε δρόμους, νερό και αποχέτευση. Δεν είναι μακριά από το κέντρο της πόλης, το τοπικό γυμνάσιο και το νοσοκομείο.

Υπάρχουν κριτήρια που πρέπει να πληρούνται τόσο για τους αιτούντες όσο και για τα σπίτια. Το ελάχιστο αποτύπωμα πρέπει να είναι 120 τετραγωνικά μέτρα για μια μονοκατοικία και 83 τετραγωνικά μέτρα για μια διώροφη κατοικία, και κάθε σπίτι πρέπει να έχει γκαράζ δύο αυτοκινήτων και να έχει μόνιμα θεμέλια.

Η Manilla, Iowa, μια πόλη 100 μίλια δυτικά του Des Moines, βρίσκεται στη δεύτερη φάση του έργου Sunrise Addition, το οποίο παρέχει οικόπεδα σε άτομα που διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να χτίσουν ένα σπίτι στο ακίνητο και η πόλη τους διευκολύνει. Τα τέλη σύνδεσης των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας θα καταργηθούν και υπάρχει πενταετής μείωση φόρου 100%, σύμφωνα με την πόλη.

Δεν έχουν διεκδικηθεί ακόμη έξι οικόπεδα, ενώ έχουν ήδη κατασκευαστεί 22 κατοικίες.

Το Mankato — μια πόλη στα βόρεια του Κάνσας με πληθυσμό λιγότερο από 1.000 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή των ΗΠΑ — διαθέτει 26 οικόπεδα κατοικιών.

Σύμφωνα με το εμπορικό επιμελητήριο της πόλης, οι αιτούντες πρέπει να έχουν προεγκριθεί από τράπεζα και να υποβληθούν σε συνέντευξη από το δημοτικό συμβούλιο.

Τα σπίτια πρέπει να είναι τουλάχιστον 110 τετραγωνικά μέτρα και η κατασκευή του σπιτιού πρέπει να ξεκινήσει εντός έξι μηνών από την απόκτηση του οικοπέδου.

Σύμφωνα με την απογραφή των ΗΠΑ, ο πληθυσμός στο Monessen της Πενσυλβάνια μειώθηκε κατά περίπου 10% από 7.720 το 2010 σε 6.876 το 2020.

Η Wall Street Journal ανέφερε το 2021 ότι το 10% των σπιτιών του Monessen είχαν εγκαταλειφθεί, οπότε η πόλη άρχισε να κάνει κάτι γι ‘αυτό: να δώσει κίνητρο για να αγοραστούν τα άδεια σπίτια.

Ο δήμαρχος Ρον Μόζερ είπε στο Business Insider τον Απρίλιο ότι τα άδεια σπίτια που είχαν συγκεντρώσει μεγάλα ποσά αναδρομικών φόρων θα μπορούσαν να «αμνηστευτούν» από την πόλη εάν οι αγοραστές παρουσιάσουν σχέδια για την αποκατάσταση των ακινήτων. Οι ανακαινίσεις πρέπει να αξίζουν τουλάχιστον το τριπλάσιο του ποσού των αναδρομικών φόρων.

Οι αγοραστές πρέπει πρώτα να περάσουν από τον κόπο να εντοπίσουν τους ιδιοκτήτες των σπιτιών.

Πηγή: ot.gr