Economy
Στην ευρωπαϊκή εισαγγελία τα ευρήματα για το ατέλειωτο τερματικό φυσικού αερίου
Η ενημέρωση δόθηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη διαχείριση των δημόσιων και ευρωπαϊκών κονδυλίων»
Στην ευρωπαϊκή εισαγγελία τα ευρήματα για το ατέλειωτο τερματικό φυσικού αερίου
Η Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας ενημέρωσε επίσημα την ευρωπαϊκή εισαγγελία για «σοβαρά ζητήματα» που προκύπτουν σχετικά με την κατασκευή τερματικού σταθμού εισαγωγής φυσικού αερίου, έργο που αρχικά εκτιμήθηκε σε 500 εκατομμύρια ευρώ και επιδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το έργο είχε αρχικά προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2022, αλλά η κοινοπραξία CPP-Metron υπό την ηγεσία της Κίνας, η οποία κέρδισε τον διαγωνισμό, ζήτησε παράταση και επιπλέον 25 εκατομμύρια ευρώ λόγω των υψηλότερων τιμών του χάλυβα. Παρά τις αντιρρήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της χώρας, η κυβέρνηση ενέκρινε και τα δύο αιτήματα.

Ωστόσο, η νέα προθεσμία πέρασε τον Ιούλιο χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή. Επιπρόσθετα, η κοινοπραξία ζήτησε άλλα 200 εκατ. ευρώ, τα οποία η κυπριακή κυβέρνηση δεν ενέκρινε, οδηγώντας σε σύντομη διακοπή των εργασιών στις αρχές του έτους.

Εν τω μεταξύ, η Ελεγκτική Υπηρεσία της Κύπρου ερεύνησε το έργο και ανακάλυψε πολλά ζητήματα, τα οποία δημοσιοποίησε. Με τη διενέργεια του ελέγχου και τη δημοσιοποίηση των ευρημάτων, η Ελεγκτική είχε ενημερώσει τον περασμένο Ιανουάριο ότι θα προχωρήσει σε σχετική ενημέρωση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, καθώς πρόκειται για έργο που χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια της ΕΕ. Κάτι που έγινε πράξη τις τελευταίες ώρες.

«Ως ανεξάρτητος οργανισμός, ελέγξαμε το έργο και εντοπίσαμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη διαχείριση των δημόσιων και ευρωπαϊκών κονδυλίων», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης. Δεδομένου ότι πρόκειται για κεφάλαια της ΕΕ, έπρεπε να ειδοποιηθεί η ευρωπαϊκή εισαγγελία, η οποία διερευνά και διώκει εγκλήματα κατά των οικονομικών συμφερόντων της, πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να επιδοτήσει το έργο με 101 εκατ. ευρώ μετά την αποτυχία των επανειλημμένων προσπαθειών της Κύπρου για εισαγωγή φυσικού αερίου. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης συμφώνησαν επίσης να χρηματοδοτήσουν το έργο.

Ευθύνες αποδίδονται από την Ελεγκτική Υπηρεσία στην προηγούμενη διακυβέρνηση, η οποία αγνόησε τις αρχικές ενστάσεις για τα επιπλέον 25 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων καταγράφονται παρατυπίες σχετικά με την έγκριση τιμολογίων, τις πληρωμές για ολοκληρωμένες εργασίες και την έγκριση υπεργολάβων από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας υποδομής φυσικού αερίου της Κύπρου.

Πηγή: omegalive.com.cy