Economy
Το extreme makeover της Ferrari από τον Μπενεντέτο Βίνια
Ο διευθύνων σύμβουλος θέλει η εταιρεία να κινείται με την ταχύτητα μιας τεχνολογικής startup καθώς επιχειρεί να εισέλθει στον ανταγωνιστικό χώρο των ηλεκτρικών οχημάτων
Το extreme makeover της Ferrari από τον Μπενεντέτο Βίνια
Ο CEO της Ferrari θέλει η εταιρεία να κινείται όπως τα αυτοκίνητά της. Από τότε που ανέλαβε, το 2021, ο Μπενεντέτο Βίνια εισήγαγε αλλαγές ώστε η άνω των 80 ετών εταιρεία να κινείται με την ταχύτητα μιας τεχνολογικής startup καθώς επιχειρεί να εισέλθει στον ανταγωνιστικό χώρο των ηλεκτρικών οχημάτων.

Για να το πετύχει αυτό, ο διευθύνων σύμβουλος της Ferrari απογύμνωσε στρώματα γραφειοκρατίας, δημιουργώντας μια πιο επίπεδη ιεραρχία στο εσωτερικό της εταιρείας, ανέφερε η Wall Street Journal. Μια κίνηση που έχουν εξερευνήσει και άλλοι διευθύνοντες σύμβουλοι για να βελτιώσουν την απόδοση μιας εταιρείας ή την ικανότητά της να καινοτομεί.

Προηγουμένως, υπήρχαν έξι επίπεδα υπαλλήλων μεταξύ του CEO και των οδηγών δοκιμών, για παράδειγμα. Τώρα, υπάρχουν τρία.

“Όταν οι περιβαλλοντικές συνθήκες αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα, πρέπει να έχεις μια ομάδα που να μπορεί να προσαρμόζεται με μεγάλη ταχύτητα”, δήλωσε ο Vigna στο Journal.

Η ηγετική προσέγγιση του Vigna πηγάζει από το μακρύ ιστορικό του στον τομέα της τεχνολογίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Εκπαιδευμένος φυσικός, ο Vigna πέρασε προηγουμένως περίπου 25 χρόνια στην STMicroelectronics, μια εταιρεία ημιαγωγών, όπου ξεκίνησε ως μηχανικός και αργότερα έγινε στέλεχος, σύμφωνα με δελτίο τύπου της Ferrari.

«Μικρότερες ομάδες»
Στη Ferrari, ο Μπενεντετο Βινια είδε αυτό που αποκάλεσε υψηλό “γραφειοκρατικό δείκτη μάζας”, όπου οι εργαζόμενοι ήταν πολύ μακριά από τον διευθύνοντα σύμβουλο, ανέφερε η Journal. Ο ίδιος έχει προηγουμένως εκφράσει την επιθυμία του η Ferrari να λειτουργεί ταχύτερα και με λιγότερη εταιρική διόγκωση.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg το 2023, ο CEO της ιταλικής φίρμας δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι εταιρείες λειτουργούν πιο αποτελεσματικά μέσω μικρότερων ομάδων. “Σε μια μεγάλη ομάδα αισθάνεσαι σαν αριθμός”, δήλωσε στο Bloomberg. “Σε μια μικρή ομάδα, είσαι ένα άτομο που συμβάλλει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Επίσης, η ταχύτητα μάθησης από τα λάθη είναι πολύ πιο γρήγορη”.

Μέχρι στιγμής, η Wall Street έχει ανταποκριθεί καλά στην άφιξη του Μπενεντετο Βινια , σημειώνει το Business insider. Σύμφωνα με την Journal, η τιμή της μετοχής της εταιρείας έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο της εταιρείας. Η Ferrari σχεδιάζει επίσης να παρουσιάσει το πρώτο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο μέχρι το τέλος του 2025.

Πηγή: OT.gr