Economy
Κατακόρυφη η αύξηση στρατιωτικών δαπανών
Περίπου 2,4 τρισ. δολάρια δαπανήθηκαν πέρυσι παγκοσμίως για στρατιωτικούς σκοπούς
Κατακόρυφη η αύξηση στρατιωτικών δαπανών

Οι στρατιωτικές δαπάνες σε όλο τον κόσμο αυξήθηκαν σχεδόν 7% στα 2,4 τρισ. δολάρια πέρυσι, η πιο απότομη ετήσια αύξηση των τελευταίων 15 ετών. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν ο κύριος μοχλός των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών, αλλά για πρώτη φορά από το 2009 οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν επίσης στις άλλες τέσσερις κύριες γεωγραφικές περιοχές, ανακοίνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, ένα κορυφαίο think tank.

Η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στην Ασία και τη Μέση Ανατολή συνέβαλε στην αύξηση των παγκόσμιων αμυντικών δαπανών στο 2,3% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής, έκανε γνωστό το Ινστιτούτο Sipri, στην τελευταία τoυ ετήσια έρευνα για τις παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες. Μεταξύ των μεγαλύτερων αυξήσεων ήταν η αύξηση κατά 24% των ρωσικών αμυντικών δαπανών σε περίπου 109 δισ. δολάρια.

Αν και το Ινστιτούτο προειδοποιεί ότι αυτός ο αριθμός υποτίμησε το πραγματικό ποσό, αντιπροσωπεύει μια αύξηση 57% από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία. Αντιπροσωπεύει επίσης το 16% των συνολικών κρατικών δαπανών και ισοδυναμεί με το 6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ρωσίας. Συγκριτικά, οι αμυντικές δαπάνες της Ουκρανίας αυξήθηκαν κατά 51% στα 65 δισ. δολάρια, το όγδοο υψηλότερο στον κόσμο.

Ωστόσο, ακόμη και μετά την προσθήκη της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας, οι αμυντικές δαπάνες για την Ουκρανία εξακολούθησαν να είναι 9% χαμηλότερες από τα ρωσικά επίπεδα πέρυσι – τότε η δυτική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Πηγή: ot.gr και premium Έκδοση Τα Νέα