Economy
O Γενικός Εισαγγελέας καταχώρισε αίτηση στο δικαστήριο για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή
Δεν θα εμπλακεί ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, λέει ο Λετυμπιώτης
O Γενικός Εισαγγελέας καταχώρισε αίτηση στο δικαστήριο για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή

O Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Γιώργος Σαββίδης καταχώρισε στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, ενεργώντας ως Συμβούλιο, αίτηση, δυνάμει προνοιών του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα  Μιχαηλίδη, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Σε ανακοίνωσή της, η Νομική Υπηρεσία αναφέρει ότι η Αίτηση καταχωρίσθηκε, ακολουθώντας τις σχετικές συνταγματικές πρόνοιες, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και για να αξιολογηθούν τα δεδομένα από το Συμβούλιο, ως το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει «εάν ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης είναι υπόλογος ανάρμοστης συμπεριφοράς, η οποία θα έχει ως συνέπεια την απόλυσή του από τη θέση του».

Τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ως Αιτητή στην εν λόγω διαδικασία εκπροσωπούν τα δικηγορικά γραφεία Καλλής & Καλλής ΔΕΠΕ και Λ. Παπαφιλίππου & Σια ΔΕΠΕ.

Αντίδραση Οδυσσέα 

Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα και τον τελικό λόγο θα έχει η δικαιοσύνη, δηλώνει ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος μέσω γραπτής δήλωσής του απαντά στην καταχώρηση αίτησης για παύση του στο Ανώτατο Δικαστήριο από τους δικηγόρους του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη.

Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη «η υλοποίηση των αντιποίνων δρομολογήθηκε εδώ και μήνες και τώρα μπαίνει στην τελική της φάση», ενώ σημειώνει πως η διαδικασία που ξεκίνησε σήμερα «θα φέρει την κάθαρση και θα δοθεί η ευκαιρία να διαφανεί αυτός, του οποίου η συμπεριφορά είναι ανάρμοστη».

«Η υλοποίηση των αντιποίνων δρομολογήθηκε εδώ και μήνες και τώρα μπαίνει στην τελική της φάση, με την καταχώρηση σήμερα αίτησης, για την παύση μου από τη θέση του Γενικού Ελεγκτή, για δήθεν ανάρμοστη συμπεριφορά», αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτης, ο οποίος προσθέτει πως «το δίδυμο της Νομικής Υπηρεσίας» πιστεύει ότι αυτός είναι ο τρόπος να τον  εκδικηθεί, τόσο για το γεγονός ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία διαβίβασε στην Αρχή τις συγκεκριμένες καταγγελίες, καθώς επίσης και άλλες καταγγελίες που εκκρεμούν, αλλά και για άλλα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Δεν θα εμπλακεί ο Χριστοδουλίδης 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να εμπλακεί στη διαφορά μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή, όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, και ερωτηθείς για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με τη σύγκρουση του Γενικού Εισαγγελέα με τον Γενικό Ελεγκτή, δεδομένης και της θέσης του για μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τους θεσμούς αυτούς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχει μια σοβαρή σύγκρουση μεταξύ κορυφαίων ανεξάρτητων θεσμών η οποία οδηγείται στο συνταγματικά αρμόδιο Όργανο, για να εξεταστεί». Πρόσθεσε ότι αυτή είναι πλέον η δεδηλωμένη απόφαση της πλευράς που αιτείται.

«Με δεδομένο το συνταγματικό πλαίσιο το οποίο οι θεσμοί και η εκτελεστική εξουσία οφείλουν να σέβονται δεν πρόκειται να εμπλακεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε αυτή τη διαφορά», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει διάκριση εξουσιών, η δικαιοσύνη θα κρίνει και η απόφαση της θα είναι απόλυτα σεβαστή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για θεσμικές μεταρρυθμίσεις, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η βούληση της Κυβέρνησης για την υλοποίηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων που στόχο έχουν τον εκσυγχρονισμό του κράτους, είναι δεδηλωμένη και εντάσσεται στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος διακυβέρνησης.

Ανέφερε ακόμα ότι αυτές στοχεύουν σε αυτό που έχει πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανειλημμένως, δηλαδή στον εκσυγχρονισμό αυτών των θεσμών, έτσι ώστε, μετά από δεκαετίες που δεν έχουν εκσυγχρονιστεί, να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικοί.

Τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές ασφαλώς, δεν σχετίζονται ούτε με πρόσωπα ούτε με τις παρούσες συνθήκες, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφερθεί σε αυτές τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις στις 29 Ιανουαρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ