Economy
Ο ιδρυτής της Binance καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών
Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ είχαν προτείνει ποινή 36 μηνών για τον Τσανπένγκ Ζάο
Ο ιδρυτής της Binance καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών
Σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών καταδικάστηκε ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Binance, Τσανπένγκ Ζάο, αφού ομολόγησε την ενοχή του για τις κατηγορίες ότι επέτρεψε το ξέπλυμα χρήματος στο χρηματιστήριο κρυπτογράφησης του.

Η ποινή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σιάτλ ήταν σημαντικά μικρότερη από τα τρία χρόνια που ζητούσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς. Η υπεράσπιση είχε ζητήσει πέντε μήνες επιτήρηση. Οι κατευθυντήριες γραμμές καταδίκης προβλέπουν ποινή φυλάκισης από 12 έως 18 μήνες.

Τον Νοέμβριο, ο Ζάo ήλθε σε συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την επίλυση μιας πολυετούς έρευνας που αφορούσε το Binance, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Ως μέρος του διακανονισμού, ο Ζάο παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας.

Κατηγορήθηκε ότι απέτυχε εσκεμμένα να εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες όπως απαιτείται από τον νόμο περί τραπεζικού απορρήτου και ότι επέτρεψε στην Binance να επεξεργάζεται συναλλαγές που περιλαμβάνουν έσοδα από παράνομες δραστηριότητες. Η Binance επέτρεψε περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο συναλλαγές εικονικών νομισμάτων – συνολικού ύψους σχεδόν 900 εκατομμυρίων δολαρίων – που παραβίαζαν τις κυρώσεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούσαν τις Ταξιαρχίες al-Qassam της Χαμάς, την Αλ Κάιντα και το Ιράν.

Οι ΗΠΑ απαίτησαν την Binance να πληρώσει 4,3 δισ. δολάρια σε πρόστιμα και κατάσχεση. Ο Ζάο συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 50 εκατ. δολαρίων.

Η Binance έχει προσφύγει ξεχωριστά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και την Επιτροπή Συναλλαγών Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων για τον εικαζόμενο λάθος χειρισμό περιουσιακών στοιχείων πελατών και τη λειτουργία παράνομου, μη εγγεγραμμένου χρηματιστηρίου στις ΗΠΑ.

Η αγωγή κατά της Binance και του ιδρυτή της ήταν μια κοινή προσπάθεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της CFTC και του Υπουργείου Οικονομικών, αν και η SEC απουσίαζε σημαντικά.

«Πρωτοφανούς κλίμακας»
Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο Ζάο παραβίασε τη νομοθεσία των ΗΠΑ σε «πρωτοφανή κλίμακα» και ότι είχε «εσκεμμένη αδιαφορία» για τις νομικές ευθύνες της Binance. Σε υπόμνημα στις 23 Απριλίου, οι εισαγγελείς είπαν ότι υπό τον έλεγχο του η Binance λειτουργούσε σε ένα μοντέλο «Άγριας Δύσης».

«Ο Ζάο στοιχημάτισε ότι δεν θα τον έπιαναν και ότι αν τον έπιαναν, οι συνέπειες δεν θα ήταν τόσο σοβαρές όσο το έγκλημα», αναφέρεται στο υπόμνημα. «Αλλά ο Ζάο πιάστηκε, και τώρα το Δικαστήριο θα αποφασίσει ποιο τίμημα θα πρέπει να πληρώσει για τα εγκλήματά του».

Πηγή: OT.gr