Economy
Νέοι κανονισμοί σε τρόφιμα για καταπολέμηση της απάτης
Οι «οδηγίες για το πρωινό» και ο ευρωπαϊκός στόχος για μεγαλύτερη διαφάνεια υπέρ των καταναλωτών
Νέοι κανονισμοί σε τρόφιμα για καταπολέμηση της απάτης
Στην επικαιροποίηση των κανόνων σχετικά με το μέλι, τους χυμούς φρούτων, τις μαρμελάδες φρούτων και το αφυδατωμένο γάλα, προχώρησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στόχος του, μέσα από τις νέες «οδηγίες για το πρωινό», να βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν πιο συνειδητές επιλογές προϊόντων.

Να θεσμοθετήσει κανονισμούς οι οποίοι θα υποχρεώσουν τους παραγωγούς, όπως και το λιανικό εμπόριο, όπως μεριμνήσουν για την ενημέρωση των καταναλωτών με μεγαλύτερη διαφάνεια για πτυχές που αφορούν την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων. Ο κυριότερος στόχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να καταπολεμήσει την απάτη στον τομέα των τροφίμων, την ύπαρξη της οποίας ως εκ τούτου αναγνωρίζει.

Η έκδοση των αναθεωρημένων προτύπων εμπορίας για ορισμένα τρόφιμα που χρησιμοποιούνται διαδεδομένα για το πρωινό, ερμηνεύεται από την αρμόδια Αρχή ως υλοποίηση της δέσμευσής της για ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγή. Παράλληλα, εκτιμάται πως θα καταστεί δυνατός ο εντοπισμός φαινομένων παραπλάνησης των καταναλωτών των υπό αναφορά τροφίμων.

Η αυξημένη διαφάνεια θα δώσει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να κάνουν πιο συνειδητές και υγιεινές επιλογές, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Κλαρινβάλ, αντιπρόεδρο της βελγικής κυβέρνησης και υπουργό αρμόδιο για θέματα που αφορούν τη μεσαία τάξη, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

Ένα προϊόν, πολλές χώρες
ΜΕΛΙ: Στην περίπτωση των μειγμάτων μελιού, οι νέοι κανόνες θα καταστήσουν σαφέστερη την επισήμανση των χωρών καταγωγής ώστε να αυξηθεί η διαφάνεια και να καταπολεμηθεί η απάτη στον τομέα του μελιού. Η επισήμανση θα αναφέρει τις χώρες προέλευσης κατά φθίνουσα σειρά, με βάση το βάρος, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού που αντιστοιχεί σε κάθε χώρα.

Τα κράτη μέλη έχουν την ευχέρεια να αποφασίσουν, όσον αφορά το μέλι που διατίθεται στην αγορά στο έδαφός τους, αν θα επιτρέπεται η αναγραφή στη συσκευασία, του ποσοστού μόνο για τα τέσσερα μεγαλύτερα μερίδια. Υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω χώρες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% του μείγματος στο προϊόν που πωλείται στους τελικούς καταναλωτές.

Δεν γνωρίζουν τη διαφορά
ΧΥΜΟΙ ΦΡΟΥΤΩΝ: Προκειμένου να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα μειωμένης περιεκτικότητας σε σάκχαρα, εισάγονται τρεις κατηγορίες χυμών φρούτων, ως ακολούθως: Χυμός φρούτων μειωμένης περιεκτικότητας σε σάκχαρα. Χυμός φρούτων μειωμένης περιεκτικότητας σε σάκχαρα από συμπυκνωμένο χυμό. Συμπυκνωμένος χυμός φρούτων μειωμένης περιεκτικότητας σε σάκχαρα.

Χάρη στα νέα πρότυπα, η ένδειξη «οι χυμοί φρούτων περιέχουν μόνο φυσικά σάκχαρα» μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται στην ετικέτα. Σκοπός είναι η καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, καθώς οι καταναλωτές συχνά δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ των χυμών φρούτων, οι οποίοι εξ ορισμού δεν μπορούν να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, όπως επίσης και των νέκταρ φρούτων.

Περιορισμός της ζάχαρης
ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ: Η ελάχιστη περιεκτικότητα σε φρούτα θα αυξηθεί από 350, σε 450 γραμμάρια ανά κιλό για τις μαρμελάδες, καθώς και από 450, σε 500 γραμμάρια ανά κιλό για τις μαρμελάδες. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με την αρμόδια Αρχή, θα συμβάλει στη μείωση της ποσότητας ζάχαρης στις μαρμελάδες, καθιστώντας εφικτή μια πιο υγιεινή διατροφή ενώ παράλληλα στηρίζει την αγορά φρούτων.

ΓΑΛΑ: Στην περίπτωση του αφυδατωμένου γάλακτος, μετά την επικαιροποίηση των κανονισμών, όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλάζει το εξής: θα επιτρέπονται επεξεργασίες για την παραγωγή προϊόντων αφυδατωμένου γάλακτος χωρίς λακτόζη.

Περιθώριο δύο χρόνων
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δίνει άπλετο χρόνο στους παραγωγούς, στις επιχειρήσεις και στα κράτη μέλη για να προσαρμοστούν και να εφαρμόσουν τους νέους κανονισμούς. Η οδηγία θα τεθεί σε ισχύ, 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ωστόσο σημειώνεται πως τα νέα μέτρα θα εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη μέλη μετά από δύο έτη.

Το σύστημα τροφίμων που εφαρμόζεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρεται, εξασφαλίζει φρέσκα και ασφαλή τρόφιμα για περισσότερους από 400 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες. Η παραγωγή τροφίμων δεν αποτελεί μόνο υπηρεσία ζωτικής σημασίας αλλά και πηγή εισοδήματος. Η αγροδιατροφική αλυσίδα αποτελεί ένα καίριο τομέα οικονομικής δραστηριότητας.

Υψηλά επίπεδα ρύπων
Υπάρχουν ωστόσο και συνέπειες. ο αγροδιατροφικός τομέας έχει σημαντικό επιβαρυντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από τα συστήματα τροφίμων, σύμφωνα με έκθεση της διακυβερνητικής επιτροπής για την κλιματική αλλαγή (IPCC). Το δεύτερο συνεπακόλουθο είναι πως το σύγχρονο διατροφικό μοντέλο, συμβάλλει εν μέρει στις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, δεδομένου ότι πάνω από το 50 % των ενηλίκων στην Ευρώπη είναι υπέρβαροι.

Η ΕΕ εκτιμά πως με τις αποφάσεις που λαμβάνει, αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο παράγονται και καταναλώνονται τα τρόφιμα από τους πολίτες, επιτυγχάνοντας, σύμφωνα με τη θέση της, τα ακόλουθα: Να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του αγροδιατροφικού τομέα, να ενισχύσει την ανθεκτικότητα απέναντι σε κρίσεις, να συνεχίσει να εξασφαλίζει υγιεινά και οικονομικά προσιτά τρόφιμα και για τις μελλοντικές γενιές.