Economy
Την Πέμπτη στην Ολομέλεια ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός
Εκφράστηκαν προβληματισμοί στη Βουλή
Την Πέμπτη στην Ολομέλεια ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Το δρόμο της Ολομέλειας παίρνει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2024, ύψους €351,4 εκατομμυρίων, ο οποίος συζητήθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών, με μέλη της επιτροπής να εκφράζουν προβληματισμό για τις συνεχείς αυξήσεις στις χορηγίες προς κρατικά πανεπιστήμια, και ειδικότερα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αλλά και προς το κρατικό μισθολόγιο.

Τα σημαντικότερα κονδύλια του συμπληρωματικού προϋπολογισμού αφορούν την αγορά φαρμάκων και εμβολίων με €103,6 εκατ., αυξημένες εισφορές του κράτους ως τρίτο μέρος σε σχέδια ασφάλισης με €60 εκατ., την αγορά ύδατος για τη λειτουργία αφαλατώσεων με €58,1 εκατ., την αμυντική θωράκιση με €31,5 εκατ., την επιχορήγηση της αύξησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας με €13,5 εκατ.

Αφορά επίσης αποζημιώσεις και έξοδα αγωγών του Τμήματος Δημοσίων Έργων με €12,2 εκατ, την πρόσληψη έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες με €11,1 εκατ. αποζημίωση για επαναλειτουργία του Σταθμού Λυμάτων στη Μια Μηλιά με €10 εκατ., αυξημένη κρατική χορηγία προς το πανεπιστήμιο Κύπρου με €10 εκατ.,  δαπάνες που προκύπτουν από το Σχέδιο Αμάλθεια με €8 εκατ., καθώς και μέτρα στήριξης γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων με €2,2 εκατ., χορηγία για συντήρηση κατεχόμενων ναών και μνημείων με €1,5 εκατ. και εργοδότηση πρόσθετων βοηθώ/συνοδών για παιδιά με ειδικές ανάγκες με ένα κονδύλι €1,1 εκατ. 

Πηγή: ΚΥΠΕ