Business Tech
Ανοίγει η πόρτα για τα συστήματα αποθήκευσης ΑΠΕ στην Κύπρο
Βάσει πληροφοριών, έχουν εγκριθεί €40 εκατομμύρια από ευρωπαϊκό ταμείο για δύο σχέδια χορηγιών
Ανοίγει η πόρτα για τα συστήματα αποθήκευσης ΑΠΕ στην Κύπρο
Το επίσημο «ναι» από τις Βρυξέλλες, στο αίτημα για εξασφάλιση 40 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, με σκοπό την υλοποίηση δύο σχεδίων χορηγιών για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αναμένει με σιγουριά πλέον η Λευκωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το ποσό έχει εγκριθεί. Μόλις ανακοινωθεί επισήμως η θετική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία έχουν σταλθεί προ καιρού τα σχέδια χορηγιών προς έγκριση, τότε το Υπουργείο Ενέργειας θα γνωστοποιήσει τα επόμενά του βήματα.

Δεν διπλασιάζει το κονδύλι
Πρόκειται για ένα project που όλοι ανέμεναν να είχε τεθεί σε εφαρμογή πολύ νωρίτερα καθώς το αρμόδιο υπουργείο είχε κάνει αναφορά για την υποβολή του σχετικού αιτήματος, από τον Ιανουάριο του 2022. Είχε ζητηθεί μάλιστα και η έγκριση για αύξηση της χρηματοδότησης στα 80 εκατομμύρια ευρώ, όμως επί του παρόντος η ΕΕ δεν φέρεται να ανταποκρίθηκε θετικά.

Μηδενισμός των αποκοπών
Το πρώτο σχέδιο που κατατέθηκε από την Κύπρο αφορά συστήματα αποθήκευσης που θα προσφέρουν υπηρεσίες στην αγορά ηλεκτρισμού, φόρτισης και αποφόρτισης ώστε να καταστεί εφικτός ο μηδενισμός των αποκοπών από την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Το δεύτερο σχέδιο αφορά συστήματα που εγκαθίστανται μετά τον μετρητή, όπως σε φωτοβολταϊκά πάρκα και κατοικίες, που θα τα διαχειρίζονται οι ιδιοκτήτες.

Προβάδισμα στις μπαταρίες
Όταν το κράτος θα προκηρύξει τον σχετικό μειοδοτικό διαγωνισμό, οποιαδήποτε τεχνολογία θα μπορεί να υποβάλει μελέτη. Εικάζεται, πάντως, πως βάσει των σημερινών τιμών, η τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρία έχει ένα θεωρητικό προβάδισμα έναντι των θερμικών ή και άλλων συστημάτων.

Δικαιούται η ΑΗΚ Παραγωγή
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες επενδυτές, πέραν από το ποσό της χορηγίας που θα διεκδικήσουν, όταν θα προκηρυχθούν τα σχέδια από το Υπουργείο Ενέργειας, θα χρειαστούν υψηλά κεφάλαια για να αναπτύξουν τέτοια συστήματα. Όσο για την ΑΗΚ Παραγωγή, δεν υφίσταται κανένα απαγορευτικό για να λάβει μέρος.

Οι αιτήσεις από εταιρείες
Νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, υπάρχουν. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου τα έχει ήδη καθορίσει, ευρισκόμενη παράλληλα στη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων που έχει ενώπιον της για αδειοδότηση εγκαταστάσεων, ώστε να εισέλθουν και στη μεταβατική αγορά ηλεκτρισμού. Το ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτών είναι δεδομένο καθώς έχει εκδηλωθεί και από άλλες εταιρείες.

Η πρώτη χορήγηση άδειας
Στις 21 του περασμένου Απριλίου, δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, η πρώτη χορήγηση άδειας εγκατάστασης συστήματος αποθήκευσης ενέργειας για εμπορική χρήση, διάρκειας πέντε ετών. Δικαιούχος η Haffneve Storage Ltd. Η μέγιστη ισχύς εξόδου του συστήματος είναι 25MW και η ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας 1.000MW. Θα εγκατασταθεί σε τεμάχια γης στην περιοχή Εργατών.

Μαζί και παραγωγός ΑΠΕ
Σημειώνεται ότι η εταιρεία Haffneve Holding (αναφερόμενοι διευθυντές οι Δημήτρης Ζορπάς και Κωνσταντίνος Ζορπάς) είναι ενταγμένη στη μεταβατική αγορά ηλεκτρισμού και δραστηριοποιείται ως παραγωγός ΑΠΕ εδώ και ένα χρόνο. Το μεγάλο φωτοβολταϊκό της πάρκο έχει εγκατεστημένη ισχύ 22.334MW.

Τα οφέλη της αποθήκευσης
Υπενθυμίζεται πως τα συστήματα αποθήκευσης θα συμβάλουν στην αξιοποίηση μεγαλύτερης παραγωγής πράσινης ενέργειας, με αιχμή του δόρατος τα φωτοβολταϊκά. Δίδουν επίσης την ευχέρεια ομαλότερης και λιγότερο κοστοβόρας διαχείρισης σε ενδεχόμενη αστοχία πρόβλεψης της παραγωγής από ΑΠΕ και μέχρι να καλύψουν τη ζήτηση οι συμβατικές μονάδες ταχείας εκκίνησης της ΑΗΚ.

Παραμένουν τα δύο αγκάθια
Η αποθήκευση από μόνη της όμως δεν είναι αρκετή για να ωθήσει την Κύπρο σε πορεία προς την απανθρακοποίηση και την αισθητή μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής. Τα δύο αγκάθια στον λογαριασμό του ρεύματος σήμερα για τους τελικούς καταναλωτές, παραμένουν οι εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων και η εξάρτηση της ΑΗΚ από τις διεθνές τιμές των διυλισμένων πετρελαιοειδών.

Οι άλλες αναγκαίες δράσεις
Χρειάζεται, παράλληλα, η υλοποίηση μιας σειράς από άλλες δράσεις. Μεταξύ άλλων, παραμένει η ανάγκη βελτιώσεων σε συγκεκριμένα σημεία του δικτύου, η υλοποίηση της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κρήτη και τον Ισραήλ, η αναβάθμιση του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Δεκέλειας και η χρήση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή ως προς τη μείωση των ρυπογόνων εκπομπών.

  • συστήματα αποθήκευσης ΑΠΕ
  • αποθήκευση ΑΠΕ
  • ΡΑΕΚ
  • Υπουργείο Ενέργειας
  • Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • φωτοβολταϊκά πάρκα
  • συστήματα αποθήκευσης ενέργειας